Kırım saldırısından ABD’yi sorumlu tutan Rusya, misilleme tehdidinde bulundu

ABD: “Kiev kararlarını kendi verir”

Jun 25, 2024 - 01:17
 0
Kırım saldırısından ABD’yi sorumlu tutan Rusya, misilleme tehdidinde bulundu

Kırım saldırısından ABD’yi sorumlu tutan Rusya, misilleme tehdidinde bulundu

Rusya, ABD’nin tedarik ettiği ATACMS füzeleriyle Kırım'a yapılan ve en az 4 kişinin ölümüne ve 151 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıdan doğrudan Washington’u sorumlu tuttu.

Rusya, ABD’nin tedarik ettiği ATACMS füzeleriyle Kırım'a yapılan ve en az 4 kişinin ölümüne ve 151 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıdan doğrudan Washington’u sorumlu tuttu. Moskova, ABD büyükelçisini misilleme yapılacağı konusunda resmen uyardı. ABD ise hedeflerle ilgili Ukrayna’nın kendi kararlarını verdiğini söyledi.

Rusya, Ukrayna'da başlattığı savaşla Batı ile arasında, 1962 Küba Füze Krizi'nden bu yana yaşanan en büyük gerilimi tetikledi.

Ancak Rusya'nın 2014 yılında ilhak ettiği ve dünyanın büyük bir kısmı tarafından Ukrayna'nın bir parçası olarak görülmesine rağmen şu anda Rusya toprağı olarak kabul edilen Kırım'a yapılan son saldırıdan doğrudan ABD'yi sorumlu tutmak, gerilimi bir adım daha ileri götürdü.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Avrupa'daki muhataplarıma ve özellikle de Washington'daki basın sözcüsüne, hükümetlerinin neden Rus çocuklarını öldürdüğünü sormalısınız. Bu soruyu onlara sorun" dedi.

Rus yetkililere göre Pazar günü Sivastopol'a yapılan saldırıda en az iki çocuk öldürüldü. Sivastopol yakınlarındaki bir plajda insanların koşuşturduğu ve bazı yaralıların şezlonglarda taşındığı görüldü.

Rusya silahları ABD'nin tedarik ettiğini, Amerikalı askeri uzmanların da silahları yönlendirdiğini ve silahlar için veri sağladığını söyledi.

Saldırının ardından ABD’nin Moskova Büyükelçisi Lynne Tracy Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve Washington'un "Rusya'ya karşı hibrid bir savaş yürüttüğü ve aslında çatışmanın bir tarafı haline geldiği" suçlamaları kendisine iletildi.

Rus yetkililer tarafından Tracy'ye, saldırının "cezasız kalmayacağının" ve misilleme tedbirlerinin kesinlikle uygulanacağının söylendiği kaydedildi.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya da Sivastopol'da sivilleri hedef alan saldırının cevapsız kalmayacağını söyledi; “Rusya Federasyonu, Batı tarafından beslenen, büyütülen ve finanse edilen Kiev'deki neo-Nazi rejimi hiçbir tehdit oluşturmayana kadar halkını ve ulusal güvenliğini korumaya devam edecek" dedi.

Rusya Federasyonu Soruşturma Komitesi’nin soruşturmaya başladığını kaydeden Nebenzya, “ABD'nin bu suça doğrudan karıştığı gerçeği her türlü şüphenin ötesinde” iddiasında bulundu.

ABD: “Kiev kararlarını kendi verir”

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada ise hedeflerle ilgili Kiev’in kendi kararlarını verdiği kaydedildi.

Pentagon sözcülerinden Binbaşı Charlie Dietz, "Ukrayna kendi hedef kararlarını verir ve kendi askeri operasyonlarını yürütür" dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir sözcü de her türlü sivil can kaybının bir trajedi olduğunu bildirdi. Sözcü, Rus güçleri tarafından öldürülen binlerce masum Ukraynalı’nın da bu kayba dahil oldığunu hatırlattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise Pazartesi günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, Tracy’nin Rus yetkililere, ABD'nin sivil can kayıplarından duyduğu üzüntüyü ilettiğini açıkladı.

Miller, Washington'un Ukrayna'ya topraklarını savunabilmesi için silah sağladığını ve bu topraklara Kırım’ın da dahil olduğunu söyledi.

“Rusya, egemen Ukrayna topraklarını işgal etmeyi ve sivillere yönelik saldırılarını durdurursa, bugün bu savaşı ve başlattığı savaşın neden olduğu acıları durdurabilir” diyen Miller, saldırıda kimlerin sorumlu olduğuna dair bir değerlendirme yapmayacağını kaydetti.

ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'ya karşı bazı ABD silahlarını kullanmasına izin vermesi ve İngiltere'nin Kiev'e aynı şeyi İngiliz silahlarıyla yapabileceğini önermesinden bu yana Kremlin, bu hamleleri ciddi bir tırmanış olarak gördüğüne dair çeşitli mesajlar gönderdi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin taktik nükleer silahların konuşlandırılması için tatbikat emri verdi; ABD ve müttefiklerinin vuruş mesafesine konvansiyonel füzeler yerleştirebileceğini öne sürdü ve Kuzey Kore ile karşılıklı savunma anlaşması imzaladı.

Putin Perşembe günü yaptığı açıklamada Rusya'nın Kuzey Kore'ye silah sağlayabileceğini ve bunun Batı'nın Ukrayna'yı silahlandırmasına benzer bir adım olacağını söylemişti.

Kırım'daki saldırıya Rusya'nın tepkisinin ne olacağı sorusuna Peskov, Putin'in 6 Haziran'da ABD ve müttefiklerine yakın bölgelere konvansiyonel silah tedariki konusundaki sözlerini hatırlattı.

"Elbette ABD'nin barışçı Ruslar’ın ölümüne neden olan çatışmalara müdahil olmasının bazı sonuçları olacaktır" diyen Peskov, bu sonuçların ne olacağını ise zamanın göstereceğini kaydetti.

Washington, Kiev'in Rusya'yı yaklaşık 300 kilometre menzili olan ATACMS ve ABD tarafından tedarik edilen diğer uzun menzilli silahlarla vurmasını hala yasaklıyor.

Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.

DW

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow