Kadir Özkaya: Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı kimdir?
Yargıtay ve Danıştay başkanları da değişecek
Kadir Özkaya: Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı kimdir?
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanlığına Kadir Özkaya seçildi. Özkaya bugün yapılan seçimde AYM'nin 15 üyesinden 9'unun oyunu aldı.
AYM Başkanlığına; Yüksek Mahkeme Üyeleri Yıldız Seferinoğlu ve Yusuf Şevki Hakyemez ile Başkanvekili Kadir Özkaya aday oldu.
Kadir Özkaya 9 oyla AYM Başkanı seçilirken, Yusuf Şevki Hakyemez 6 oyda kaldı.
AYM Başkanı, Mahkeme Genel Kurulu tarafından salt çoğunlukla 15 üyeden en az 8'inin oyuyla seçiliyor.
AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresi 20 Nisan'da doluyor. Arslan bu nedenle seçimde aday olamamış ancak oy kullanmıştı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kadir Özkaya’yı tebrik ederek yeni görevinde başarılar diledi; Zühtü Arslan’a da hizmetleri için teşekkür etti.
Twitter paylaşımının sonu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı üyeler arasından AYM Başkanı seçilen ilk kişi
Kadir Özkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AYM'ye atananlar arasında Başkan seçilen ilk üye oldu.
Özkaya, 1963 yılında Tarsus’ta doğdu. Bandırma Ortaokulu'nun ardından Tapu Kadastro Meslek Lisesi'ni bitirdi. 1985 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde memurluk, Tarım Kredi Kooperatiflerinde kontrolörlük görevlerinde bulundu.
4 Şubat 1991 tarihinde başladığı idari yargı hâkimlik stajını tamamladıktan sonra 13 Mayıs 1993 tarihinde Danıştay tetkik hâkimliğine atandı. 2004 yılı Kasım ayına kadar bu görevini sürdürdü.
21 Ekim 2005 tarihinde ise Kasım 2004’te geçici olarak görevlendirildiği AYM Raportörlüğü görevine atandı. Bu görevi yürütürken 2011 yılında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine; 18 Aralık 2014 tarihinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AYM üyeliğine seçildi ve 22 Aralık 2014 tarihinde göreve başladı.
AYM Genel Kurulu tarafından 12 Mart 2020 ve 5 Mart 2024 tarihlerinde yapılan toplantılarda iki kez Anayasa Mahkemesi Başkan Vekilliğine seçildi.
Kadir Özkaya, geçen yıl Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiği ve tahliyesinin gerektiği yönünde oy kullanan 9 üyeden biriydi.
2002 yılında Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Uzmanlık Programı’nı Yerel Yönetimlerinin Seçilmiş Organlarının Organlık Niteliklerini Yitirmeleri konulu tezi ile bitiren Özkaya'nın, Açıklamalı İçtihatlı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Belediye Başkanları Meclis Üyeleri ve Muhtarların Soruşturulmaları Yargılanmaları ve Düşürülmeleri isimli ortak çalışma ürünü iki kitabı bulunuyor.
Zühtü Arslan ise Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012'de AYM üyeliğine seçilmiş, 20 Şubat 2012'de görevine başlamıştı.
Arslan, ilk kez 10 Şubat 2015'te AYM Başkanlığına seçilmişti.
Görev süresinin dolmasının ardından 25 Ocak 2019'daki seçimde de oyların salt çoğunluğunu alan Arslan ikinci kez başkan seçilmiş, son olarak da 2 Şubat 2023'te AYM Genel Kurulu'nda yapılan seçimde 15 üyeden 8'inin oyunu alarak üçüncü kez AYM Başkanı olmuştu.
Yargıtay ve Danıştay başkanları da değişecek
Öte yandan Yargıtay'da da başkanlık seçimi 25 Mart'ta yapılacak.
2020'de seçilen mevcut başkan Mehmet Akarca'nın görev süresi 24 Mart'ta dolacak.
Yüksek Mahkeme'nin 348 üyesi, 4 yıllığına görev yapacak başkanı belirlemek için sandığa gidecek.
Danıştay'da da mevcut Başkan Zeki Yiğit'in 4 yıllık görev süresi 7 Mayıs'ta dolacak.
Mevzuat gereği, 23 Nisan'da başkanlık seçimi süreci başlayacak.
Danıştay'ın 113 üyesi de başkan adayı olabiliyor.
Danıştay Başkanı seçilebilmek için üyelerin salt çoğunluğunun oyu gerekiyor.
BBC TÜRKÇE
What's Your Reaction?