Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali Mersin’de Salonları Doldurdu

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali Mersin'de sinemaseverlerin yoğun ilgisiyle sona erdi. Kadın hikayelerini konu alan filmlerle dolu 3 gün.

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali Mersin’de Salonları Doldurdu

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali Mersin’de Salonları Doldurdu

YEREL GÜNDEM / MERSİN

Mersin’de ilk kez düzenlenen Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, sinemaseverlerin yoğun ilgisiyle sona erdi. 3 gün süren festival, dolu salonlarla öne çıkarken, yönetmenler ve yapımcıların katıldığı söyleşilerle zenginleşti.

Festival, Uçan Süpürge Vakfı, Kadın Gazeteciler Derneği, Kadından Haber ve Mersin Sinema Ofisi ortaklığıyla düzenlendi. Son günü öne çıkan yapımlar arasında “Kırıtsız”, “Obanın Kadınları”, “Yavru Karınca”, “Gecenin Ortasında Bir Taksi”, “Protokol”, “Anadolu’nun Vahşi Kadınları” gibi filmler yer aldı.


Yapımcılık Atölyesi ve Film Söyleşileri

Festivalin son günü, Yapımcı Nefes Polatın sunduğu “Yapımcılık Atölyesi” ile başladı. Ardından, yönetmenliğini Özlem Çıngırların yaptığı “Kırıtsız” filmi üzerine bir söyleşi düzenlendi. Moderatörlüğünü Ceren İnanın yaptığı etkinliğe, yönetmen Özlem Çıngırlar, oyuncu Nastaran Mazal ve yapımcı Cemal Çıngırlar katıldı.

Oyuncu Nastaran Mazal, filmin İranlı kadınlarının hikâyesini anlattığını belirterek şu sözleri söyledi:

“Psikolojik sorunları olsalar da mutlu olmaya çalışıyorlar. Perissa, göç eden bir kadının masumiyeti ve gerçekçiliğiyle beni etkiledi.”

Yapımcı Cemal Çıngırlar, filmin “Kadın kadının yurdudur” mottosuyla yola çıktığını ve bu hikayeden herkesin ders çıkarabileceğini vurguladı.


“Obanın Kadınları”: Kırsaldaki Görünmeyen Emek

Obanın Kadınları filmiyle katılan yönetmen Kader Çetintaş, kırsal kesimdeki kadınların “görünmeyen emeğini” öne çıkardı. Dersim'de gerçekleşen çekimlerin iki yıl sürdüğünü belirten Çetintaş, şu ifadelere yer verdi:

“Bu benim derdim dedim ve telefonu elime alıp çekmeye başladım. Maddi imkânım olmasa da dayanışmayla bu filmi yaptım.”


“Protokol”: Normalleşmiş Hayatın İçinde Yarık

Berna Sitera Değirmen’in yönettiği “Protokol”, ekonomik zorluklar ve toplumsal normlara dair bir eleştiriyi merkezine alıyor. Değirmen, kişisel motivasyonunu şu sözlerle anlattı:

“Normalleşmiş bir şeyi sorgulamak için, kamera ve fikir yetiyor. Maddi sıkıntılara rağmen dayanışmayla ilerliyoruz.”


Yoğun Katılımla Tamamlanan Festival

Festivalin son etkinliği, Temran filminin yönetmeni Şenay Kızılateş ile düzenlenen kısa bir söyleşi oldu. Festival, katılımcı yönetmen, oyuncu ve yapımcılara plaket takdimiyle sona erdi.

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, Mersin’de kadınların bir araya gelmesine ve kentte farklı hikayelerin paylaşılmasına vesile oldu. Sinemaseverlerin yoğun ilgisi, festivalin gelecek yıllarda da devam edeceğinin sinyallerini verdi.


www.yerelgundem.com