Rusya Cumhurbaşkanı Putin 24 yıl aradan sonra ilk kez Kuzey Kore’yi ziyaret edecek

Putin ve Kim

Jun 17, 2024 - 23:36
 0
Rusya Cumhurbaşkanı Putin 24 yıl aradan sonra ilk kez Kuzey Kore’yi ziyaret edecek

Rusya Cumhurbaşkanı Putin 24 yıl aradan sonra ilk kez Kuzey Kore’yi ziyaret edecek

Rusya ve Kuzey Kore’den yapılan açıklamada Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in 24 yıl aradan sonra ilk kez bu hafta Kuzey Kore'yi ziyaret edeceği bildirildi. Ziyaret, Moskova'nın nükleer silah sahibi Kuzey Kore’yle gelişen ortaklığını öne çıkarır nitelikte.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, geçtiğimiz Eylül ayında Rusya'nın Uzak Doğu bölgesine yaptığı bir ziyaret sırasında Putin'e davetiye göndermişti. Putin Pyongyang'ı en son 2000 yılının Temmuz ayında ziyaret etmişti.

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un'un daveti üzerine Vladimir Putin 18-19 Haziran tarihlerinde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne dostane bir devlet ziyaretinde bulunacak" denildi.

Kuzey Kore'nin devlet haber ajansı KCNA da ziyaretin yapılacağını duyurdu ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin daha sonra 19-20 Haziran tarihlerinde Vietnam'ı ziyaret edecek. Tarihler daha önce açıklanmamış olsa da her iki ziyaretin de yapılması bekleniyordu.

Rusya’nın Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana Kuzey Kore ile ilişkilerinin yeniden canlandığını kamuoyuna duyurması, ABD ile Avrupa ve Asya'daki müttefikleri arasında endişeye neden oldu.

Washington, Kuzey Kore'nin Rusya'ya Ukrayna'da savaşmasına yardımcı olması için silah sağladığını söylese de Pyongyang bunu defalarca reddetti.

Rusya'nın Ukrayna yüzünden Batı ile varoluşsal bir savaşa girdiğini söyleyen Putin için Kim Jong Un ile yakınlaşmak, Rusya’nın Washington ve Asya’daki müttefikleri arasında rahatsızlık yaratıyor.

Birleşmiş Milletler gözlemcileri Ocak ayında, Rusya'dan Ukrayna'daki bir şehre atılan en az bir balistik füzenin Kuzey Kore yapımı olduğu sonucuna varmıştı. Ukraynalı yetkililer, Kuzey Kore tarafından Rusya'ya teslim edilen bu türden yaklaşık 50 füze saydıklarını söylüyor.

Seul'deki Ewha Üniversitesi’nden profesör Leif-Eric Easley, "Putin'i ağırlamak isteyen ülkelerin listesi her zamankinden daha kısa ama Kim Jong Un için bu ziyaret, bir zafer" dedi.

Leif-Eric Easley, "Bu zirve Kuzey Kore'nin ABD liderliğindeki uluslararası düzene karşı duran ülkeler arasındaki statüsünü yükseltmekle kalmıyor, aynı zamanda Kim'in ülke içindeki meşruiyetini de güçlendiriyor" şeklinde konuştu.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Hong-kyun'un Cuma günü ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell ile yaptığı sürpriz telefon görüşmesinde Putin'in Kuzey Kore’ye yapmayı planladığı ziyareti ele aldığını açıkladı.

Bakanlık, ziyaretin, Pyongyang ve Moskova arasında Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal edecek şekilde daha fazla askeri işbirliğine yol açmaması gerektiğini söyledi.

Rusya, Kuzey Kore ile işbirliği yapacağını, ilişkileri kendi seçtiği şekilde geliştireceğini ve ABD başta olmak üzere hiçbir ülke tarafından kendisine ne yapması gerektiğinin dayatılamayacağını kaydediyor.

Putin ve Kim

Birleşmiş Milletler, Pyongyang'ın 2006 yılında ilk nükleer denemesini gerçekleştirmesinden bu yana sayısız yaptırım uyguladı, ancak uzmanlar nükleer silah geliştirmeye ve nükleer bölünebilir malzeme üretmeye devam ettiğini söylüyor.

Rusya, dünya güçlerinin Kuzey Kore'ye karşı yeni bir yaklaşıma ihtiyacı olduğunu söyledi ve ABD ile müttefiklerini Pyongyang’ "baskı altına almaya" çalışmakla suçladı.

Kuzey Kore’yle ilgili analizler sunan Washington’daki 38 North programından Jenny Town, Rusya'nın Kuzey Kore'ye uzanmasının ABD liderliğindeki dünya düzenine alternatif oluşturma çabalarının bir parçası olduğunu söyledi.

Town, "Rusya, Kuzey Kore'de Batı'ya karşı savaşta askeri bir ortak olarak değer görüyor. Bu da Kuzey Kore’yi, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş çabalarını desteklemek için silah anlaşmalarının ötesinde daha fazlasını yapmaya teşvik ediyor" dedi.

Town, Kuzey Kore için Rusya ile ilişkilerinin BM Güvenlik Konseyi'nde destek sağlamasının yanısıra ekonomik, askeri ve tarımsal işbirliği ve ticaret açısından iki ülkenin 90'lardan bu yana sahip olmadığı "acil ve somut sonuçlar" getirdiğini de sözlerine ekledi.

Dönüm noktası mı?

Rusya, nükleer silah ve balistik füze programları nedeniyle Kuzey Kore'ye karşı BM yaptırımlarının uygulanmasını izleyen yıllık uzmanlar kurulunun yenilenmesini veto etti.

Rusya’nın vetosu, 1948 yılında Sovyetler Birliği’nin desteğiyle kurulan Kuzey Kore’ye karşı uygulanan uluslararası yaptırımlar açısından bir dönüm noktası olarak görülüyor. Aynı dönemde Güney Kore’nin kuruluşunu da ABD desteklemişti.

Kuzey Kore'nin kurucusu, Kim Jong Un'un dedesi Kim Il Sung, ABD destekli Güney Kore’ye karşı Moskova'nın desteğiyle iktidara gelmişti.

Ancak 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla yaşanan karmaşa, bu desteğe son verdi. 1999'da Boris Yeltsin'den görevi devralan Putin, Temmuz 2000'de Kim Jong Un'un babası Kim Jong Il ile görüşmek üzere Pyongyang'ı ziyaret etti.

Kuzey Kore'nin nükleer denemelerinden sonra ilişkiler soğumuş olsa da Kim için Rusya, Pyongyang'ın Çin'e olan bağımlılığını dengelemeye yardımcı olabilecek önemli bir müttefik.

Kim 2019'da trenle Rusya'ya gitmiş, geçen yıl da Putin ve Kuzey Kore lideri Rus şarabı eşliğinde birbirleri şerefine kadeh kaldırmıştı.

VOA

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow