Rusya, yabancı devlet destekli kuruluşları yasaklıyor
RUSYA'NIN ÜYESİ OLDUĞU KURULUŞLAR LİSTEYE EKLENMEYECEK
Rusya, yabancı devlet destekli kuruluşları yasaklıyor
Rusya milletvekilleri, sözde 'istenmeyen' örgütlerin ülke içinde faaliyet göstermesini yasaklayan mevcut mevzuatın kapsamını genişletmek amacıyla dün bir yasa tasarısı sundu. Önerilen yeni yasa, listeyi BBC veya RFE/RL gibi medya kuruluşları gibi yabancı devlet tarafından finanse edilen kuruluşları da içerecek şekilde genişletecek.
Rusya milletvekilleri, sözde 'istenmeyen' örgütlerin ülke içinde faaliyet göstermesini yasaklayan mevcut mevzuatın kapsamını genişletmek amacıyla dün bir yasa tasarısı sundu.
The Kyiv Independent'ta yer alan habere göre, 'İstenmeyen' örgütlere ilişkin yasa 2015'ten beri mevcut ve STK'lar, bağımsız medya kuruluşları, insan hakları grupları ve diğerleri de dahil olmak üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin rejiminin muhalifleri olarak algılananları hedef almak için kullanılıyor. Şu anda 'istenmeyen' olarak listelenen bu tür 137 kuruluş var.
Önerilen yeni yasa, listeyi BBC veya RFE/RL gibi medya kuruluşları gibi yabancı devlet tarafından finanse edilen kuruluşları da içerecek şekilde genişletecek.
RUSYA'NIN ÜYESİ OLDUĞU KURULUŞLAR LİSTEYE EKLENMEYECEK
Milletvekili Vasily Piskarev, tasarının "yaptırımlar, engellenen yatırım projeleri, nüfuz sahibi ajanların eğitimi, Rusya seçimlerine müdahale, etnik nefretin kışkırtılmasıyla" mücadele etmek için tasarlandığını söyledi.
'İstenmeyen' örgütlerin kaydı, Rus devletinin karşıt görüşleri çökertmek için yaygın olarak kullandığı kötü şöhretli 'yabancı ajanlar' yasasından ayrı. 'Yabancı ajanlar' yasası, yurt dışından fon alan veya Kremlin tarafından yabancı kuruluşlardan etkilendiği düşünülen kuruluşların 'yabancı ajan' olarak kaydolmasını gerektiriyor.
Etiket katı mali raporlama ve kendini ifşa etme gereklilikleri getirmektedir. Herhangi bir 'yabancı temsilci' sıkı mali denetimlerden geçmeli ve tüm içeriklerini, 'yabancı bir temsilci' tarafından dağıtıldığını belirten bir sorumluluk reddi beyanıyla etiketlemelidir.
KARAR
What's Your Reaction?