Pentagon: “Ukrayna'nın ABD tarafından tedarik edilen silahları kullanması Harkiv bölgesiyle sınırlı değil”

ABD politika mı değiştiriyor?

Pentagon: “Ukrayna'nın ABD tarafından tedarik edilen silahları kullanması Harkiv bölgesiyle sınırlı değil”

Pentagon: “Ukrayna'nın ABD tarafından tedarik edilen silahları kullanması Harkiv bölgesiyle sınırlı değil”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna'nın sadece Ukrayna'nın Harkiv bölgesi yakınlarındaki Rus topraklarında değil, Rusya sınırı boyunca herhangi bir yerde Ukrayna birliklerine ateş açan Rus güçlerini vurmak için, ABD tarafından tedarik edilen silahları kullanabileceğini söyledi.

Başkan Joe Biden 31 Mayıs'ta, Kiev'e Rusya içindeki askeri hedeflere yönelik ABD tarafından tedarik edilen silahları kullanabilmesi için yetki vermişti.

Ancak yetkililer o dönemde Biden'ın kararının sadece Ukrayna'nın doğusundaki Harkiv bölgesi sınırına yakın Rusya içindeki hedefler için geçerli olduğunu söylemişti.

ABD politika mı değiştiriyor?

Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder, Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, politikada bir değişiklik olmadığını savundu. Ancak Ryder, Ukrayna'nın Rus birliklerine karşı silah kullanımının Rusya tarafındaki Harkiv yakınlarıyla sınırlı olmadığını söyledi.

Ryder, "Ateş açıldığında bu politikanın odaklandığı konu, “karşılık verebilme kabiliyeti. Rus güçlerinin sınır boyunca ateş açtığında olduğu gibi, Ukrayna'nın ABD tarafından sağlanan mühimmatları kullanarak bu kara kuvvetlerine karşılık verebilme kabiliyeti" dedi.

Pentagon Sözcüsü, "Bu nefsi müdafaaya girer ve dolayısıyla bunu yapabilmeleri gayet mantıklı" diye konuştu.

Politikada bir değişiklik olmadığı konusunda ısrar edilse de Ryder'ın sözleri Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan’ın sözlerini doğrular nitelikteydi.

Sullivan Salı günü PBS kanalına yaptığı açıklamada, ABD silahlarıyla Rusya'ya ateş açılması konusunda Ukrayna ile varılan anlaşmanın "Rus güçlerinin Ukrayna topraklarını ele geçirmek için sınırın Rusya tarafından Ukrayna tarafına geçtiği her yeri" kapsadığını söylemişti.

Moskova son günlerde, yine Rusya sınırına yakın olan kuzeydoğu kenti Sumi'ye yakında saldırabileceği mesajını veriyordu. Sullivan, böyle bir durumda bu politikanın orada da geçerli olacağını kaydetmişti.

"Bu coğrafya ile ilgili değil. Bu sağduyu ile ilgili. Eğer Rusya kendi topraklarından Ukrayna'ya saldırıyorsa ya da saldırmak üzereyse, Ukrayna'nın sınırın ötesinden kendisine saldıran güçlere karşılık vermesine izin vermek mantıklı olacaktır" demişti.

Sullivan, Ukrayna'nın hava savunma sistemlerini kullanarak Rus hava sahasında uçan Rus uçaklarına, Ukrayna hava sahasına girmeleri halinde ateş açabileceğini de belirtmişti.

Haber sitesi Politico’ya isimlerinin açıklanmaması şartıyla bilgi veren iki Amerikalı yetkili de, politikada bir değişiklik olmadığını savunarak, “birkaç hafta önceki ilk iznin ilk başta sadece devam etmekte olan Harkiv saldırısı bağlamında nitelendirilmiş olsa da, diğer sınır ötesi saldırılara karşılık verme olasılığını dışlamadığını” söyledi.

Savaşın ilk yılında Ukrayna’nın Kiev'e yönelik bir saldırıyı püskürttüğü ve topraklarını geri aldığı ilk başarısının ardından, Batı’nın gönderdiği tankların kullanıldığı büyük bir Ukrayna karşı saldırısı geçen yıl başarısızlıkla sonuçlandı.

Rus güçleri halen Ukrayna'nın beşte birini elinde tutuyor ve yavaş da olsa ilerlemeye devam ediyor.

Biden yönetiminin “Harkiv’le sınırlı” izin açıkmasından bu yana Ukrayna kuvvetlerinin, en az bir kez Rusya'ya saldırmak için ABD silahlarını kullandığı, Belgorod kentindeki hedefleri imha ettiği ve Rus saldırısını püskürtmeyi başardığı biliniyor.

Ancak Ukraynalı ve diğer Avrupalı yetkililer ABD'ye kısıtlamaları daha da gevşetmesi ve Ukrayna'nın Rusya içinde herhangi bir yeri vurmasına izin vermesi için baskı yapıyor.

voa