İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şaşal Fabrikası İçin İşletmeci Arıyor

“SÜT FABRİKASI KOOPERATİFLERE RAKİP OLMASIN”

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şaşal Fabrikası İçin İşletmeci Arıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şaşal Fabrikası İçin İşletmeci Arıyor

YEREL GÜNDEM / İZMİR

İZMİR – İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZDOĞA şirketiyle birlikte Menderes’te 200 milyon lira yatırımla hayata geçirdiği ve yıllardır boş yere akan Şaşal Suyu'nu şişeleme fabrikası aracılığıyla İzmir’e kazandıran tesisi için yeni bir işletme modeli arayışına girdi. Eski Başkan Tunç Soyer ve İZDOĞA Yönetim Kurulu eski Başkanı Güven Eken tarafından seçim öncesi açılan fabrika, şu ana kadar sadece 5 litrelik cam şişede üretim yapabiliyordu. Ancak, Başkan Cemil Tugay'ın talimatıyla, fabrikanın daha verimli işletilmesi amacıyla yeni bir çalışma başlatıldı.

YENİ FİZİBİLİTE HAZIRLANIYOR

Başkan Cemil Tugay, fabrikanın şu anki çalışma şeklinin rantabl olmadığını belirterek, İZDOĞA Yönetim Kurulu'nun yeni Başkanı Onur Kadir Eryüce’den tesisle ilgili yeni bir fizibilite çalışması yapılmasını istedi. Büyükşehir Belediyesi kaynaklarına göre, bu fizibilitenin tamamlanmasının ardından fabrikanın mülkiyeti satılmayacak, ancak özel sektör eliyle işletilmesi planlanacak. Belediye, bu fabrikaya işletmeci olarak talip olacak müşteri arıyor.

“BELEDİYE İŞLETMECİ OLMAMALI” SÖZÜ

Fabrikada plastik şişe ve damacana üretimi için gerekli yatırımın daha önce yapıldığı ancak bu yönde üretimin gerçekleştirilmediğini belirten kaynaklar, bu sebeple fabrikanın tam kapasite çalışamadığını ifade ediyor. Yapılacak yeni çalışma ile burada gerekli hammaddenin temin edilerek plastik şişe ve damacana üretiminin de başlatılması planlanıyor. Nihai hedef, fabrikanın özel sektör eliyle işlettirilmesi. Başkan Tugay’ın da seçim öncesinde belediyenin projelerde işletmeci olmaması gerektiğini söylediği biliniyor. Bu da o çerçevede yapılan bir uygulama olarak görülüyor.

“SÜT FABRİKASI KOOPERATİFLERE RAKİP OLMASIN”

Başkan Cemil Tugay, ayrıca Bayındır’da 350 milyon liralık yatırımla kurulan ve İZTARIM şirketi aracılığıyla işletilen süt fabrikası için de kooperatiflere rakip olmayacak bir işletmecilik modeli talimatı verdi. Başkan Tugay, İzmir Ticaret Odası ziyaretinde yaptığı konuşmada, “Belediyelerin yapacağı projelerde işletmeci olmaması gerektiğini düşünüyorum. Yerel yönetimlerin işletmeci değil destekleyici olması gerektiği kanaatindeyim” demişti.

Büyükşehir Belediyesi, bu vizyon doğrultusunda Şaşal Fabrikası ve diğer projelerde özel sektör işbirlikleriyle daha verimli bir işletme modeli oluşturmayı hedefliyor. Şaşal Fabrikası için işletmeci arayışı da bu stratejinin bir parçası olarak öne çıkıyor.

www.yerelgundem.com