Prof. Dr. Adem Sözüer ve Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’ndan tepki: “AYM işlevsiz hale getirildi”

Örgüt adına suç işlemek iki yıldan başlayacak

Prof. Dr. Adem Sözüer ve Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’ndan tepki: “AYM işlevsiz hale getirildi”

AYM’nin iptal ettiği “örgüt adına suç işleme” fiili Resmî Gazete’de | Prof. Dr. Adem Sözüer ve Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’ndan tepki: “AYM işlevsiz hale getirildi”

GÜLSEVEN ÖZKAN / Medyascope

Kamuoyunda “8. Yargı Paketi” olarak bilinen “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmî Gazete’de yayımlandı. Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından geçen yıl iptal edilen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220/6 maddesinde yer alan, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” fiili yürürlüğe girdi. Anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu ile Ceza ve Ceza Muhakemesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer karara tepki gösterdi. Hukukçular, AYM’nin fiilen işlevsiz hale getirilmesi sürecinin tamamlandığını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 2 Mart’ta kabul edilerek yasalaşan 8. Yargı Paketi olarak bilinen “7499 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmî Gazete”de yayımlandı.

AKP tarafından hazırlanan düzenleme, hukukçular tarafından tepkiyle karşılandı. Kanundaki en çarpıcı düzenlemelerden biri AYM’nin geçen yıl iptal ettiği, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220/6 maddesinde yer alan, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” fiiline ilişkin oldu.

Ancak AYM, geçen yıl bu düzenlemeyi, Anayasa’ya ve ceza hukukunun temel ilkelerine aykırı olduğu ve “ifadenin muğlak olup keyfilik yaratabildiği” gerekçesiyle oybirliğiyle iptal etti. Yüksek yargı organı “somut gerekçelerin” varlığına değinerek “örgüt adına” kavramının belirsizliğine işaret etti.

8. Yargı Paketi’yle birlikte ilgili hükmün AYM iptal kararı uyarınca yeniden düzenlenmesi, örgüt adına suç işlemek fiilinin daha net bir biçimde tanımlanması beklenirken bu konuda eleştiriler dikkate alınmadı ve düzenleme TBMM’de kabul edildi.

    Örgüt adına suç işlemek iki yıldan başlayacak

    Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla “örgüt adına suç işleme” fiiline getirilen yeni düzenlemeye göre “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” iddia edilen kişi, iki yıl altı aydan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek. TCK’nın “devletin güvenliğine karşı suçlar ile anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” bakımından “silahlı örgüt” maddesini düzenleyen 314. maddesine de eklenen fıkrayla örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca beş yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecek.

    Araştırma Derneği (ANAYASA-DER) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile Ceza ve Ceza Muhakemesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer Medyascope’ta kararı değerlendirdi.

    “Hak ihalleri artacak”

    Yapılan değişikliğin “reform paketi” olmadığını anlatan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Türkiye’nin adil yargılanma hakkını güvence altına alan ciddi bir çalışmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Kabaoğlu, yeni düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi’nde biriken on binlerce dosyanın Tazminat Komisyonu tarafından karara bağlanmasının öngörüldüğünü belirtti. Temel sorunun Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı tanındığı dönemde yani yaklaşık 12 yıl önce adil yargılanma hakkını güvence altına alan reformun yapılmamış olmasını eksiklik olarak değerlendiren Kaboğlu, gerekli düzenlemeler yapılmadığı sürece büyük yığılma ile hak ihlallerinin süreceğini vurguladı.

    Medyascope