Murat Yetkin: Erdoğan’ın Çılgın Projesiydi; Kurum, Kanal İstanbul’dan söz etmiyor

"Kurum, seçildiği takdirde, İBB’nin yeniden Kanal İstanbul’un inşası için hükümetle işbirliği yapacağını söylemedi"

Murat Yetkin: Erdoğan’ın Çılgın Projesiydi; Kurum, Kanal İstanbul’dan söz etmiyor

Murat Yetkin: Erdoğan’ın Çılgın Projesiydi; Kurum, Kanal İstanbul’dan söz etmiyor

"Kurum, seçildiği takdirde, İBB’nin yeniden Kanal İstanbul’un inşası için hükümetle işbirliği yapacağını söylemedi"

Gazeteci Murat Yetkin, 2011'de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk kez vaat ettiği Kanal İstanbul'u daha sonra bakan olarak Murat Kurum'un üstlendiğini hatırlattı. Kurum'un İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı süreci başladıktan sonra projeden bahsetmemesine dikkat çeken Yetkin, "Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek buna ne der? Krizden çıkmanın koşullarından biri de mega projeleri frenlemek." sorusunu yöneltti. 

Murat Yetkin, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ilk kez 2011 seçim kampanyasında vadetmişti Kanal İstanbul’u. Karadeniz’den Marmara’ya, ticareti İstanbul Boğazına mecbur bırakmayan paralel bir su yolu açılacak, onun iki yakasında yeni bir İstanbul kurulacaktı. Erdoğan’ın “Çılgın Projesi”, “Rüya Projesiydi”.

“Çılgın Projeyi” Erdoğan’ın 2018 seçim galibiyeti ardından Çevre ve Şehircilik (daha sonra İklim Değişikliği da eklendi) Bakanlığına atanan Murat Kurum üstlendi. 

2019 yerel seçimlerinde CHP’nin Ekrem İmamoğlu ile 25 yıl aradan sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını alması planların o kısmını suya düşürdü.

Beş yıl aradan sonra Çılgın Proje başlamadığı gibi, artık İmamoğlu’nun karşısında AK Parti (ve MHP’nin) İBB Başkanlık adayı olan Murat Kurum’un vaatleri arasında da bugün itibarıyla yer almıyor. Bugün itibarıyla Kurum, seçildiği takdirde, İBB’nin yeniden Kanal İstanbul’un inşası için hükümetle işbirliği yapacağını söylemedi.

Kanal İstanbul’a Şimşek ne der? Gelin biz bir hesap yapalım. Erdoğan 12 Haziran 2011 seçimleri öncesi Kanal İstanbul vadederken ABD dolarının kuru 1 lira 56 kuruştu. Projenin maliyeti ise (çevre yolları ve köprü vs inşaatlarıyla bir kaç kat fazlasına çıkacağı hesaplarına rağmen, resmi belgelerde) 15 milyar dolar olarak hesaplanıyordu. Bu da 24 milyar lira ediyordu.

Kurum ÇED raporunu açıklarken ABD doları 5,94’e çıkmıştı. Raporu hazırlanırken 2019 dolar ortalaması 5 lira olarak varsayıldığı için 75 milyar lira görünüyordu ama o günkü TL maliyeti 89 milyar liraya fırlamıştı. Dün, 9 Ocak 2024’te ABD doları 29 lira 93 idi; 30’a yuvarlarsak 450, yuvarlamazsak 489 milyar lira ediyor.

2024 yılı Ulaştırma Bakanlığı Bütçesi TBMM tarafından 661 milyar lira olarak kabul edildi. Bunun 348 milyar lirası yatırımlar için. Diyebilirsiniz ki, Erdoğan İstanbul’u alırsa, gerekirse İBB kaynakları dahil bütün kaynakları seferber eder.

Ama Erdoğan’ın ülkeyi ekonomik krizden çıkarmakla görevlendirdiği Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek buna ne der? Krizden çıkmanın koşullarından biri de mega projeleri frenlemek.

Kurum’un henüz Kanal İstanbul projesinden bahsetmemesi bundan olabilir mi sizce? Belki aynı zamanda bu projenin İstanbul halkı gözünde oy değeri olmadığı kanısına varmaları nedeniyledir."

Yetkinreport.com adresinde yayımlanan yazının tamamı için tıklayın