Ukrayna lideri Zelenskiy, Erdoğan ile görüştü
Ukrayna'da barış sonrası yeniden inşa çalışmaları
Ukrayna lideri Zelenskiy, Erdoğan ile görüştü
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy bugün resmi bir ziyaret için Türkiye'ye gitti. Zelenskiy, İstanbul'daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. İki lider, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Tahıl Koridoru Anlaşması dahil, Türkiye ve Ukrayna ilişkilerinin önemli gündem maddelerini ele aldı.
Zelenskiy, aralarında Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov'un bulunduğu Ukrayna heyetiyle birlikte İstanbul'a gitti.
Ukrayna Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Ukrayna donanması için inşasına devam ettiği Ada tipi ikinci korveti de yerinde inceledikten sonra Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.
Zelenskiy, Türkiye'ye minnettarlığını dile getirdi ve şunları söyledi:
"Hem ülkemizin, hem tüm bölgenin, hem de küresel gıda güvenliğinin sağlanması Karadeniz'de koşulsuz seyir güvenliğinin sağlanmasını gerektirmektedir. Bunu hep birlikte çalışarak başarabiliriz.
"Ayrıca savaş esirlerimizin ve Rusya'nın esir tuttuğu Kırım Tatarları dahil tüm halkımızın serbest bırakılması konusunda da Türkiye'nin yardımına ihtiyacımız var".
Zelenskiy Türkiye'nin inşasına devam ettiği Ada tipi ikinci korveti yerinde inceledi
Ukrayna Cumhurbaşkanı İstanbul ziyareti sırasında Türkiye'nin Ukrayna donanması için inşasına devam ettiği Ada tipi ikinci korveti de yerinde inceledi. Zelenskiy korvetin adının Hetman Ivan Vyhovskyi olacağını açıkladı.
RBC-Ukrayna haber kanalına göre Zelenskiy, korvetin, Ukrayna karasularında görüneceğini ve Ukrayna donanmasını güçlendireceğini belirtti.
RBC-Ukrayna korvetin piyasadaki tüm gemi savar füzeleri vurabileceğini belirtti.
Türkiye'nin Ukrayna için inşa ettiği ilk korvet Hetman Ivan Mazepa Eylül 2021'de projelendirilmişti.
Savaşın başlamasıyla Türkiye'de devam eden geminin 2024-2025'te Ukrayna donanmasına teslim edilmesi planlanıyor.
Tahıl sevkiyatlarının güvenliği
İngiltere merkezli Reuters haber ajansına konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir Türk diplomatik kaynak, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın sonra ermesinin ardından Rusya ve Ukrayna arasındaki ticari gemilerin güvenliğinin sağlanması için yeni bir anlaşmayla ilgili gelişmelerin gündem maddeleri arasında olduğunu söyledi.
Rusya geçen Temmuz'da yaklaşık bir yıldır devam eden Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan, kendi gıda ürünlerinin satışı önündeki engellerin kalkmaması nedeniyle çekildiğini açıklamıştı.
Anlaşmayı yöneten Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) ile uzun süredir müzakerelerde bulunan Rusya, öne sürdüğü temel koşulların hiçbirinde ilerleme sağlanamadığını kaydetmişti.
Ancak en az gelişmiş Afrika ülkelerinin mağduriyetinin önlenmesi için Rusya'nın 1 milyon ton tahılı işlenip una dönüştürülmek üzere Türkiye’ye göndermesi ve buradan ücretsiz şekilde en az gelişmiş 6 Afrika ülkesine ulaştırılması planı gündeme gelmişti.
Türk şirketlerinin aktif olarak yer alacağı öngörülen planda Katar'ın da finansal destekte bulunan taraf olarak ismi geçiyordu. Katar bu konuda net bir tutum sergilemedi.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majid el-Ansari, 6 Eylül 2023'te yaptığı açıklamada, ülkesinin ek bir tahıl anlaşmasında rolü olduğu iddialarını reddetmişti.
Ancak Katar'da hükümet yanlısı El-Şark gazetesi 5 Eylül'de önerinin Körfez ülkesinin insani girişimlerinin parçası olduğunu anlatan bir başyazı yayınlamıştı.
Plan kapsamında Rusya 200 bin ton tahılın Karadeniz üzerinden sevkiyatına Kasım 2023'te başladığını açıklamıştı.
Ukrayna ise tahıl sevkiyatı için Romanya ve Bulgaristan kara sularını takip eden "insani yardım koridorunu" kullanmaya başlamıştı. Kiev yönetimi Kasım 2023'te bu güzergah üzerinden 3.2 milyon ton tahıl taşıdığını açıklamıştı.
Ukrayna'da barış sonrası yeniden inşa çalışmaları
Erdoğan-Zelenskiy görüşmesinde Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeler ele alındı.
Türkiye'nin "savaşın müzakereler ışığında ivedilikle bitirilmesi için çabalarının devam ettiği" mesajının iletilmesi planlanıyor.
Bunun yanında savaşın sona ermesi durumunda Türkiye'nin Ukrayna'daki yeniden inşa çalışmalarını "desteklemek" istediği de vurgulanıyor.
Reuters'a konuşan Türk diplomatik kaynak, "Ukrayna'ya barış geri döndüğünde, stratejik ortaklığımıza dayalı olarak ülkenin yeniden yapım çalışmalarının güçlü bir destekçisi olmayı sürdürmeyi amaçlıyoruz" dedi.
NATO üyesi Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana iki tarafla diyaloğunu sürdüren az sayıdaki ülkeden biri olmuştu.
Türkiye, Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı mali yaptırımlara katılmazken, Ukrayna'ya askeri destek vermeye devam ediyor.
İngiltere ve ABD gibi ülkeler Türkiye menşeli bazı şirketlere, "Rusya'nın askeri teçhizata erişimini engellemek için" zaman zaman yaptırım uyguladıklarını açıklamışlardı.
Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı 24 Şubat 2022’den sonra Türkiye’ye ilk ziyaretini Temmuz 2023'te gerçekleştirmişti.
Bu görüşmenin en dikkat çekici yanlarından biri, Erdoğan’ın "Ukrayna’nın NATO üyeliğini hak ettiğine" ilişkin açıklaması olmuştu.
BBC TÜRKÇE