Türkiye'nin kiraz ihracatındaki hedefi yükseliyor

Manisa’da 45 bin ton kiraz üretiliyor

Türkiye'nin kiraz ihracatındaki hedefi yükseliyor

Türkiye'nin kiraz ihracatındaki hedefi yükseliyor

YEREL GÜNDEM / İZMİR

Türkiye, kiraz üretimindeki başarısını bir kez daha gösteriyor. Ülkenin kiraz ihracatındaki hedefi, pozitif ilerlemelerin etkisiyle artık 300 milyon dolara yükseldi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında 120 bin ton kiraz ihraç ederek, 300 milyon dolar döviz elde etmeyi hedeflediklerini belirtti. Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde bulunan kiraz bahçelerini ziyaret eden Uçak, rekoltenin ve kalitenin mükemmel olduğu bir kiraz sezonuna girdiklerini vurguladı.

Türkiye'de 22 milyon kiraz ağacından 725 bin ton rekolte beklediklerini ifade eden Uçak, yaklaşık 120 bin ton kiraz ihracatı hedeflediklerini söyledi. Uçak, piyasada ideal bir fiyat oluşması durumunda 300 milyon dolarlık bir ihracatı gerçekleştirebileceklerini belirtti.

Türkiye'nin kiraz üretiminde dünya lideri olduğunu vurgulayan Uçak, İzmir ve Manisa'da kiraz ağacı varlığının yüzde 26'sının bulunduğunu ve bu bölgelerde toplamda 147 bin ton kiraz üretildiğini dile getirdi. İhracatta Almanya'nın ilk sırada yer aldığını ve parlak kırmızı rengi, iri tane yapısı, aroması ve uzun raf ömrü nedeniyle tercih edilen "Ziraat 0900" türünün bölge üreticileri için önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirtti.

Uçak, Türkiye'nin kiraz ihracatını daha da artırabileceği ve dünya lideri Şili'nin ihracat seviyelerine ulaşabileceği konusunda umutlu olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye'nin kiraz üretim sahalarının genişlemesiyle birlikte ihracatın artması bekleniyor.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk de Manisa'nın kiraz üretimindeki avantajlarından bahsederek, bölgenin erkenci kiraz üretim merkezi olduğunu ve uzun bir kiraz hasat dönemine sahip olduklarını ifade etti. Öztürk, üreticilere bereketli bir yıl diledi.

www.yerelgundem.com