İzmir’de Koruma İmar Planı Tartışmaları: Temiz İzmir Derneği, Dilekçesini Sit Kuruluna Sundu

Temiz İzmir Derneği, Dilekçesini Sit Kuruluna Sundu

İzmir’de Koruma İmar Planı Tartışmaları: Temiz İzmir Derneği, Dilekçesini Sit Kuruluna Sundu

İzmir’de Koruma İmar Planı Tartışmaları: Temiz İzmir Derneği, Dilekçesini Sit Kuruluna Sundu

YEREL GÜNDEM / İZMİR

İzmir’de Çeşme bölgesinde yer alan riskli yapıların Koruma İmar Planı kapsamına alınmasına yönelik süreç tartışmalarla sürüyor. Temiz İzmir Derneği Başkanı Nivent Kurtuluş tarafından hazırlanan dilekçe İzmir 1 Nolu Sit Kuruluna teslim edilerek konunun 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında yeniden değerlendirilmesi talep edildi.

Dernekten “Koruma Planı Kaçak Yapıları Yasallaştırıyor” İddiası

Temiz İzmir Derneği’nin dilekçesinde, Çeşme Belediye Meclisinin onayladığı imar planı değişikliklerinin hukuki ve etik açıdan sakıncalar içerdiği öne sürüldü. Özellikle kıyı bandında yer alan kaçak yapıların bu plan ile yasallaştırılmaya çalışıldığı belirtilirken, koruma planlarının yalnızca kültür ve tabiat varlıkları ile sit alanlarını kapsaması gerektiği hatırlatıldı.

Dilekçede şu ifadeler öne çıktı:

  1. Önceki Davalar İle Plan Notu İptali: Daha önce meslek odalarının açtığı davalar neticesinde “K koşullu plan notu” iptal edilmişti. Bu iptal kararına rağmen planın dolambaçlı bir yoldan yeniden düzenlenmesi, hukuki bir sorun olarak değerlendirildi.

  2. Kaçak Yapıların Yasallaştırılması Endişesi: Koruma planının kıyı bandındaki kaçak yapıların yasallaştırılması amacını güttüğüne dikkat çekildi. Ticari yapıların residence olarak kullanıma açılmasıyla hem planlama aşamasında nüfus projeksiyonlarının eksik yapıldığı hem de altyapı sorunlarının ortaya çıkabileceği belirtildi.

Altyapı Yetersizliği Uyarısı

Dilekçede, ticari olarak planlanmış alanların residence yapılarak konut alanına dönüştürülmesiyle ortaya çıkan altyapı açığının Çeşme’nin genelini etkileyeceği vurgulandı. Bu durumun sadece residence kullanıcıları için değil, yerli ve yabancı turistler dahil olmak üzere bölgedeki tüm halk için sorun yaratacağı ifade edildi. Ticari alanların, konut nüfusunu desteklemek için gerekli sosyal donatı ve altyapı alanlarına sahip olmadığının altı çizildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Rezerv Yapı Alanı Kararı

Çeşme’deki riskli binalar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “rezerv yapı alanı” ilan edilmesinin ardından bu yapıların Bakanlık denetiminde yenilenmesi gerektiği de dile getirildi. Dernek, riskli yapıların koruma planı kapsamında ele alınmasının, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı olduğunu belirterek, bu planların kişisel çıkar elde etme amacı taşıdığı iddiasını ileri sürdü.

Sonuç Bekleniyor

Temiz İzmir Derneği, İzmir 1 Nolu Sit Kurulu’ndan koruma planına yönelik itirazlarını dikkate alarak konuyu incelemesini talep etti. Başkan Nivent Kurtuluş’un açıklamasına göre, koruma planlarının sadece bölgenin kültürel ve doğal yapısını koruma amacıyla yapılması gerektiği ve kaçak yapıların yasallaştırılmasının yasalara aykırı olduğu yönündeki duruşları devam ediyor.

www.yerelgundem.com