PKK, Avrupa İçin de Tehdit Olmaya Devam Ediyor
Avrupa Ayrılıkçı Terörü Bitirdi; Sıra Türkiye’de mi?
Avrupa Ayrılıkçı Terörü Bitirdi; Sıra Türkiye’de mi?
YEREL GÜNDEM / ANKARA
Karar Gazetesi yazarı Fehmi Koru, son günlerde Türkiye’de yeniden gündeme gelen çözüm süreci tartışmalarını ele aldığı yazısında, Avrupa ülkelerinin ayrılıkçı terörle mücadelede izledikleri yöntemler ile Türkiye’nin PKK terörüyle mücadelesini karşılaştırdı. Koru, Devlet Bahçeli’nin DEM Partililerle tokalaşması ve Abdullah Öcalan’a yönelik silah bırakma çağrısıyla başlayan tartışmaların, Türkiye için yeni bir çözüm fırsatını işaret edip etmediğini sorguladı.
Çözümden Yana Siyaset, Karşı Çıkan Yorumcular
Yazısında Koru, siyasilerin büyük çoğunluğunun çözüm sürecine destek verdiğini, buna karşılık yorumcuların ve bazı çevrelerin ise girişime karşı çıktığını belirtti. Özellikle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Öcalan’a yaptığı silah bırakma çağrısına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın destek vermesi ve CHP lideri Özgür Özel’in de olumlu yaklaşımı, çözüm süreci tartışmalarını yeniden canlandırdı.
Ancak bu sürece olumlu yaklaşmayanlar da var. İYİ Parti’nin başta olmak üzere birçok siyasi yorumcu ve analizci, çözüm sürecinin geçmişte başarısız olduğunu hatırlatarak, girişimin yeni bir “hata” olabileceği görüşünü dile getiriyor.
Avrupa’nın Terörle Mücadelesi: Silah Bıraktırma Başarısı
Fehmi Koru, yazısında Avrupa’nın ayrılıkçı terörle mücadelesine de dikkat çekiyor. İngiltere, İspanya ve Fransa gibi ülkeler, bir dönem ayrılıkçı terör örgütleriyle (IRA ve ETA gibi) mücadele etmiş ve silahlı eylemleri sona erdirmeyi başarmışlardı. Bu süreçte devletler, sadece askeri yöntemlerle değil, aynı zamanda diyalog ve barışçıl çözüm yollarıyla terörü sonlandırmayı başardılar.
İspanya’da 1959’da kurulan ETA örgütü, Bask bölgesinin bağımsızlığı için silahlı mücadeleye başlamıştı. Ancak 2011 yılında ETA silahlı mücadeleyi sona erdirdiğini duyurdu. Koru, Bahçeli’nin Öcalan’a önerdiği çözümün, ETA’nın İspanya’da silah bırakması süreciyle benzerlik gösterdiğine dikkat çekiyor.
PKK, Avrupa İçin de Tehdit Olmaya Devam Ediyor
EUROPOL’un 2023 terör faaliyetleri raporuna göre, Avrupa’da ayrılıkçı terör büyük ölçüde sona ermiş olsa da, PKK Avrupa için hala ciddi bir tehdit oluşturuyor. Rapor, PKK’nın Suriye ve Irak’taki çatışma bölgelerine AB vatandaşlığına sahip militanlar gönderdiğini ve geri dönüşlerini organize ettiğini belirtiyor. PKK, Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde yer almaya devam ediyor.
PKK’yı Silahsızlandırmak Türkiye İçin Bir Zorunluluk
Koru, yazısında Türkiye’nin PKK’yı silahsızlandırmasının bir zorunluluk olduğunu vurguluyor. İspanya’da ETA’nın neden olduğu kayıplar binin altındayken, Türkiye’de PKK terörü 50 binden fazla insanın hayatına mal oldu. Terörün ekonomik maliyetinin de büyük olduğunu hatırlatan Koru, çözüm sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasının, sorunu daha da derinleştirdiğini ifade ediyor.
Yeni Bir Çözüm Süreci Mümkün mü?
Fehmi Koru, yazısının sonunda çözüm sürecine ilişkin dikkat edilmesi gereken noktaları ele alıyor. İlk denemenin başarısız olmasının ardından, bu kez daha titiz davranılması gerektiğini vurguluyor. Koru, siyasi çıkarların değil, ülke çıkarlarının ön planda tutulması gerektiğini belirterek, çözüm sürecine ilişkin yeni bir adım atılacaksa bunun çok dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Türkiye’de yeni bir çözüm süreci tartışmaları sürerken, Fehmi Koru’nun yazısı, geçmiş deneyimlerden ders çıkartmanın önemini ve terörle mücadelenin yalnızca askeri yollarla değil, aynı zamanda barışçıl çözüm yolları aranarak da yapılabileceğini hatırlatıyor.
What's Your Reaction?