CHP, PKK’nın fesih kararını olumlu karşıladı: Barış için şeffaflık ve demokratikleşme adımı şart

CHP, PKK’nın fesih kararını olumlu karşıladı ancak sürecin barışa dönüşmesi için şeffaflık, demokratikleşme ve Meclis’te tüm partilerin katılımıyla bir komisyon kurulması gerektiğini vurguladı. CHP, kayyum uygulamasının sonlandırılmasını ve siyasi tutukluların serbest bırakılmasını da talep ediyor.

CHP, PKK’nın fesih kararını olumlu karşıladı: Barış için şeffaflık ve demokratikleşme adımı şart

CHP, PKK’nın fesih kararını olumlu karşıladı: Barış için şeffaflık ve demokratikleşme adımı şart

YEREL GÜNDEM / ANKARA

Özgür Özel: Barış ve demokrasinin inşasının güvencesiyiz
PKK’nın silah bırakma ve fesih kararına ilişkin CHP’nin tavrı net: Olumlu ama temkinli. CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında 12 Mayıs’ta toplanan Merkez Yürütme Kurulu’nda yapılan değerlendirmede, barış ve demokrasi vurgusu ön plana çıktı. Özel, “Türkiye’nin birinci partisi olarak, tarihsel mirasımızın gücüyle bu sürecin barış ve demokrasiyle sonuçlanması için tüm gücümüzle çalışacağız” dedi.

CHP’nin talepleri: Kayyumlar gidecek, tutuklamalar bitecek
CHP yönetimi, sürecin kalıcı barışa evrilmesi için hükümetten somut adımlar bekliyor. Öncelikli talepler arasında belediyelere kayyum atanmasına son verilmesi, görevden alınan belediye başkanlarının iadesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulması yer alıyor. Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Can Atalay’ın tahliyesi, Atalay’ın milletvekilliğinin iadesi de CHP’nin öne çıkardığı adımlar arasında.

Meclis’e komisyon önerisi: Tüm kesimler sürece dahil olmalı
CHP, sürecin sadece güvenlik bürokrasisinin inisiyatifinde kalmaması gerektiğini savunuyor. Bu nedenle TBMM bünyesinde, tüm siyasi partilerin ve toplum kesimlerinin katılımıyla özel bir komisyon kurulması öneriliyor. CHP kurmaylarına göre bu komisyon; şehit ailelerinden hasta tutuklulara, hukukçulardan sivil toplum temsilcilerine kadar geniş bir katılımı sağlayarak demokratikleşme sürecine katkı sunabilir.

Lozan hedef alınamaz: “Tuzak ve provokasyon”
PKK’nın fesih bildirgesinde Lozan Anlaşması’na yönelik eleştiriler CHP cephesinde tepkiyle karşılandı. CHP kaynakları, “Lozan bu ülkenin kuruluş senedidir, tartıştırmayız. PKK’yı muhatap alarak cevap vermeyiz, ancak devletin bilgisi dahilinde yayımlanan bu metne neden izin verildiği açıklanmalı” görüşünde. Partililer, bu tür ifadelerin barış diline uymadığını ve Öcalan’ın çizgisiyle de çeliştiğini savunuyor.

CHP: Süreç siyasal çıkarlara tahvil edilmemeli
CHP yönetimi, iktidarın barış sürecini seçim yatırımı olarak kullanmasından endişeli. CHP’li bir yönetici, “Sürecin siyasal çıkarlara alet edilmemesi en önemli kırmızı çizgimiz. İktidar gerçekten şeffaf bir barış istiyorsa, muhalefeti bilgilendirmeli ve sürece dahil etmelidir” açıklamasında bulundu.

Ahmet Özer davası “turnusol kağıdı” olacak
CHP’ye göre sürecin samimiyeti, Esenyurt’un seçilmiş belediye başkanı Ahmet Özer’in durumuyla da test edilecek. Özer’in 10 yıl önce yaptığı bir telefon görüşmesi nedeniyle tutuklanmasına tepki gösteren CHP kurmayları, “Eğer iade edilmezse bu, çifte standart olur” dedi.

CHP’nin diğer talepleri neler?
Parti yetkilileri, ifade özgürlüğünün güvence altına alınması, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının anayasal sınırlar içinde tanınması, hasta tutukluların tahliyesi ve Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılmasını da sürecin başarıya ulaşması için gerekli görüyor. İnfaz düzenlemeleri ve yeni yargı paketine ise “önce görelim, sonra değerlendirelim” yaklaşımı sergileniyor.

www.yerelgundem.com