Maymun Çiçeği Virüsü Avrupa'ya Sıçradı: Pandemi Riski Düşük

Çiçek Aşısı Koruyabilir

Aug 17, 2024 - 12:14
 0
Maymun Çiçeği Virüsü Avrupa'ya Sıçradı: Pandemi Riski Düşük

Maymun Çiçeği Virüsü Avrupa'ya Sıçradı: Pandemi Riski Düşük

MEDİCENTER TV / İSTANBUL

Maymun çiçeği virüsü, Afrika kıtasının dışına çıkarak Avrupa’ya ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsveç’in Afrika bölgesi dışındaki ilk maymun çiçeği vakasını doğruladığını açıkladı. Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, hastalığın yayılımı ve etkileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Yakın Temas ile Bulaşıyor

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, maymun çiçeği virüsünün (Mpox) enfekte kişilerle yakın temas yoluyla insandan insana bulaştığını vurguladı. Yılancıoğlu, “Maymun çiçeği hastalığı genellikle vücut sıvısı teması ile bulaşıyor. Bu nedenle, COVID-19’dan farklı olarak, yayılması daha zor ve kontrol altına alınması daha kolaydır. Virüs, cinsel ilişki, cilt teması veya enfekte bir kişinin yakınında konuşmak ya da nefes almak yoluyla bulaşabiliyor. Ayrıca, virüs açık yaralar, solunum yolu ya da gözler, burun veya ağız yoluyla da vücuda girebilir” dedi.

Pandemi Riski Düşük

Maymun çiçeği virüsünün büyük bir pandemiye yol açma ihtimalinin düşük olduğunu belirten Yılancıoğlu, “Hastalığın büyük bir pandemi yapması ufak bir ihtimal. Ancak, bazı kısıtlamalar ve maske takma gibi önlemler olabilir” diye ekledi. Yılancıoğlu, hastalığın COVID-19 gibi küresel bir salgına dönüşmesinin beklenmediğini söyledi.

Risk Altındaki Gruplar

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, maymun çiçeği virüsüne karşı en savunmasız grupları şu şekilde sıraladı: “Yeni doğan bebekler, çocuklar, hamileler, altta yatan bağışıklık yetersizliği olan kişiler ve bağışıklığı düşük yaşlılar, daha ciddi hastalık ve ölüm riski altındadır.”

Çiçek Aşısı Koruyabilir

Maymun çiçeği hastalığında iyileşme sürecinin genellikle 2-4 hafta sürdüğünü belirten Yılancıoğlu, “Çiçek aşısı, maymun çiçeği virüsüne karşı yüzde 85 oranında koruma sağlayabiliyor. Ancak bu aşı, 1980 yılından beri uygulanmıyor” dedi.

Tedavisi Yok

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, bağışıklığı baskılanmış kişilerde ve küçük çocuklarda ağır hastalıkların görülebileceğini belirtti ve şu bilgiyi ekledi: “Genel olarak hastalanan kişilerin yüzde 1-6’sı, çoğunluğu küçük çocuklar olmak üzere maalesef hayatını kaybediyor. Orta Afrika alt tipinde (soy 1) bu oran yüzde 11’e kadar çıkabiliyor. Ancak sağlıklı insanlar için risk çok daha düşük. Maymun çiçeği virüsünün şu anda bilinen bir ilacı ve tedavisi bulunmamaktadır.”

Maymun çiçeği virüsü ile ilgili gelişmeleri yakından takip eden uzmanlar, hastalığın yayılmasını önlemek için dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

www.medicentertv.com

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow