Sosyal Psikoloji: İnsana Dair Tüm Alanların Kavşak Noktası
Sosyal Psikolojinin Önemi Neden Vurgulanıyor?
Sosyal Psikoloji: İnsana Dair Tüm Alanların Kavşak Noktası
YEREL GÜNDEM / İSTANBUL
Sosyal psikoloji alanı, birçok bilim dalını bir araya getirerek insanı anlamanın ve açıklamanın bir kavşak noktası olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, sosyal psikolojinin, insanın biyolojik yapısı, sosyalleşme becerisi, toplum kurma arzusu, kültür oluşturma ve bu kültürel yapıyı sürdürme çabası için disiplinler arası çalışmaların önemli bir alanını oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Meltem Narter, sosyal psikoloji konusunda şu açıklamalarda bulundu:
Sosyal Psikoloji Nedir?
Dr. Öğretim Üyesi Meltem Narter, sosyal psikolojiyi "Bireylerin, insanlar arası ve sosyal çevreyle olan ilişkilerini, sosyal deneyim ve davranışlarını, grup üyeliğinin nitelikleri veya bir toplum içinde bulunmanın, bireyin tutum ve davranışları ile inançları üzerindeki etkilerini araştıran psikolojik içerikli ve sosyal nitelikli bir bilim dalı." şeklinde tanımladı.
Sosyal Psikolojinin Önemi Neden Vurgulanıyor?
Sosyal psikolojinin, bireylerin doğal bir ürünü olarak sahip oldukları ve ihtiyaç duydukları sosyal varlık halini nasıl gerçekleştirdiğini araştırdığına vurgu yapan Dr. Narter, "Sosyalleşme ve toplumsallaşma arasındaki farklar, sosyalleşmenin kuralları, toplumsal normlar; tüm bunların bireyin davranışını oluşturmadaki etkileri ve insanların toplumu oluşturmaları ve normları belirleme kurallarını anlamaya çalışması bakımından önemlidir." ifadelerini kullandı.
Disiplinler Arası İş Birliği: Sosyal Psikolojinin Anahtarı
Sosyal psikoloji bağlamında disiplinler arası iş birliğinin büyük bir önem taşıdığına vurgu yapan Dr. Meltem Narter, "Sosyal psikoloji, insanın biyolojik yapısı, sosyalleşme becerisi, toplum kurma arzusu, kültür oluşturma ve bu kültürel yapıyı sürdürme çabası için disiplinler arası çalışmalarda önemli bir kavşaktır. İnsanın ürünü olan tüm sosyal bilimlerle iş birliği içinde olmak durumundadır." dedi.