Türkiye'nin Avrupa Konseyi ile Güçlü İş Birliği
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sayısındaki Artış
Anayasa Mahkemesinin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Uygulanması İçin Ortak Proje: Adil Yargılanma Hakkı Eğitimi Başladı
İYİ AVUKAT / ANKARA
Ankara, 30 Mayıs 2024 - Anayasa Mahkemesi ve Avrupa Konseyi iş birliğiyle yürütülen, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Anayasa Mahkemesinin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanması” projesi kapsamında düzenlenen “Adil Yargılanma Hakkı Eğitimi” programı, Ankara’da gerçekleşti. Program, Avrupa Konseyinin 75. yıl dönümü ve Konseyin Ankara Ofisinin 20. yıl dönümü kutlama haftasında yer aldı.
Önemli İsimler Açılışta Bir Araya Geldi
Etkinliğin açılış konuşmaları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İçişleri Bölüm Başkanı Alexander Fricke ve Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı William Massolin tarafından yapıldı. Programa, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili, üyeleri, Yargıtay Başkanı, Adalet Bakan Yardımcıları, Danıştay Başsavcısı ve çok sayıda hâkim ve Cumhuriyet savcısı katıldı.
Türkiye'nin Avrupa Konseyi ile Güçlü İş Birliği
Başkan Kadir Özkaya konuşmasında Türkiye'nin Avrupa Konseyinin kurucu üyesi olduğunu vurguladı. Özkaya, Konseyin Ankara Ofisinin çeşitli kamu kurumlarıyla başarılı projeler gerçekleştirdiğini ve bu projelerden birinin de Anayasa Mahkemesi kararlarının etkili uygulanması amacıyla yürütülen ortak proje olduğunu belirtti.
Bireysel Başvuru ve Anayasa Mahkemesi Kararlarının Önemi
Özkaya, bireysel başvurunun 2012 yılında hayata geçtiğini ve Türkiye'de hukuk ve insan hakları alanındaki en önemli reformlardan biri olduğunu söyledi. Bireysel başvurunun Türk hukuk sisteminde farkındalık oluşturduğunu ve dönüştürücü bir etki gücüne sahip olduğunu ifade etti. Anayasa Mahkemesinin insan hakları yargısında çok sayıda ve önemli kararlar verdiğini belirten Özkaya, bu kararların uluslararası evrensel ilke ve standartlara uygun olarak alındığını vurguladı.
Yargı Kurumlarıyla İş Birliğinin Önemi
Başkan Özkaya, tüm yargı kurumlarıyla iş birliği ve diyalog hâlinde olmanın büyük önem taşıdığını belirterek, Mahkemenin içtihatlarının Türk hukukuna aktarılması konusunda yüksek yargı, ilk derece ve bölge mahkemeleriyle güçlü bir iletişim kurma arzusunda olduklarını söyledi. Ayrıca, projenin önemli bir kısmının hâkim, Cumhuriyet savcısı, kamu görevlileri ve avukatların Anayasa Mahkemesi kararları hakkında bilgilendirilmeleri ve bu kararların uygulamada hayata geçirilmesine yönelik olduğunu dile getirdi.
İhlal Kararlarının Uygulanması ve İzlenmesi
Başkan Özkaya, ihlal kararlarının uygulanmasının Anayasa Mahkemesince de izlendiğini ve 2013’ten bugüne kadar verilen ihlal kararlarının %99,2 oranında uygulandığını belirtti. Bu tür sorunların açıklığa kavuşturulmasına yönelik çalışmaların önemli olduğunu vurguladı.
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sayısındaki Artış
Başkan Özkaya, Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuru sayısının dünyadaki muadilleri ile karşılaştırıldığında devasa boyutlarda olduğunu belirterek, şu anda 106 bin derdest bireysel başvuru bulunduğunu söyledi. Bu durumun, temel hak ve özgürlüklerin korunması bağlamında Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunan kişilerin bireysel başvurularının kısa sürede incelenmesine engel olduğunu ve ihlallerin giderilmesini sekteye uğrattığını ifade etti.
Yargısal Diyaloğun Geliştirilmesi
Özkaya, Anayasa Mahkemesi kararlarının etkili şekilde uygulanmasının yargı kurumlarının eş güdüm içinde çalışması ve temel hakları esas alan bir yargı kültürünün geliştirilmesi ile mümkün olduğunu belirtti. Bu anlamda, yargısal diyaloğun geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Katılımcılara Teşekkür
Başkan Özkaya, programın sonunda, etkinliğe katılan hâkim ve Cumhuriyet savcılarına, raportörlere, Avrupa Konseyi görevlilerine ve Türkiye Adalet Akademisine teşekkür etti. Anayasa Mahkemesi olarak bu tür çalışmalara özveriyle katılmaya devam edeceklerini belirterek konuşmasını sonlandırdı.
Anayasa Mahkemesinin kararlarının etkin uygulanmasına yönelik bu tür eğitim programları, yargı kurumları arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve temel hakların korunmasını sağlamak açısından büyük önem taşıyor.
What's Your Reaction?