Kalıcı Oje ve Protez Tırnaklarda Gizli Tehlike: Akrilat Alerjisi
Akrilat alerjisi nedir ve hangi belirtilere yol açar?
Kalıcı Oje ve Protez Tırnaklarda Gizli Tehlike: Akrilat Alerjisi
MEDİCENTERTV.COM / İZMİR
Tırnak estetiği için popüler olan kalıcı oje ve protez tırnak uygulamalarının masum olmadığını vurgulayan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Emek Kocatürk Göncü, bu uygulamaların sıkça tekrarlanmasının ellerin UV ışınlarına maruz kalması ve cilt kanseri riskini artırabileceğini, ayrıca akrilat alerjisi gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Akrilat alerjisi nedir, uygulamalar sırasında alınabilecek önlemler nelerdir? Prof. Dr. Göncü, bu konuda detayları paylaştı.
Kalıcı oje ve protez tırnak uygulamalarıyla ilgili artan ilgi, sağlık risklerini de gündeme getiriyor. Prof. Dr. Emek Kocatürk Göncü, kalıcı oje, akrilik ve jel protez tırnak işlemlerinin risklerini ve akrilat alerjisini şöyle anlatıyor:
"Kalıcı ojede tırnağa cilanın UV ışığı ile sabitlenmesi sıklıkla cilt kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle bu uygulamaların sürekli olarak yapılması ve elin sık UV ışınlarına maruz kalması sakıncalı olabilir. Ancak bu riskleri azaltmak için uygulamalara ara vermek, güneşten koruyucu krem kullanmak veya açık uçlu eldiven takmak önerilebilir. Ayrıca tırnağın aşırı törpülenmesi de zarar verebilir. Akrilik ve jel protez tırnak uygulamalarında UV lambalarıyla kurutma yapıldığı için bu işlemler de uzun vadede cilt kanseri riskini artırabilir. Tüm bu uygulamalarda karşılaşılabilecek ortak bir problem ise içerdikleri akrilatların alerji gelişimine neden olmasıdır."
Akrilat alerjisi nedir ve hangi belirtilere yol açar?
Akrilat alerjisi, önceden diş hekimleri, matbaacılar gibi meslek gruplarında görülse de son yıllarda akrilik tırnak, jel tırnak, kalıcı oje gibi tırnak uygulamalarına bağlı olarak daha sık karşılaşılan bir durumdur. Bu alerji, işlem gören kişilerde ve uygulamayı yapanlarda görülebilir. Evde uygulamalarla bu risk daha da artabilir.
Akrilat alerjisi, tırnak etrafında kızarıklık, kaşıntı, şişlik, soyulma, kabuklanma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Prof. Dr. Emek Kocatürk Göncü, bu belirtilerin el bölgesinin yanı sıra yüz, boyun gibi beklenmeyen bölgelerde de görülebileceğini vurguluyor. Ayrıca tırnaklarda ayrılma veya diğer tırnak bozuklukları da ortaya çıkabilir. Nadiren ürtiker veya nefes darlığı gibi ciddi sonuçlar da görülebilir. Prof. Dr. Göncü, tırnak teknisyenlerinin sürekli olarak bu kimyasallara maruz kalmaları nedeniyle semptomların daha belirgin olabileceğini belirtiyor.
Akrilat alerjisi geri dönüşü olmayan bir durum
Akrilatların sadece tırnak uygulamalarında değil, başka sektörlerde de kullanıldığını ve bir kez alerji geliştiğinde ömür boyu kalıcı olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Göncü, alerji edinmenin ileride tıbbi işlemlerde kullanılacak malzemeleri kullanmayı zorlaştırabileceğine dikkat çekiyor. Bu durum, dental protezler, ortopedik cerrahi işlemleri gibi alanlarda risk oluşturabilir. Prof. Dr. Göncü, bu tür uygulamaların ileride kronik bir problem olarak geri dönebileceğini ve akrilatların ciddi alerji potansiyeline sahip olduğunu önemle vurguluyor.
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Hakkında: Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD), alerji ve klinik immünoloji alanında faaliyet gösteren hekimleri bir araya getiren bir kuruluştur. Dernek, bilimsel toplantılar düzenleyerek bilgi paylaşımını destekler ve alerji ile ilgili farkındalık oluşturmayı amaçlar. Uluslararası iş birlikleri ve kongrelerle branş hekimlerinin bilgilerini güncel tutmayı hedefler. Dernek, üyeleri için eğitim fırsatları sunar ve bilimsel olarak alerji alanında ilerlemeyi destekler.