Menzil tarikatında bir yıldır devam eden “miras” kavgasının öyküsü

Mübarek Erol ile Fettah Erol taraftarları iddiaları yalanladı

May 24, 2024 - 00:09
 0
Menzil tarikatında bir yıldır devam eden “miras” kavgasının öyküsü

Menzil tarikatında bir yıldır devam eden “miras” kavgasının öyküsü: Üç kardeş hangi konularda anlaşamıyor?

Haber Merkezi

Nakşibendiliğin Menzil kolunun şeyhi olan Abdülbaki Erol’un 2023’ün temmuz ayında hayatını kaybetmesinin ardından başlayan “miras kavgası” üç kardeş arasında hâlâ devam ediyor. Son olarak büyük kardeş Saki Erol’un “Babamızın mirasının paylaşımında sorun yok ancak şartlı bağışların tayininde aramızda ihtilaf var” açıklamasının ardından son bir yıldaki süreci sizler için derledik…

Kardeşi Muhammed Raşit Erol’un 1993’teki ölümünün ardından 30 yıl boyunca tarikatın şeyhi olan Abdülbaki Erol hayattayken, oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol’a “halifelik” vermişti. Böylece tarikat üçe bölünmüş, tarikata bağlı Semerkand Vakfı, Semerkand TV ve şirketler Mübarek Erol’a kalmıştı.

Ayrışmada ticari konular etkili oldu

Semerkand Vakfı’na bağlı gayrimenkulleri bölüşülemedi

Kardeşlerden Mübarek Erol ve Fettah Erol büyük oranda birlikte hareket etmeye başladı. Menzil Cemaati’nin mevcut dernek ve vakıfları da bu iki kardeşin yönetimine bırakıldı. Ancak cemaatin birçok kentte bulunan külliye, dergâh ve Semerkand Vakfı’na bağlı gayrimenkulleri bölüşülemedi.

Saki Erol, “stratejik önemi olan” Menzil köyündeki tekkenin yönetimini alırken, cemaat bünyesinde yer alan ticari şirketler ile dernek ve vakıfların büyük kısmı Mübarek ve Fettah kardeşlerin kontrolüne geçti.

Semerkand Medya Grubu da küçük kardeşlerde kaldı

Cemaatin en büyük gelir ve görünürlük kaynaklarından Semerkand Medya Grubu da Mübarek Erol ve Fettah Erol kontrolünde kaldı. Semerkand Vakfı’nın bünyesinde yer alan medya grubunun TV kanalının dışında radyo ve yapım şirketi de bulunuyor.

Bunun ardından Saki Erol çeşitli alanları kapsayan yeni bir yapılanma içine girdi. Bu çerçevede tarikatın ana kuruluşlarından Semerkand Vakfı’na rakip olarak Serhendi Vakfı hayata geçirilirken, Semerkand Yayınları’na alternatif olarak da Dehlevi Yayınları kuruldu.

Serhendi Vakfı, diğer vakıflarla ilişkisi olmadığını duyurdu

Saki Erol’un kurduğu Serhendî Vakfı yayımladığı bir açıklamayla artık Fettah ve Mübarek kardeşlerin kontrolünde olan Semerkand Vakfı, TÜMSİAD, Beşir Derneği ve GENÇKON ile doğrudan veya dolaylı hiçbir bağlarının kalmadığını ilân etti.

“Bazı dergah ve külliyelerin Saki Erol’a bağlı cemaat mensuplarına kullandırılmama” iddiaları

Saki Erol’un Serhendi Vakfı’ndan yapılan açıklamada, “Mescidler, dergâhlar, vakıflar, medreseler ve bunlara ait malların yönetimi mahallindeki sofi çoğunluğa aittir. Bu varlıkların yönetimi kimsenin inhisarında değildir” denildi.

Babalarının vasiyetiyle üç kardeşin de aynı anda şeyhlik yapması kararına karşılık, dergah binaları kardeşler arasında resmen paylaşılmadığı için “ortak kullanım” konusu sorun oluşturmaya başladı.

Örneğin diğer kardeşlerinin kontrolünde olan cemaat dergâhları ile külliyelerin Saki Erol’a bağlı cemaat mensuplarına kullandırılmadığı öne sürüldü.

Mübarek Erol ile Fettah Erol taraftarları iddiaları yalanladı

Mübarek Erol ile Fettah Erol taraftarları ise kendilerini hedef alan bu açıklamaya yanıt verdi.

Yapılan açıklamada, “Biz istiyoruz ki Gavs’ımızın vakfı ve medreseleri eskisi gibi devam etsin, bölünmesin, parçalanmasın, bozulmasın. Kimseyi çıkarmıyoruz. Herkes vakıflara gelmekte serbesttir. Semerkand Vakfı’nın programları herkese açıktır. Onun haricinde program yapmak isteyenler de Semerkand Vakfı’nın yetkililerinin izniyle yapabilirler. Çünkü şeriat hüküm vermiştir. Gavs’ımızı henüz hayatta iken vakıf ve medreselerin tasarrufunu Mübarek Erol’a vermiştir. Semerkand Vakfı malları, mülkleri, medreseleri, eşyaları, paraları üzerinde yetkili kişiler dışında kimsenin tasarruf hakkı yoktur” denildi.

Saki Erol’un babası tarafından Menzil köyünün başına atandığı söylendi

Saki Erol’un oğlu Yakup Erol tarafından yönetilen Serhendî Vakfı, müritlerine dergahlarda artık para toplanmayacağı talimatını verdi. Vakıf müritlere talimat yazısı göndererek, Saki Erol’un, babası tarafından Menzil köyünün başına atanmış olduğunu söyledi.

Kardeşler arasında ihtilaf var

Son olarak Saki Erol, babalarının kendilerine bıraktığı kişisel mirasın üç kardeş olarak paylaşılmasında sorun olmadığını fakat vakfın mallarına dokunulmaması gerektiğini söyledi.

Erol “Babamın şahsi terekesi bellidir, varisleri bellidir, payları da bellidir. Burada ihtilaf edilecek bir husus yoktur. Ama ümmetin şartlı bağışlarının tayininde aramızda ihtilaf vardır. Varlıkların ümmetin malı olduğu görüşündeyiz. Babamın şahsi mallarına dahil edilmesinin büyük bir vebal olacağını düşünüyoruz. Anlaşmazlık noktalarımızın birincisi budur. Gecikmenin sebeplerinden birisi de budur” dedi.

“Yeni bir vakıf kurulmuş. Ve bizim bundan haberimiz yok”

Babasının hayattayken kendilerine verdiği talimatla Halilurrahman Vakfı’nı kurduklarını söyleyen Saki Erol, “Kurulan vakıfların bir tanesine şubelik verdik, faaliyetine devam etti. Bir tanesini kapattık. İki tanesinin de yönetimini devraldık. Daha sonra 2014 yılında Semerkant Vakfı kurulmuş. Biz babamın kurduğu Halilurrahman Vakfı’nın isminin değiştirildiğini zannediyorduk. Meğerse yeni bir vakıf kurulmuş. Ve bizim bundan haberimiz yok” dedi.

Erdoğan taziye için büyük kardeşi aradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdülbaki Erol’un geçtiğimiz yazdaki ölümünün ardından oğullardan Saki Erol’u arayıp başsağlığı dilemişti.

Semerkand Vakfı, 31 Mart seçimlerinde Cumhur İttifakına destek verdi

Abdulbaki Erol’un vefatının ardından Mübarek Erol’un başında olduğu Semerkand – Beşir – TÜMSİAD – GENÇ-KON kolundan “Cumhur İttifakı’na destek” açıklaması geldi. Saki Erol’un yönetiminde olduğu Sehrendî Vakfı ise seçimlere ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Serhendî Vakfı’nın ilişiğini kestiği vakıf ve dernekler

Tarikatın sivil toplum alanında en çok bilinen örgütleri Semerkand Vakfı ve Beşir Derneği.

Semerkand Vakfı daha çok bağış topluyor, kültürel etkinlikler, sohbetler, seminerler düzenliyor. İnternet sitelerinde yer alan bilgiye göre vakıf; eğitim, gıda, giyim gibi alanlarda ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı hedefliyor.

Beşir Derneği, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeye giderek aktif bir şekilde çalıştı. İnternet sitelerinde yer alan bilgilere göre dernek sağlık, giyim, barınma, eğitim, afet ve gıda gibi alanlarda yardımlar dağıtıyor. Bu yardımlar sadece Türkiye’de değil, Pakistan, Yemen, Suriye, Sudan, Endonezya, Afganistan, Somali gibi ülkelerde de devam ediyor.

Bu örgütler arasında Gençlik Eğitim ve Kültür Konfederasyonu (GENÇKON) da yer alıyor. Daha çok gençlik alanında çalışmalarını yürütüyor.

Türkiye Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) ise 2005 yılında kuruldu. İnternet sitelerinde yer alan bilgilere göre TÜMSİAD, daha çok KOBİ’lerin oluşturduğu iş adamları derneği. TÜMSİAD daha çok KOBİ’lerin ihracatta büyümesi için çalışmalar yürütüyor.

 MEDYASCOPE

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow