Kiev, Avrupa'ya Rus Gazı Sevkiyatını Durdurdu
Kiev, Rusya'dan Avrupa'ya gaz transitini durdurdu. Sözleşmenin bitişiyle Avrupa enerji piyasasında alternatif kaynaklara yöneliyor.
Kiev, Avrupa'ya Rus Gazı Sevkiyatını Durdurdu
YEREL GÜNDEM / DÜNYA
Ukrayna, Rusya'dan Avrupa'ya transit gaz akışını durdurdu. Yeni yılın ilk saatlerinde sona eren beş yıllık transit anlaşmasının ardından, Ukrayna Enerji Bakanı German Galushchenko, “Rus gazının geçişini durdurduk. Bu karar, Rusya’yı ekonomik olarak zorlayacak” ifadelerini kullandı.
Anlaşmanın Sonlanması ve Tarihsel Arka Plan
Rusya ve Ukrayna arasındaki son transit gaz taşıma anlaşması, 30 Aralık 2019'da imzalanmıştı. Sovyetler Birliği’nin 1991'de dağılmasından bu yana Ukrayna, Rusya’dan Avrupa'ya uzanan gaz boru hatları için önemli bir geçiş noktasyı olarak hizmet veriyordu. Ancak Ukrayna, Rusya'nın Avrupa'ya sattığı gaz ile savaşı finanse ettiği gerekçesiyle bu anlaşmanı yenilemeyi reddetti.
Rusya ve Gazprom'un Tepkisi
Rus enerji devi Gazprom, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "1 Ocak itibariyle Ukrayna üzerinden gaz akışının durduğunu" doğruladı. Şirket, Ukrayna'nın sözleşmeyi uzatma talebini reddetmesi nedeniyle "yasal ve teknik olarak gaz akışını sürdüremeyeceklerini" belirtti.
Avrupa’daki Etkiler ve Alternatifler
Rus gazı, Avrupa Birliği’nin toplam gaz ihtiyacının %10'unu karşılıyordu. Bu oran, Ukrayna’nın işgalinden önce %40 seviyelerindeydi. Brüksel, bir yıldan uzun sldan uzun s\u00fredir bu senaryoya hazırlanıldığını belirtti. Ancak doğu Avrupa ülkeleri, bu kesintiden daha fazla etkilenecek.
Slovakya'nın Rusya yanlısı başbakanı Robert Fico, Kiev'i anlaşmayı uzatmama kararı nedeniyle Ukrayna'ya elektrik tedariğini kesmekle tehdit etti. Buna rağmen Slovakya, gaz depolarının %100 dolu olduğunu ve bu kışı atlatacak kaynaklarının bulunduğunu bildirdi.
Macaristan ise Karadeniz'den Türkiye'ye uzanan boru hatları aracılığıyla gaz tedarik ettiği için bu kesintiden etkilenmeyecek bir pozisyonda bulunuyor.
Enerji Piyasaları ve AB’nin Stratejisi
AB, Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için alternatif enerji kaynakları arayışını hızlandırdı. Katar, ABD ve Norveç gibi ülkelerle yapılan yeni anlaşmalar, gaz arzının sürekliliğini sağlamaya yönelik adımlar olarak dikkat çekiyor. Almanya ve Polonya, Orta Avrupa’ya gaz dağıtımı konusunda kritik bir rol oynayabilir.