MB Başkan Yardımcısı Akçay ekonomide kayıp yılları tek cümlede anlattı

7 aydır kopan bağlantıyı kurmaya çalışıyoruz

MB Başkan Yardımcısı Akçay ekonomide kayıp yılları tek cümlede anlattı

MB Başkan Yardımcısı Akçay ekonomide kayıp yılları tek cümlede anlattı: 7 aydır kopan bağlantıyı kurmaya çalışıyoruz

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, yüzde 36 enflasyon hedefinin değiştirilmemesine ilişkin yaptığı açıklamada "İçinde çalıştığımız setting şu. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti- mevduat faizi linki kopmuş, politika faizi-enflasyon linki kopmuş, faiz-kur linki kopmuş. 7 aydır kopan linkleri tekrar ihdas ediyoruz. Oradan da 36’dan 38’e çıkma ihtimali çok zor. Çok zor değil, imkansıza yakın." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon raporunun sunumunu gerçekleştirildi. TCMB 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36 olarak korurken, TCMB Başkanı Fatih Karahan toplantının soru-cevap bölümünü TCMB Başkan yardımcıları ile birlikte gerçekleştirdi. Toplantının sonunda söz alan TCMB Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay, yıl sonu enflasyon tahmininin değiştirilmemesine ve Merkez Bankası’nın nasıl bir politika yürüttüğüne ilişkin şöyle konuştu:

"SADELEŞTİRMEYE ÇALIŞTIĞIMIZ REGÜLASYON SETİ KKM'Yİ YUKARIYA ÇEKMEK ÜZERİNE KURULDU"

“Sadeleştirmeye çalıştığımız regülasyon seti aslında bugün içinden çıkmaya çalıştığımız KKM’yi palazlandırmak, yukarıya çekmek üzerine kurulmuş olan bir sistem. Biz aynı sistemi sadeleştirerek, bazı elementleri dışarıda bırakarak, normalleşme sürecini hala yaşıyoruz. Dolayısıyla ’45 faiz yeterli mi?’ 45 faizin yeterli olacağı parasal sıkılaştırmaya devreye sokmaya çalışıyoruz ki 45 hakikaten daha fazla anlam taşıyabilsin.

"7 AYDIR KOPAN LİNKLERİ TEKRAR KURMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Sadeleştirmeden ziyade biz şunu yaptık. Makulleştirme, daha anlaşılır hale getirme, yavaş yavaş da bundan kurtulma. Dolayısıyla süreci doğru anlamazsak bazen şöyle sorular da gelebiliyor. Gelmeyen bir soru var mesela. Ben isterseniz sorayım ve cevaplayayım. ‘36’yı niye yukarı revize etmediniz?’ Çünkü böyle şeyleri duyuyorum. '38 yapsalar daha iyi olur, 39 daha anlamlı.’ İçinde çalıştığımız setting şu. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti (AOFM)- mevduat faizi linki kopmuş, politika faizi-enflasyon linki kopmuş, faiz-kur linki kopmuş. Biz yedi aydır bu kopan linkleri tekrar ihdas ediyoruz. Bu linkler, tekrar ihdas edilecek. Veriler birikecek, alan verileri kullanacaksınız, modelleme yapacaksınız. Oradan da 36’dan 38’e çıkma ihtimali çok zor. Çok zor değil, imkansıza yakın.

1kapak-007.jpg

"İDDİASIZ HEDEF KOYAN MERKEZ BANKASI BENCE OKSİMORON"

Dolayısıyla 36 hedefini değiştirmekten ziyade o hedefe, bizi sürekli yakınsatacak olan önlemleri devreye sokmak çok daha anlamlı bir şey. Öbür türlü yaptığınız işe olmayan bir önem atfediyor olursunuz. Çünkü bu normalleşme süreci aslında, biriken veriyle, linklerin tekrar kurulmasıyla bu işte çalışan, piyasadaki modellemeci arkadaşlara uygun ortam sağlayacak. Daha orada bile değiliz. ‘Hedef iddialı mı?’ 36. Evet iddialı. Ama iddiasız hedef koyan Merkez Bankası bence oksimorondur zaten. İddialı ama erişilebilir bir hedef enflasyonu aşağı indirmekte ve enflasyon beklentilerini düzeltmekte, iddiasız ve rahat ulaşılır bir hedeften çok daha iyidir. Yaptığımız şeyin biz şu anda doğruluğuna fena halde inanıyoruz. Bu hedeften hakikaten hiç feragat etme niyetimiz yok. Ama bunun ulaşılamaz olduğu noktasını gördüğümüzde bana sorarsanız temel kriter nedir? Yıllık enflasyon aşağı geliyor. Ama aylık enflasyonun ana eğiliminde düzelme durmuş, durağanlaşmış. Bizim için alarm. Yıllığın aşağı geliyor olması önemli değil. Gözlemlediğimiz o göstergede eğer gerekli iyileşmeyi görmüyorsak bizim için alarmdır. Gerekli tedbirleri alırız.”

KARAR