Malezya, 239 kişiyle kaybolan yolcu uçağını arama çalışmalarına yeniden başlayabilir

MH370 sefer sayılı uçağa ne oldu?

Mar 4, 2024 - 23:01
 0
Malezya, 239 kişiyle kaybolan yolcu uçağını arama çalışmalarına yeniden başlayabilir

Malezya, 239 kişiyle kaybolan yolcu uçağını arama çalışmalarına yeniden başlayabilir

Malezya, ABD merkezli şirketten 'uçak bulunmazsa ücret ödemezsin' esasına göre yeni bir teklif sundu.

Malezya, 239 kişiyle birlikte 10 yıl önce kaybolan MH370 sefer sayılı yolcu uçağını arama çalışmalarını yeniden başlatabilir. 

Malezyalı yetkililer pazar günü yaptıkları açıklamada, 2018 yılında uçağı arayan bir ABD şirketinin Hint Okyanusunun güneyinde yeni bir arama yapılmasını önerdiğini duyurdu. Malezya Havayolları'na ait uçağının on yıl önce bu noktaya düştüğüne inanılıyor. 

Malezya Ulaştırma Bakanı Anthony Loke, kayıp yolcuların yakınları tarafından düzenlenen anma etkinliğinde, Teksas merkezli deniz robotları firması Ocean Infinity'nin "bulamazsan ücret ödemezsin" teklifini görüşeceğini söyledi.

Hükümet uzun süredir uçağın yeri konusunda yeni ipuçları olmadan başka bir arama çalışmasını desteklemeyeceğini söylüyordu.

Bakan Loke, kanıtların inandırıcı olması halinde, aramaya devam etmek üzere yeni bir sözleşme imzalamak için Bakanlar Kurulu'ndan onay isteyeceğini söyledi.

Malezyalı Bakan Loke, uçağın kayboluşunun 10. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Hükümet olarak MH370'in yerini tespit etme konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz" dedi.

Loke'nin yanıtı Kuala Lumpur'un banliyölerinden birinde bir alışveriş merkezinde düzenlenen anma töreninde bazı aile üyelerinin sevinç gözyaşları dökmesine yol açtı.

MH370 sefer sayılı uçağa ne oldu?

Boeing 777 uçağı 8 Mart 2014 tarihinde havalandıktan kısa bir süre sonra radardan kayboldu. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Pekin'e giden uçak, çoğu Çin vatandaşı 239 kişiyi taşıyordu.

Uydu verileri uçağın uçuş rotasından saparak Hint Okyanusu'nun güneyine yöneldiğini ve burada düştüğüne inanıldığını gösterdi.

Bu trajedi havacılık güvenliğini arttırmaya yönelik adımları tetikledi.

MH370 için yapılan önceki aramalar ne gösterdi?

Kayboluştan kısa bir süre sonra, Doğu Afrika kıyılarında ve Hint Okyanusu adaları kıyılarında enkaz bulunmasına rağmen, çok uluslu aramalarda herhangi bir ipucu bulunamadı.

Ocean Infinity, 2018 yılında yapılan özel bir aramada da hiçbir şey bulamadı. Voice MH370 yakın akraba grubunun bir üyesi olan V.P.R. Nathan, Ocean Infinity'nin ilk olarak geçen yıl bir arama planladığını ancak yeni bir filonun teslimatı nedeniyle ertelendiğini söyledi. Şimdi ise aramaya devam etme yolunda ilerlediklerini söyledi.

Ocean Infinity CEO'su Oliver Punkett, New Straits Times'a yaptığı açıklamada şirketin 2018'den bu yana teknolojisini geliştirdiğini söyledi.

İngilizce yayın yapan gazeteye verdiği demeçte Punkett, "Artık MH370'i aramaya geri dönebilecek bir konumda olduğumuzu hissediyoruz" dedi ve ekledi: "Arama alanını potansiyel olarak başarıya ulaşılabilecek bir alana daraltmak umuduyla verileri analiz etmeye devam etmek için bazıları Ocean Infinity dışında olmak üzere birçok uzmanla birlikte çalışıyoruz."

Bakan Loke, uçağı bulması halinde Ocean Infinity tarafından teklif edilen ücreti açıklamayı reddederek, bunun müzakereye tabi olduğunu söyledi. Maliyetin bir sorun olmadığını ve arama için herhangi bir engel öngörmediğini söyledi.

EURO NEWS

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow