Uyuşturucu Baronlarının Hakimlerine Yönelik Rüşvet İddiaları: Mahkeme Başkanı Oktay Açar'dan Cevap

Rüşvet İddiaları ve Hakimlerin Savunması

Aug 13, 2024 - 19:14
 0
Uyuşturucu Baronlarının Hakimlerine Yönelik Rüşvet İddiaları: Mahkeme Başkanı Oktay Açar'dan Cevap

Uyuşturucu Baronlarının Hakimlerine Yönelik Rüşvet İddiaları: Mahkeme Başkanı Oktay Açar'dan Cevap

YEREL GÜNDEM / İSTANBUL

Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers liderliğindeki kartelin Türkiye’de yakalanan yönetici ve üyelerinin yargılandığı davada, 15 tutuklu sanığın tahliyesine karar veren İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Oktay Açar ve iki mahkeme üyesi, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından açığa alındı. Mahkeme başkanı Açar, kendisi ve diğer hakimler hakkında ortaya atılan rüşvet iddialarına "Bu çok büyük bir iftira" diyerek yanıt verdi.

Tahliye Kararı Sonrası Kaos

Japonya Merkez Bankası'nın faiz politikasındaki değişiklikle başlayan küresel dalgalanmanın ardından, Interpol tarafından aranan Leijdekkers liderliğindeki kartelin Türkiye'de yakalanan üyeleriyle ilgili davada büyük bir gelişme yaşandı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 tutuklu sanığın tümünü tahliye etti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık itiraz etti ve İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan 7'si hakkında yeniden tutuklama kararı verdi. Tahliye edilen sanıkların firar ettiği ortaya çıkınca, bu durum kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Rüşvet İddiaları ve Hakimlerin Savunması

HSK müfettişleri tarafından hazırlanan raporda, Mahkeme Başkanı Oktay Açar ve diğer hakimlerin meslekten ihraç edilmesi talep edildi. Raporda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na mail yoluyla ulaşan bir ihbarda, Mahkeme Başkanı Açar'ın çetenin Türkiye ayağını yönetmekle suçlanan Abdullah Alp Üstün ile 730 bin dolara tahliye için anlaştığı iddiası yer aldı.

Oktay Açar: "Bu Büyük Bir İftira"

Halk TV’den İsmail Saymaz’a konuşan Mahkeme Başkanı Oktay Açar, bu iddialara sert tepki gösterdi. Açar, "50’den fazla örgütlü uyuşturucu dosyasına baktım. Çoğu istinaf ve Yargıtay’dan onandı. Bir bu dosyada mı hata yaptım? Anlayamıyorum. Malvarlığım belli, araştırsınlar. Bir arabam, bir evim var. Meslekten kazandığım parayla çocuklarımı okuttum. Yedi sülalemi araştırsınlar. Bu çok büyük bir iftira" ifadelerini kullandı.

"Tahliye Kararı Hukuka Uygundu"

Tahliye kararını dosyadaki bilgilere dayanarak verdiklerini belirten Açar, kararın hukuka aykırı olmadığını savundu. Savcılığa ulaşan rüşvet iddialarını yalanlayan Açar, "İftira, öyle bir şey yok. Ben odama avukatları almam. Yedi sülalemi araştırsınlar" dedi.

Firari Sanıklar ve İddiaların Ardından

Sanıkların firar etmesiyle ilgili sorulara ise Açar, "Yurt içindeler mi, yurt dışındalar mı bilmiyorum" cevabını verdi. Müfettişlerin henüz ifadesini almadığını belirten Açar, açığa alınmasıyla ilgili olarak "Çok üzgünüm. Kendimi iyi hissetmiyorum. Böyle bir haksızlık nasıl olur diye düşünüyorum. İnşallah sonu hayrolur" diye konuştu.

Yerlikaya’dan Gri Liste Yorumu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Leijdekkers operasyonunun Türkiye'nin Gri Liste'den çıkması amacıyla FATF ile yapılan görüşmede örnek vaka olarak sunulduğunu belirtmişti. Yerlikaya, FATF heyetinin operasyon için "Takdire şayan. Kısa sürede neticelendirilmiş örnek vaka" dediğini söylemişti.

Bu olay, yargı sistemi üzerindeki baskıları ve uluslararası uyuşturucu kartelleriyle mücadelenin zorluklarını bir kez daha gözler önüne seriyor. Hakimlerin savunmaları ve rüşvet iddialarının gerçekliği hakkındaki soruşturmalar, Türk yargısının bu tür suçlarla mücadelede karşılaştığı zorlukları ortaya koyuyor.

www.yerelgundem.com

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow