Rusya, Ukrayna'nın Saldırdığı Kursk Bölgesinden 3.000 Kişiyi Daha Tahliye Etti

Barış Umutları ve Gerilim

Aug 19, 2024 - 01:01
 0
Rusya, Ukrayna'nın Saldırdığı Kursk Bölgesinden 3.000 Kişiyi Daha Tahliye Etti

Rusya, Ukrayna'nın Saldırdığı Kursk Bölgesinden 3.000 Kişiyi Daha Tahliye Etti

YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE

Rusya, Ukrayna'nın sürpriz saldırılarından etkilenen Kursk bölgesindeki 3.000 kişiyi daha güvenli bölgelere tahliye etti. Rusya Acil Durum Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, tahliye edilenlerin ülkenin diğer bölgelerinde geçici konaklama merkezlerine yerleştirildiği ve şu ana kadar 120.000'den fazla kişinin tahliye edildiği belirtildi.

Savaşın Dinamikleri Değişiyor

Ukrayna'nın Kursk bölgesine başlattığı karşı saldırılar, iki yıldan fazla süredir devam eden savaşın seyrini değiştirmeye başladı. Kiev hükümeti, 6 Ağustos'ta başlattığı bu saldırının Rusya'yı müzakere masasına zorlayabileceğini düşünüyor. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'in üst düzey danışmanlarından Mykhailo Podolyak, Ukrayna'nın Rusya'yı işgal etmek gibi bir amacı olmadığını vurguladı. Podolyak, Ukrayna'nın Rusya'yı adil bir müzakere sürecine dahil edebilmek için askeri kanalın kullanılabileceğini belirtti.

Kursk'ta Tahliye ve Çatışmalar

Kursk'ta yaşanan bu gelişmeler, Ukrayna'nın bazı köyleri ele geçirmesi ve Rusya'nın bölgedeki sivilleri tahliye etmesiyle devam ediyor. Rusya, 10.000'den fazla Kursk sakininin diğer bölgelerdeki konaklama merkezlerine yerleştirildiğini duyurdu. Muhalif bir Rus politikacı olan Yan Furtsev, Kursk bölgesinde böylesi bir çatışmanın beklenmediğini ve bu nedenle bölgede büyük bir karışıklık ve panik yaşandığını ifade etti.

Ukrayna'nın Kursk'taki ilerleyişi devam ederken, Rusya'nın doğu Ukrayna'daki kazanımları da sürüyor. Rus güçleri, geçtiğimiz günlerde doğudaki Serhiivka kasabasının kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.

Barış Umutları ve Gerilim

Kursk'taki çatışmalar, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış umutlarını da zora sokuyor. 2022 yılında, Türk hükümetinin arabuluculuğunda İstanbul'da barış görüşmeleri yapılmış ve bir barış anlaşması taslağı üzerinde uzlaşmaya varılmıştı. Ancak Kiev yönetimi daha sonra görüşmelerden çekildi ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Vladimir Putin görevde olduğu sürece Rusya ile barış görüşmelerini yasaklayan bir kararname imzaladı.

Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesiyle başlayan gerilim, Donbas'ta devam eden çatışmalar ve 2022 yılında Ukrayna'ya başlattığı geniş çaplı işgal ile zirveye ulaştı. Şu anda Ukrayna'nın doğusunda yoğun çatışmalar sürerken, savaşın bölgesel ve küresel etkileri de artmaya devam ediyor.

www.yerelgundem.com

KAYNAK: EURO  NEWS

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow