TBMM açıldığında 8. Yargı Paketi için mesai başlayacak | Yeni Yargı Paketi’nde fenomenler de olacak
Evrin Güvendik
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 16 Ocak’a kadar yeni yıl tatilinde. Tatil sonrası ise gündemi yoğun olacak. En önemli gündem maddeleri arasında ise ekonomiye ilişkin düzenlemeler kadar henüz taslak aşamasında olan 8. Yargı Paketi de yer alıyor. Son aylarda kara para aklama iddiaları nedeniyle gözlerin çevrildiği fenomenlerle ilgili de Yargı Paketi’nde düzenleme yapılması bekleniyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) pek çok önemli düzenlemenin yer aldığı torba teklifi yasalaştırarak 2023’ü kapatırken 16 Ocak’a kadar tatile girdi. Tatil sonrasında yeniden mesaisine başlayacak olan TBMM çalışmalarını Şubat ayı sonuna kadar sürdürecek ve bu kez de yerel seçimler nedeniyle yaklaşık 1 ay tatile girecek. Şubat sonuna kadar ise Meclis’in gündeminde ilk sıralarda, henüz taslak aşamasında olan ve önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması beklenen 8. Yargı paketi bulunuyor. Ulusal Yargı Stratejisi kapsamında hazırlanan 8.Yargı Paketi’nin 60’dan fazla maddeden oluşması öngörülüyor. Yargı Paketi’nde, denetimli serbestlikten soybağı reddi davasına, hakaret suçuna ön ödemeden noterlere yeşil pasaporta kadar pek çok önemli düzenlemenin yer alması bekleniyor.
Fenomenler de Paket’te yer alacak
Yargı Paketi’nde son aylarda Fenomen Dilan Polat ve Engin Polat’ın tutuklanmasıyla gündemde olan ve kara para aklama iddiaları nedeniyle yargının konusu haline gelen fenomenlerin mal varlıklarına ilişkin düzenlemelerin de yer alması bekleniyor. Yapılacak düzenleme ile yasal, meşru ve ticari bir iş yapıyormuş gibi görünen ancak kara para akladığı tespit edilen fenomenlerin mal varlıklarına, MASAK raporu beklenmeden geçici tedbir konulabilecek.
Para cezaları artıyor
Yargı Paketi’ne ilişkin yansıyan bilgilere göre, para cezalarında da artışa gidilecek. Bir gün karşılığı adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya çıkarılacak. Her hükümlü cezasının en az yüzde 40’ında infaz kurumunda kalacak. 1 ay ceza alan kişi 12 gün ceza infaz kurumunda kalırken, denetimli serbestlik süresi 3 yılı aşamayacak.
Disiplin cezalarına af gündemde
Disiplin cezası alıp açık cezaevinden kapalı cezaevine gönderilen mahkumlara af düzenlemesinin de 8. Yargı Paketi’nde yer alması bekleniyor ancak düzenlemeden terör, darbe ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan hükümlü olanlar faydalanamayacak.
Makul sürede yargılama
Yargı Paketi’nde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurularla ilgili de düzenleme yapılması bekleniyor. Bireysel başvurulardan kaynaklı toplumsal beklentinin karşılanmasını öngören düzenleme ile Anayasa Mahkemesi’nin makul sürede yargılama yapmasının sağlanması amaçlanıyor. 8. Yargı Paketi’yle ayrıca kanun yollarına başvuru sürelerinin artırılması, belirli bir kıdeme erişmiş hukukçuların sınavsız olarak arabuluculuk yapabilmelerine olanak tanınması gibi düzenlemeler de yer alacak.