"Kürt seçmen İstanbul'da seçim sonucunu belirleyebilir"
“Diyarbakır’da DEM Parti, ama İstanbul'da Ekrem İmamoğlu”
"Kürt seçmen İstanbul'da seçim sonucunu belirleyebilir"
İSTANBUL/DİYARBAKIR —
Araştırma şirketlerine göre Kürt seçmen kararsız: Bir tarafta, Güneydoğu'da seçilmiş Kürt belediye başkanlarının yerine kayyum atayan AK Parti’ye güçlü bir cevap isteği, diğer tarafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'daki en büyük rakibi İmamoğlu’nu destekleme eğilimi söz konusu.
Reuters haber ajansının anketlere dayandırdığı haberinde, Kürt seçmenin çoğunun pazar günü parti sadakatini bir kenara bırakıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'daki en büyük rakibini destekleyeceği belirtiliyor.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) seçmeni, AK Parti'nin İstanbul'daki 25 yıllık iktidarını sona erdiren 2019 yerel seçimlerinde Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kazanmasında önemli rol oynamıştı. Bu zafer aynı zamanda muhalefete son beş yılda kritik bir dayanak sağladı.
Reuters haberinde muhalefetin Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan karşısında aldığı yenilginin siyasi manzarayı değiştirdiği ve DEM seçmenini, Kürt hakları davasını en iyi nasıl ilerletecekleri konusunda ikiye böldüğü kaydediliyor.
İstanbul'da anketler, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) İmamoğlu ile AK Partili rakibinin başa baş gittiğini, DEM Parti adayının ise geride kaldığını gösteriyor.
Reuters bu durumun DEM Parti destekçilerini bir ikilemle karşı karşıya bıraktığını belirtiyor; kalpleriyle mi yoksa akıllarıyla mı oy vermeliler?
Kamuoyu araştırma şirketi SAMER’den Yüksel Genç'e göre DEM Parti seçmeninin kafası karışık ve kararsız. Genç “Partilerinin adayına oy vermeyi düşünüyorlar ama AK Parti'nin kazanmasını istemiyorlar” diyor. Ancak Kürt seçmenin yüzde 40'ının İmamoğlu'na oy vereceğini söylediğini belirtiyor.
İktidar, PKK'yla yürütülen barış sürecinin 2015'te çökmesinden bu yana Kürt partilerine baskı uyguluyor.
Yaklaşık yüzde 10'luk sandalye oranıyla parlamentonun üçüncü büyük partisi konumundaki DEM, reddettiği PKK bağlantıları olduğu iddiasıyla açılan bir davada kapatılma ihtimaliyle karşı karşıya olan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) halefi.
“Diyarbakır’da DEM Parti, ama İstanbul'da Ekrem İmamoğlu”
Diyarbakır'daki Nevruz festivali kutlamalarına katılan emekli Mehmet Fatih Sütçü, "Diyarbakır gibi bir ortamda DEM'e oy vermek gerektiğini düşünüyorum ama İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'na oy verirdim" diyor.
Kamuoyu araştırma şirketi Rawest Direktörü Roj Girasun, DEM ile ana muhalefet partisi CHP'nin İstanbul'un bazı bölgeleri üzerinde anlaşmaya vardığını, bunun da DEM seçmeninin İmamoğlu'nu desteklemesini kolaylaştırdığını ve seçmenlerin yaklaşık yarısının bu yönde eğilim gösterdiğini söyledi.
Taktiksel oylama
DEM'in İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı Meral Danış Beştaş, taktiksel oy kullanma fikrini reddetti.
Bir röportajında "Bizim çağrımız insanların bize oy vermesidir" dedi, "Her partinin kendi siyasetini yürütmek gibi temel bir görevi olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Beştaş'ın duruşu, Güneydoğu'da seçilmiş Kürt belediye başkanlarının yerine devlet tarafından atanan kayyumların getirildiği baskıların ardından bir güç gösterisi yapmak isteyen DEM seçmenleri tarafından destekleniyor.
Özel sektör çalışanı Büşra Yentürk, “10 yılı aşkın süredir kayyumlara karşı mücadele ediyoruz ve her seçimde Kürtler coşkuları, iradeleri ve onurlarıyla sandığa gidiyor ve destekledikleri partiye oy veriyor” dedi.
DEM Parti İstanbul adayı Beştaş: “Barış sürecine geri dönüleceğine dair bir işaret yok”
Geçtiğimiz haftalarda Kürt siyasetinin önde gelen isimleri, 85 milyonluk Türkiye nüfusunun yüzde 15-20'sini oluşturan Kürtler’in kültürel ve dilsel hak taleplerinin daha fazla karşılanması için yeni bir barış süreci başlatılması çağrısında bulunmuştu..
Ancak araştırmacı Girasun, bunun milliyetçi bir partiyle ittifak yapan AKP'nin planlarına işaret etmekten ziyade, Kürtler’in umutlarının bir ifadesi olduğunu söyledi. Hükümet bunun yerine bu yaz Irak'ta PKK'ya karşı operasyonları artırmayı planladığını açıkladı.
İstanbul adayı Beştaş, şu anda barış sürecine geri dönüleceğine dair bir işaret olmadığını ancak demokratikleşmenin Kürt meselesinin çözümünü gerektirdiğini söyledi.
"Nüfusun dörtte birinin ötekileştirildiği, ayrımcılığa uğradığı ve taleplerinin karşılanmadığı bir Türkiye demokratik olamaz" dedi.
VOA
What's Your Reaction?