Ogün Samast ‘gizli af yasası’ ile mi tahliye edildi?

‘GİZLİ AF YASASINDAN YARARLANDIRILDI’

Ogün Samast ‘gizli af yasası’ ile mi tahliye edildi?

Ogün Samast ‘gizli af yasası’ ile mi tahliye edildi?

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 2007 yılında katleden Ogün Samast, akşam saatlerinde tahliye edildi. Dink cinayetinin faili olarak tutuklanan Samast, 2007 yılında 18 yaşından küçük olduğu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında indirim yapıldı. Toplam 16 yıl 10 ay cezaevinde bulunan Samast’ın bir yıl erken tahliye edilmesini Hrant Dink davasının avukatları değerlendirdi. Avukatlar, kararın vicdanları rahatlatmadığını, Samast’ın 'gizli af yasası'yla tahliye edildiğini söyledi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 2007 yılında katleden Ogün Samast, dün akşam saatlerinde tahliye edildi. Dink cinayetinin faili olarak tutuklanan Ogün Samast, 2007 yılında 18 yaşından küçük olduğu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında indirim yapıldı. Toplam 16 yıl 10 ay cezaevinde bulunan Samast’ın bir yıl erken tahliye edilmesini Hrant Dink davasının avukatları değerlendirdi.

Avukatlar Bahri Belen ve Havva Hülya Deveci, etkin soruşturma yürütülmemesi sonucunda bu noktaya gelindiğini anlattı. Ayrıca Havva Hülya Deveci, Samast’ın serbest bırakılmasının vicdanları rahatlatmadığını ifade etti.

'18 YAŞINDAN KÜÇÜK OLMASI AZ CEZA ALMASINA NEDEN OLDU'

İstanbul Şişli Halaskargazi Caddesi’nde Hrant Dink’i öldürdükten sonra 24 Ocak 2007’de tutuklanan Ogün Samast’ın tahliyesi kamuoyunda tepkiye neden oldu. Artı Gerçek'ten Osman Çaklı'nın haberine göre Hrant Dink davası avukatlarından Bahri Belen, etkin soruşturma yapılmamasıyla ilgili daha önce AİHM’in ihlal kararı olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

“AİHM kararı hem ifade özgürlüğü ihlali, hem yaşam hakkı ihlaline yönelikti. Başta tetikçi olan Ogün Samast, bunu organize eden Yasin Hayal ve biraz daha geniş çerçevede organizasyonu yürüten Erhan Tuncel ile birlikte etrafındaki 12-13 kişilik bir mahalle çetesi vardı. Bunlarla ilgili dava açıldı, AİHM kararı sonrasında bunlarla uğraştık. Bu karar doğrultusunda biz yeniden dava açılmasını sağladık. Önce Trabzon Emniyeti, İstanbul Emniyeti, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi arkasından İstanbul ve Trabzon jandarmasıyla birlikte belli rütbelerdeki kamu görevlileriyle ilgili kamu davaları açıldı. Özellikle Yasin Hayal ve Ogün Samast ile ilgili ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ancak cinayetin işlendiği tarihte Ogün Samast 18 yaşından küçük olduğu için cezası indirildi.”

‘GİZLİ AF YASASINDAN YARARLANDIRILDI’

Belen, Ogün Samast’ın daha önce serbest bırakılacağını sözlerine ekleyerek, cezaevinde işlediği bir suç nedeniyle tahliyenin bugün gerçekleştiğini şu ifadelerle anlattı: “Aslında daha erken tahliye olacaktı. Samast, cezaevinde müdürle ve başkalarıyla kavgaları olduğu için hem infazı yandı hem de işlediği suçların cezası oldu. Daha sonra yeni çıkarılan infaz yasalarından yararlandı. Müddetnamesini bilmiyorum ama büyük bir olasılık ile son çıkarılan ‘gizli af yasasından’ yararlandırıldı.”

‘YASİN HAYAL VE ERHAN TUNCEL UMUTLANMASIN’

Avukat Belen, Ogün Samast'ın tahliyesinde infaz yasasında yapılan değişikliğin rolü olduğuna dikkat çekti ama bunu Yasin Hayal ve Erhan Tuncel için geçerli olmayacağını vurguladı:

“Daha önceki düzenlemelerde cinayet suçlarından hüküm giyenler, kadınlara ve çocuklara karşı suç işleyenler infaz yasasından yararlanamayacaktı. Ancak son yasada gizli bir madde ile bunlara da indirim sağlandı. Ne kadar ağır suç işleseler bile belli bir oranda yatınca serbest kalıyorlar. Ogün Samast büyük ihtimalle denetimli serbestlikle bırakıldı. Bunu önümüzdeki günlerde öğrenip daha detaylı konuşabileceğiz. Yasin Hayal ve Erhan Tuncel bu yasadan yararlanıp çıkacaklarını umut etmesinler çünkü çıkamayacaklar.”

‘ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN CEZA ALMAMIŞ OLDU’

Avukat Havva Hülya Deveci de Ogün Samast’ın tam olarak 'neden tahliye edildiğini, infazının ne zaman bittiğini bilmediğini' anlattı. Avukat Deveci, Ogün Samast’ın yalnızca Hrant Dink cinayetinden ceza aldığını hatırlatarak şöyle konuştu:

“Ancak Ogün Samast sadece Hrant Dink cinayetinden ceza almıştı. 2019 yılında örgüt üyeliğinden bir dosyası vardı. 2020 senesinde diğer kamu görevlilerin de yargılanması ana dava ile birleşti. 2020 yılında tetikçilerin olduğu 9 sanık hakkında örgüt üyeliğinden zaman aşımı yaklaşıyor diye apar topar ceza verildi. Dosya Yargıtay’a gönderildi. Zaman aşımı nedeniyle Yargıtay da örgüt üyeliği cezasının düşmesine karar verdi. Ogün Samast da örgüt üyeliğinden ceza almamış oldu.”

İNFAZINI YAKTIĞI HALDE NEDEN BİR YIL ÖNCE BIRAKILDI?

Ogün Samast’ın cezaevinde işlediği suç nedeniyle cezası olduğunu, cezası olmasaydı daha erken çıkabileceğini sözlerine ekleyen Deveci, “İnfazını yaktığı halde bir yıl neden erken bırakılıyor? Oradan ne ceza almıştı bilmiyoruz. Zaten geç açılan bir örgüt davası vardı. Ortada bir cezasızlık vardı. Ogün Samast hukuk tekniği açısından zaten tahliye olacaktı. Ancak gerçek adalet olmadığı ve etkili soruşturma yürütülmediği için iş buraya geldi. Hukuk tekniği açısından şu an yapacak bir şey yok. Karar vicdanları rahatlatmadı” diye konuştu.

'GİZLİ AF' DÜZENLEMESİNDE NE VARDI?

Avukat Bahri Belen'in "gizli af" diyerek sözünü ettiği ve Ogün Samast'ın tahliye edilmesine neden olduğunu düşündüğü infaz düzenlemesi 7'nci Yargı paketi içerisinde yer alıyor. 7'nci Yargı Paketi kapsamında 14 Temmuz 2023 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla da yürürlüğe girmişti.

Yeni infaz düzenlemesinden Terörle Mücadele Kanunu kapsamına dahil olan suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar haricindeki herkes faydalanabiliyor. Dolayısıyla çocuk istismarı, hırsızlık, kaçakçılık ve her türlü şiddet failleri bu düzenlemeden yararlanabilir duruma geldi. 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda tamamlayan hükümlüler, iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna geçebiliyor.

2020 yılında yapılan infaz düzenlemesinde ise 30 Mart 2020'ye kadar işlenen suçlar bakımından, terör, cinsel saldırı ve istismar, kasten öldürme suçları ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tutuluyordu.

KARAR