Uzmanından yaz aylarında gebeliği rahat geçirme önerileri
GÜNDE 8-10 BARDAK SU İÇİLMELİ
Uzmanından yaz aylarında gebeliği rahat geçirme önerileri
Yaz mevsiminde hamilelerin bazı unsurlara dikkat etmesi gerektiğini belirten Medical Park Tokat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neşet Gümüşburun, “Sıcak havalarda vücut daha fazla su kaybeder. Bu nedenle bol su içmek önemlidir. Hamilelik döneminde yeteri kadar sıvı alınamaması durumunda dehidratasyon denilen sıvı kaybı gelişir. Günde en az 8-10 bardak su içmeye çalışın. Ayrıca taze meyve suları, bitki çayları ve sulu meyveler de sıvı alımını artırabilir” dedi.
Gebelik döneminde yaz aylarında sıcak havalarda sağlıklı kalmak ve bebeğinizin iyi gelişimini desteklemek için bazı önemli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Medical Park Tokat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neşet Gümüşburun, yaz aylarında gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken unsurlarla ilgili bilgilendirmede bulundu.
GÜNDE 8-10 BARDAK SU İÇİLMELİ
İşte gebelikte yaz aylarında yapmanız gerekenler ve beslenme önerileri:
SıvI tüketimine önem verilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Gümüşburun, “Sıcak havalarda vücut daha fazla su kaybeder. Bu yüzden bol su içmek önemlidir. Hamilelik döneminde yeteri kadar sıvı alınamaması durumunda ‘dehidratasyon’ denilen sıvı kaybı gelişir. Bu sorunda anne adayının kan basıncı düşer, kandaki şeker ve tuz düzeyleri bozulur ve nabız hızlanır. Sıvının yerine konulmaması durumunda da şok tablosuna kadar giden değişimler söz konusu olur. Doğum sancıları başlayabilir. Tabii ki bebek de bu durumdan olumsuz etkilenir. Günde en az 8-10 bardak su içmeye çalışın. Ayrıca taze meyve suları, bitki çayları ve sulu meyveler de sıvı alımını artırabilir” diye konuştu.
BESLENME TARZINA DİKKAT EDİLMELİ
Gebelik döneminde dengeli ve yeterli beslenmenin çok önemli olduğunu dile getiren Op. Dr. Gümüşburun, şu bilgileri paylaştı:
“Büyük öğünler yerine daha sık ve hafif yemekler tercih edin. Bu, mide rahatsızlıklarını azaltabilir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve, tam tahıl ürünleri ve kepekli ekmek tüketerek posa miktarını artırmalısınız. Ayrıca haftada iki kez kurubaklagil yemeklerini de beslenmenize ekleyebilirsiniz. Yaz hamileleri beslenme konusunda şanslıdır. Çünkü doğal ve sağlıklı sebze ile meyveye ulaşmak daha kolay olur. Ancak ev dışında geçirdiğimiz zaman fazla olduğu için dışarıda daha fazla yemek yeriz. Haliyle ishal ve besin zehirlenmeleri gibi tablolar da çok görülür. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için dışarıda yediğiniz gıdaların temiz, etlerin de iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Balık mevsimi olmadığı için deniz ürünlerinin taze olduğundan emin olun. Su ihtiyacının artmasıyla mineral ve tuz ihtiyacı da buna paralel olarak artar. Bu nedenle hamilelikte tuz alımını kısıtlasanız da, tümüyle kesmeyin. Daha fazla tüketmemek kaydıyla günde 1 şişe maden suyu içmenizde de fayda vardır”
GÜNEŞTEN KORUNMAK ÖNEMLİ
Güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınılması gerektiğine değinen Op. Dr. Gümüşburun, “Hamilelikte kandaki düzeyi yükselen östrojen hormonları, cildi güneş ışıklarına karşı daha da hassaslaştırır. Bunun sonucunda ciltte lekelenmeler ortaya çıkar. Bu yüzden güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği 11.00-17.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarıya çıkmamak gerekir. Mutlaka çıkmanız gerekiyorsa, cildinize 30 dakika öncesinden gebeliğe uygun olan güneş koruyucu kremler kullanmalı, güneş altında da uzun süre kalmamalısınız. Ayrıca şapka ve güneş gözlüğü kullanarak kendinizi zararlı güneş ışınlarından koruyun” dedi.
ASTIMI OLANLAR KLİMA KULLANMAMALI
Serin ortamları tercih edilmesinin daha doğru olacağını ifade eden Op. Dr. Gümüşburun, “Özellikle öğle saatlerinde güneşin en sıcak olduğu zamanlarda dışarıda fazla kalmamaya çalışın. Serin ve gölgeli yerlerde vakit geçirin. Hamilelik döneminde klima kullanırken bazı tedbirleri almak çok önemli. Klimaların periyodik bakımları düzenli yapılmalı, bakteri filtreleri kullanılmalı, ortam sıcaklığı aşırı düşük olmamalı ve klimanın kullanıldığı ortamlara belirli aralıklarla temiz hava girmesi sağlanmalı. Solunum yolu enfeksiyonu olan veya astımı olan anne adayları ise klima kullanımından kaçınmalılar” şeklinde konuştu.
YÜZME ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİLMELİ
Yüzme ve sporun öneminden bahseden Op. Dr. Gümüşburun, şunları söyledi:
“Yaz mevsiminde bol bol yüzmeyi alışkanlık haline getirin. Suyun kaldırma gücü, suda rahat hareket etmenizi sağlayarak bacak ve sırt kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olur. Ancak yüzerken dikkat etmeniz gereken aşırı efor harcamamak, temiz bir ortamda yüzmek, öğlen saatlerinde değil güneşin daha az etkili olduğu saatleri seçmek ve güneş koruyucu kremler kullanmak gibi kurallara da uymanız gerekir. Havuz yerine deniz tercih edilmelidir. Düzenli yüzme imkânınız yoksa yürüyüş de iyi bir tercih olur. Güneşin etkisinin azaldığı akşam saatlerinde 45 dakika - 1 saat boyunca, sizi çok yormayan bir tempoda yürüyüş yapmak sırt ve bacak kaslarını güçlendirir, sırt ağrılarını azaltır ve bacak damarlarında dolaşıma yardımcı olarak ödem gelişimini azaltır” dedi.
UZUN SEYAHATLERDE VARİS ÇORABI TERCİH EDİLEBİLİR
Hamilelik döneminde kısa seyahatler yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Gümüşburun, “Çünkü uzun seyahatlerde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Uzun seyahatlerde gelişebilecek en önemli problem ise dolaşım bozukluğu ve damar içi pıhtılaşmadır. Bunun için uzun seyahatlerde varis çorabı kullanmalı ve imkân varsa sık molalar vermeli, her 2 saatte bir kalkıp dolaşmalısınız” ifadelerini kullandı.
TATİL PLANLAMASI YAPILABİLİR
Hamilelik döneminde de tatil yapılabileceğini vurgulayan Op. Dr. Gümüşburun, “Hamilelik döneminde tatilden mahrum kalmak zorunda değilsiniz, doğru planlamalar yaparak rahat bir tatil geçirebilirsiniz. Tatilinizi mümkün olduğunca 32’nci hafta öncesinde planlayın, gideceğiniz yerdeki sağlık imkânlarını da araştırın. Sağlık kuruluşlarına rahatlıkla ulaşamayacağınız yerleri tercih etmeyin. Unutmayın ki, her gebelik farklıdır ve doktorunuzun önerilerine uymak önemlidir” dedi.
Kaynak: www.medicentertv.com
What's Your Reaction?