İstanbul ve Adana’da 5 CHP’li Belediye Başkanı Görevden Alındı

İçişleri Bakanlığı, İstanbul ve Adana’da 5 CHP’li belediye başkanını rüşvet ve irtikap suçlamaları nedeniyle görevden uzaklaştırdı. Başkan vekilleri meclislerde seçilecek, kayyum atanmayacak.

İstanbul ve Adana’da 5 CHP’li Belediye Başkanı Görevden Alındı

İstanbul ve Adana’da 5 CHP’li Belediye Başkanı Görevden Alındı

YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE

İçişleri Bakanlığı’ndan flaş karar: CHP’li başkanlar geçici olarak görevden uzaklaştırıldı

İçişleri Bakanlığı, İstanbul ve Adana'da görev yapan beş Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanının görevlerinden geçici olarak uzaklaştırıldığını açıkladı. Avcılar, Büyükçekmece, Gaziosmanpaşa, Ceyhan ve Seyhan ilçelerinde alınan bu karar, siyasi gündemi derinden etkiledi.

Söz konusu başkanlar hakkında "rüşvet" ve "icbar suretiyle irtikap" suçlamalarıyla soruşturma yürütülüyor. Tutuklamaların ardından, Anayasa'nın 127. maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddesi kapsamında görevden uzaklaştırma kararı alındı.

Hangi başkan, hangi suçlamayla görevden alındı?

Görevden uzaklaştırılan başkanlar ve haklarındaki suçlamalar dikkat çekici:

  • Utku Caner Çaykara (Avcılar): “İcbar suretiyle irtikap” suçlamasıyla tutuklandı.

  • Hasan Akgün (Büyükçekmece): “Rüşvet almak” ve “irtikap” suçlamalarıyla tutuklandı.

  • Hakan Bahçetepe (Gaziosmanpaşa): “Rüşvet almak” suçlamasıyla tutuklandı.

  • Kadir Aydar (Ceyhan): Aynı dosya kapsamında “irtikap” suçlamasıyla tutuklandı.

  • Oya Tekin (Seyhan): “İcbar suretiyle irtikap” suçlamasıyla tutuklandı.

Türk Ceza Kanunu’na göre, kamu görevlisinin görevini kötüye kullanarak kişileri zorlayarak menfaat sağlaması “icbar suretiyle irtikap” suçu kapsamında değerlendiriliyor.

Yeni başkanları kim seçecek? Kayyum atanacak mı?

Soruşturmaların hiçbirinin terör kapsamında olmaması nedeniyle, söz konusu beş belediyeye kayyum atanmayacak. Yerel yönetimlerde işleyiş, Belediye Kanunu çerçevesinde devam edecek.

Belediye meclisleri kendi içlerinden başkan vekili seçecek. İstanbul Valiliği, Avcılar, Büyükçekmece ve Gaziosmanpaşa’da bu seçimlerin 11 Haziran’da yapılacağını duyurdu.

CHP, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde bu ilçelerin çoğunda birinci parti konumunda. Ancak Gaziosmanpaşa'da belediye meclisi çoğunluğu AKP'de. Bu da o ilçede başkan vekilliği konusunda CHP için zorlu bir süreci beraberinde getirebilir.

CHP’li başkanlar üzerindeki baskı artıyor

Bu kararla birlikte, 31 Mart seçimlerinden bu yana görevden alınan CHP’li belediye başkanlarının sayısı 11’e yükseldi. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştı.

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ise terör suçlamaları kapsamında tutuklandı ve yerlerine kayyum atandı.

Beylikdüzü Belediye Başkanı’nın sağlık durumu gündemde

Tutuklu bulunan bir diğer isim olan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Silivri Cezaevi’nden İzmir Buca Cezaevi’ne nakledildi. Ailesi bu kararın sağlık durumu açısından risk oluşturduğunu belirterek tepki gösterdi.

Çalık, geçmişte iki farklı kanser türüyle mücadele etti. 1999’da akut lösemi nedeniyle yoğun bakımda kalan Çalık, 2006’da ise lenfoma tedavisi gördü. Başkan Çalık, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu güzel memleket için çalışmaya devam edeceğim” dedi.

Gözler Lahey Zirvesi kadar belediye meclislerinde

Yaşanan gelişmeler, Türkiye’de yerel yönetimler ile merkezi yönetim arasındaki dengeyi bir kez daha gündeme taşıdı. CHP’li isimlerin yargı süreçleri ve tutuklamalarla karşı karşıya kalması, muhalefet tarafından “siyasi operasyon” olarak yorumlanırken, iktidar ise hukukun gereğinin yerine getirildiğini savunuyor.

Önümüzdeki günlerde gözler, İstanbul ve Adana’daki belediye meclislerinde yapılacak başkan vekili seçimlerine çevrilecek. Bu seçimler, sadece bu ilçelerin değil, Türkiye’nin genel siyasi atmosferi açısından da önemli mesajlar barındıracak.

www.yerelgundem.com