Zeytinyağı İhracatçısının "Suriye Yağı" İsyanı... İhracat Yasak, İthalat Serbest

İhracatçılar Çözüm Bekliyor

Zeytinyağı İhracatçısının "Suriye Yağı" İsyanı... İhracat Yasak, İthalat Serbest

Zeytinyağı İhracatçısının "Suriye Yağı" İsyanı... İhracat Yasak, İthalat Serbest

YEREL GÜNDEM / İZMİR

Türkiye’de zeytinyağı ihracatçıları, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen yasağın devam ederken, Suriye'den gümrüksüz getirilen yağların iç piyasaya sürülmesi nedeniyle büyük bir isyan yaşıyor. İddialara göre, Suriye'den en az 50 bin ton zeytinyağı Türkiye’ye gümrük vergisi ödenmeden sokuluyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin Eski Başkanı ve Ayvalıklı ihracatçı Ali Nedim Güreli, bu duruma sert tepki gösterdi.

Güreli'den Sosyal Medyada Tepki

Ali Nedim Güreli, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarla sektörün içinde bulunduğu durumu eleştirerek, "Zeytinyağı kötü yola düştü. Sektörün bir sahibi filan olmadığından herkes kafasına göre takılıyor" dedi. Güreli, ithalatın Tunus yerine Suriye’den yapılmasının gümrük vergisi avantajından kaynaklandığını belirterek, “Suriye’den yapılan ithalatta gümrük yok, Tunus’tan yaparsanız çok yüksek gümrük var. Suriye’den ithalatı devlete ait Tarım Kooperatifi ve Mersin Serbest Bölgesi’ne yerleşmiş Suriyeli bir iki firma ve Türk vatandaşı olmuş bir iki Suriyeli firma yapıyor” açıklamasında bulundu.

Sektörde Büyük Zarar

Güreli, ülke zeytinyağı ihracatçısının bu durumdan büyük zarar gördüğünü öne sürerek, “İthalatta tekel yetkisi alıp büyük kar edecekken, ihracata da özenip dünya fiyatlarının yarısına o yağları peşkeş çekip büyük tokat yiyor” ifadelerini kullandı. Zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren 20 kurumun geçtiğimiz günlerde Ege İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirdiği toplantıda da dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen yasağın kaldırılması istenmişti.

İç Piyasada Fiyat Artışı

Yapılan ortak açıklamada, geçen sezon 150 bin ton olan ihracatın bu sezon yüzde 70 civarında gerilediği belirtilmişti. Buna rağmen, iç piyasada zeytinyağının litre fiyatının 180 liradan 350 liraya çıktığı ve sektörün kaybının 400 milyon euroya kadar yükseldiği ifade edilmişti. Bu durum, hem ihracatçılar hem de yerli tüketiciler için büyük bir ekonomik sıkıntıya işaret ediyor.

İhracatçılar Çözüm Bekliyor

Zeytinyağı ihracatçıları, hükümetten acil çözüm bekliyor. Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatındaki yasağın kaldırılması ve Suriye’den yapılan ithalatın yeniden düzenlenmesi, sektörün talepleri arasında. İhracatçılar, bu sorunların çözülmesi halinde hem iç piyasada fiyat istikrarının sağlanacağını hem de ihracatın yeniden canlanacağını umut ediyor.

Bu gelişmeler ışığında, zeytinyağı sektöründe yaşanan kriz ve ihracatçıların isyanı, Türkiye'nin tarım politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.

www.yerelgundem.com

Kaynak: ErhanGulenc.com