Lal Denizli'den Çeşme'de "Ballı" İcraat
Belediye Özel Sektöre Verdiği Marinaya Tekne İmalathanesi Kuruyor
Çeşme'de "Ballı" İcraat: Belediye Özel Sektöre Verdiği Marinaya Tekne İmalathanesi Kuruyor
YEREL GÜNDEM / ÇEŞME - İZMİR
Çeşme Belediyesi, geçen yıl 10 yıllığına kiraya verdiği Alaçatı Marina'da tekne tadilat, imalat, bakım ve onarım tesisi kurmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ÇED başvurusunda bulundu. Toplam maliyeti 1 milyon 978 bin TL olan 120 metrekarelik bu tesiste, teknelerin tadilatının ve bakımının yanı sıra yılda 13 metrelik altı adet tekne üretilecek.
İhaleyi Kazanan Ortak Girişim Grubu
Alaçatı Marina'nın işletmesi için düzenlenen ihaleyi, Sakaryalı işadamı Fatih Fil'e ait Filoğlu Grubu ile İstanbul merkezli denizcilerin ortak olduğu GİSAŞ Gemi İnşa Sanayi'nin kurduğu ortak girişim grubu kazanmıştı. Ancak şimdi, özel sektörün işlettiği marinaya, belediye yaklaşık 2 milyon lira harcayarak bir de tekne imalathanesi kuracak. Bu durum, "Ne ballı iş. Marinanın üzerine imalathane de belediye bütçesinden yapılıyor. Acaba burada birilerine kıyak mı geçiliyor? Belediye bununla ilgili kamuoyuna bir açıklama yapmak zorunda" şeklinde yorumlara yol açtı.
ÇED Başvuru Raporu Detayları
Belediyenin ÇED başvuru raporunda, projeye konu olan alanda bulunan Yat Limanı'nın 1997 yılında Bakanlar Kurulu kararnamesi ile Alaçatı Belediyesi'ne devredildiği belirtiliyor. Yat Limanı Turizm İşletme Belgesine sahip tesiste, Port Alaçatı Marina adı altında ana ve tali dalgakıranlar, yat bağlama iskeleleri, çekek yeri, geçici atık kabul tesisi ve çeşitli restoranlar bulunuyor.
Raporda şu ifadelere yer verildi: "Çeşme Belediye Başkanlığı tarafından alanın işletmeciliği 10 yıllığına Alaçatı Yat Limanı İş Ortaklığı’na verilmiştir. İşletmeci firma tarafından kiralanan alanda 20 m uzunluğuna kadar tekne imalatı ve tekne bakım onarım faaliyetinin yapılması planlanmış ve bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne görüş sorulmuştur. Bu kapsamda 17.01.2024 tarih ve 8523622 sayılı yazı ile alana ait bütün hak, sorumluluk ve yükümlülüklerin Çeşme Belediyesi’ne ait olduğu ve proje kapsamında yapılacak başvuruların Çeşme Belediyesi tarafından yapılması gerektiği bildirilmiştir. Rapora konu olan projenin hayata geçmesi sonrasında işletme hakkına sahip firma kira sözleşmesi sonuna kadar faaliyetine devam edecektir."
Tesiste Yapılacak İşler
Plana göre, tesiste 13 metre uzunluğunda altı adet tekne imalatı yapılacak. 13 metrelik bir teknenin yapım süresi yaklaşık iki ay sürecek. Tesiste dört kişinin tek vardiya çalışması planlanıyor. Faaliyet, belirli tekne boylarındaki kalıp parçalarının birleştirilmesi ve sonrasında polyester, cam elyaf ve poliyer gibi malzemeler kullanılarak tekne gövdesi oluşturulup dışarıdan temin edilen mobilya, döşeme ve camlarının montajı yapılarak tekneler imal edilmesi ve limana gelen teknelerin gerekli bakım ve onarımlarının yapılmasını kapsıyor.
Çeşme Belediyesi'nin bu yatırımı, bölge ekonomisine ve marinacılık sektörüne katkı sağlamayı hedeflese de, kamuoyunda şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda soru işaretleri oluşturuyor.
Kaynak: ErhanGulenc.com
What's Your Reaction?