Murat Yetkin: Gazze ve F-16 krizleri PKK’yla mücadeleye yeni bakış gerektiriyor
"ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu konuda teminat vermeye çalışsa da Ankara ABD’ye güvenemiyor"
Murat Yetkin: Gazze ve F-16 krizleri PKK’yla mücadeleye yeni bakış gerektiriyor
"ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu konuda teminat vermeye çalışsa da Ankara ABD’ye güvenemiyor"
Gazeteci Murat Yetkin, 9 askerin şehit olmasının ardından kaleme aldığı yazıda, "PKK’nın son dönemde Irak ve Suriye’deki nokta operasyonlarla aldığı hasara rağmen Gazze ve F-16 krizlerinin belirsiz ortanı kaldıraç olarak kullanarak yeni taktiklere başvurduğu anlaşılıyor" değerlendirmesini yaptı.
"PKK’yla mücadelede strateji değişmeyecekse de yani bir bakışın gerektiği açık." görüşünü savunan Yetkin yazısında, şu ifadeleri kullandı:
"1 Ekim’de PKK’nın Meclis’in tam karşısındaki İçişleri Bakanlığına düzenlediği intihar saldırısı bunu geciktirdi. Araya Türk SİHA’sının Suriye’de ABD askerlerince düşürülmesi ve Hamas saldırısıyla başlayan Gazze Krizi girdi. Yine de Erdoğan 24 Ekim’de İsveç kabul belgesini imzalayarak TBMM’ye gönderdi.İsveç onayı TBMM Dışişleri Komisyonunda 26 Aralık’ta oylanacaktı. 22 Aralık’ta PKK saldırıp 12 askeri şehir etti. Buna rağmen Dışişleri Komisyonu toplandı ve onayı verdi. 16 Ocak’ta Meclis açılışıyla İsveç konusunun Genel Kurul’da nihai onayı öncesinde, 12 Ocak’ta PKK yine Irak’ta saldırıp 9 askeri şehit etti.
Geçen hafta İstanbul’da Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu konuda teminat vermeye çalışsa da Ankara ABD’ye güvenemiyor. TBMM İsveç onayını verdikten sonra Biden “Kusura bakmayın, olmadı” derse endişesi var.
ABD’den alınacak F-16’ların sadece Türkiye’nin kapasitesini güçlendireceği değil, ABD’yle gerilimi biraz olsun düşüreceği açık; bu PKK’nın istemediği bir durum.
Bu saldırılar Ankara’nın çatışmaları Türkiye dışına taşıma, tehdidi kaynağında yok etme stratejisini değiştirmez. Ancak PKK’nın son dönemde Irak ve Suriye’deki nokta operasyonlarla aldığı hasara rağmen Gazze ve F-16 krizlerinin belirsiz ortanı kaldıraç olarak kullanarak yeni taktiklere başvurduğu anlaşılıyor."
Yazının tamamını okumak için tıklayın
What's Your Reaction?