Yunanistan'dan İskeçe'deki eğitim sorunuyla ilgili hadsiz çıkış!

KALANTZİS, ÇARPITICI AÇIKLAMALARDA BULUNDU!

Yunanistan'dan İskeçe'deki eğitim sorunuyla ilgili hadsiz çıkış!

Yunanistan'dan İskeçe'deki eğitim sorunuyla ilgili hadsiz çıkış!

Yunanistan Eğitim, Din, Spor ve Diyanet İşleri Genel Sekreteri Giorgos Kalantzis, Batı Trakya'daki İskeçe Azınlık Ortaokulu/Lisesindeki eğitim sorunuyla ilgili hadsiz açıklamalarda bulundu.

Batı Trakya'nın can damarı İskeçe'de yaşanan eğitim sorunu Avrupa Parlamentosuna (AP) taşınmış olsa da Yunanistan makamları tarafından gerçeğin örtbas edilmesi tepkilerin odağı oldu. Yunanistan Eğitim, Din, Spor ve Diyanet İşleri Genel Sekreteri Giorgos Kalantzis, İskeçe Azınlık Ortaokulu/Lisesi ile ilgili yaptığı çarpıcı açıklama dikkatlerden kaçmadı. 

KALANTZİS, ÇARPITICI AÇIKLAMALARDA BULUNDU!

Kalantzis, Yunanistan gazetesi Tharki'ye 1 Aralık 2023 tarihinde verdiği demeçte, hadsiz bir değerlendirmede bulundu. İskeçe Ortaokulu/Lisesi'ndeki imar sorunun olmadığına dair Yunanistan Cumhurbaşkanı ve Yunanistan Başbakanına açık mektup gönderdiğini belirten Kalantzis, Yunanistan'ın demokratik bir ülke olduğunu savundu. Ayrıca Türkiye'nin kadim şehri İstanbul'daki sözde Rum azınlığın nüfusunun eksildiğini ve bununla birlikte Batı Trakya'daki Müslüman azınlığın arttığını belirtti.

"LOZAN ANLAŞMASI HÜKÜMLERİNİ ÇARPITAN ASILSIZ İDDİALARDA BULUNUYOR"

Avrupa Batı Trakya Türkleri Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Hatipoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kalantzis'in Lozan Anlaşması'nı çarpıttığını vurguladı. Hatipoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Diyanet İşleri Genel Sekreteri Georgos Kalantzis, Lozan Anlaşması hükümlerini çarpıtan asılsız iddialarda bulunmaya devam ediyor. Kendisinin de çok iyi bildiği gibi, Lozan Anlaşması'nda Rum azınlık için değil, Türkiye'deki azınlıklar için 'gayrimüslim' azınlıklar ifadesi kullanılıyor. Kalantzis sürekli olarak Konstantinopolis, Gökçeada ve Bozcaada'daki Rum Ortodoks azınlığın nüfusunu Batı Trakya'daki Türk toplumunun nüfusuyla karşılaştırıyor. Kendisine şunu hatırlatmak isterim: İmbro'daki Rum Ortodoks azınlığa ait sadece 5 çocukla açılan anaokulu ve ilkokulun bugün 21 çocuğu varken, İstanbul'daki Rum Ortodoks azınlığa ait özel anaokulları onlarca yıldır faaliyet gösteriyor. Rodop'ta nüfusun yüzde 55'ini, İskeçe'de yüzde 45'ini ve Evros'ta yüzde 10'unu oluşturmamıza rağmen yetkililer Batı Trakya'da iki dilli Türk azınlık anaokulları kurulmasına izin vermiyor. Lozan Anlaşması'na göre eğitim-öğretim özerkliğimiz olmasına rağmen, özerk statüdeki ilköğretim okullarımız, mali sebepler ve öğrenci eksikliği bahanesiyle her yıl birbiri ardına kapatılıyor. 2008 yılında Batı Trakya'da 188 Türk ilkokulu vardı. Bu sayı 2023'te 90'a düşürüldü. Talebimiz açık: 1974'e kadar geçerli olan eğitim özerkliğimizin bir an önce restorasyonunu talep ediyoruz. Ülkemizin anavatana yönelik talep ve beklentilerinin olması normaldir. Rum Ortodoks azınlığı ilgilendiriyor. Ama bir yandan da ülkemizden, sorumluluğu altındaki topluluğumuzun sorunlarına dürüstçe yaklaşmasını ve haklarını korumasını bekliyoruz. Ancak o zaman ülkemiz, azınlık haklarının korunmasının kendisi için önemli bir mesele olduğuna bizi ikna edebilir"

QHA