RÜYA TABİRLERİ İLMİNİN FAZİLETİ HAKKINDA

Rüya Tabir ilmi Hz. Yusuf'un (a.s) bir mucizesi idi

RÜYA TABİRLERİ İLMİNİN FAZİLETİ HAKKINDA

RÜYA TABİRLERİ İLMİNİN FAZİLETİ HAKKINDA

Gerçek şu ki; rüya tabirleri ilmi, şerif ve büyük bir ilimdir. Hak Taâla'nın bu ilmi Hz. Yusuf'a (a.s) bağışlamış olduğunu herkes bilir. Nitekim yüce Allah, Kurân-ı Kerim'de şöyle buyurur:

"İşte Yusuf'u, Mısır'da böylece yerleştirdik de ona rüya yormasını öğrettik."[1]

İbn-i Abbas der ki: "Allah'ın peygamberlikten yana Resul-i Ekrem'e (s.a.a) bağışladığı ilk şey, yakın meleklerden birinin rüyada ona 'Ey Muhammed, sana müjdeler olsun! Hak Taâla tüm peygamberler arasından seni seçti, sana gaip ilmini verdi ve seni peygamberlerin sonuncusu yaptı!' deyişi oldu. "Fakat o, Allah'ın resulüdür ve peygamberlerin sonuncusudur."[2]

Peygamberimiz uyandığında gördüğü bu rüyayı Hz. Hatice'ye (s.a) anlattı. Hz. Hatice, 'Ne mutlu sana! Bu rüyada sana hayır ve gelecek vardır!' dedi. Peygamberimiz Miraç Gecesi'nden sonra bir rüya daha gördü. "Ant olsun ki, Allah, Peygamber'in rüyasını doğru çıkardı."[3] Yine, Allah, Hz. İbrahim'in (a.s) rüyası hakkında, onun dilinden şöyle buyurmaktadır: "Oğulcağızım, ben, rüyamda, seni kesiyorum gördüm."[4]

Rivayet edilir ki bu ilim, Hz. Yusuf'un (a.s) bir mucizesi idi. Dolayısıyla peygamberlerin mucizesi olan bir ilim, elbette ki şerif ve büyük bir ilim olmalıdır.

Abdullah b. Abbas, Süleyman'dan şöyle rivayet eder: "Doğru rüya, Allah'ın, mümin kullarına vahyidir (uyarısıdır). Hayır ve şer ona ulaşmadan önce Allah onu bu yolla uyarır. Böylece dünyanın işvelerine aldanmamasını ve Allah'tan gafil olmamasını sağlar."

Selman Mervî der ki: "Resul-i Ekrem'in (s.a.a), ashabına şöyle buyurduğunu duydum: İçinizden salih bir kimse güzel bir rüya gördüğünde birkaç kez "Eûzu billâhi mineşşeytânirracîm" (Kovulmuş/ taşlanmış şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım) desin ve gördüğü rüyayı kimseye söylemesin. Böylece ona hiçbir zarar gelmez."

Müminlerin Emiri İmam Ali'den (a.s) rivayet edilir ki; "Mümin bir kimse rüya gördüğünde onun tabirini bilmeli, böylece ondan iyi bir şekilde faydalanmalı; kötü rüya gördüğünde de dua, ibadet ve sadakayla onun kötü sonuçlarından korunmalıdır."

İbn-i Sîrin der ki: "Kim bu ilmin tüm aşamalarını elde ederse, bütün ilimlere sahip olur. Zira aradığı her ilmin kökeni bu ilim gibi çok çeşitli değildir; bu ilim kıyas üzere tabir edilmez, yöntemi güzeldir. Her ilimde bir metot vardır, ama bu ilmin aslı insanların değeri, dindarlığı, astrolojideki halleri ve farklı zamanlardaki doğum tarihleriyle alakalıdır.

Görülen rüya bazen aynına yorulur, bazen asla bakılır; bazen kadın için yorulur, bazen erkek için; bazen de karışık (anlamsız) rüyalardan oluşur. Bilinmelidir ki her ilim ehli, bir başka ilme ihtiyaç duymaz. Ancak rüya tabircisi, mutlaka Kurân tabiri ilmini, Peygamber efendimizin (s.a.a) bu alandaki sözlerini, Arap olan veya olmayan bütün tabircilerin yorumlarını, şiirleri, halk dilini vb. şeyleri bilmek zorundadır. İleri görüşlü ve arif olmalıdır. İnsanların hallerine ve şekline (onları simalarından okumaya) vakıf olmalı, yorumla ilgili esasları çok iyi bilmelidir. Bununla birlikte ilahî tevfikten ve Allah'ın kereminden nasibini almış olmalı, Allah'a yönelmeli, doğru ve sevaptan öteye bir şeyi dilinde barındırmamalıdır.

Yüce Allah'tan isterim ki, bizlerde olan bu ilmi, mayası günahlardan, çirkin sözlerden ve haram lokmadan arı olan kimselere inayet etsin. Kim böyle bir yapıya sahip olursa, Allah da ona bu tevfiki verir. Bu bağlamda onu peygamberlerin varisi kılar…"

www.bilgetabirci.com / İslami Rüya Tabirleri