İzmir Barosu Başkanı, Anayasa Mahkemesi Kararlarının Uygulanması İçin Çağrıda Bulundu

TBB: Taleplerimiz Topyekûn Adalet

İzmir Barosu Başkanı, Anayasa Mahkemesi Kararlarının Uygulanması İçin Çağrıda Bulundu

İzmir Barosu Başkanı, Anayasa Mahkemesi Kararlarının Uygulanması İçin Çağrıda Bulundu

YEREL GÜNDEM / İZMİR

İzmir Adliyesi'nde 2024-2025 adli yılının başlaması dolayısıyla düzenlenen törende, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Fahri Mutlu Tosun, Türk yargısının bugün hiç olmadığı kadar bağımsız ve tarafsız olduğunu iddia ederken, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz ise yargının siyasallaşmasına dair ciddi uyarılarda bulundu.

Başkan Yılmaz, son 15 yılda yargının belirli alanlarda siyasallaştığını ve bunun çok tehlikeli sonuçlar doğurduğunu vurguladı. "Bu ülkede son bir yılda, daha önce gerçekleşmemiş olaylara tanık olduk. Anayasa Mahkemesi kararları tanınmadı, ülkemizde bir yüksek mahkemenin üyeleri, bir başka yüksek mahkemenin üyelerini mahkemeye vermeye kalktı. İlk kez Anayasa Mahkemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararını yok hükmünde kabul etti. Ancak bu kararlara ne yazık ki anayasanın emredici buyruklarına uyulmuyor ve uyulmaması yönünde sinyaller alıyoruz," diye konuştu.

Yılmaz ayrıca, avukatların giderek artan şiddet olaylarına maruz kaldığını belirtti. “Biz avukatlar, daha fazla öldürme, yaralama, tehdit, hakaret gibi suçların mağduru oluyoruz. Yaratılan bu durum tamamen politik bir tercihtir. Avukata yönelik şiddet politiktir,” dedi.

TBB: Taleplerimiz Topyekûn Adalet

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 81 il barosu, yeni adli yılın başlaması dolayısıyla ortak bir ileti yayımladı. Bu iletide, seçmenin iradesine saygı duyulmasının, hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının savunulduğu, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uygun hareket edilmesi gerektiği vurgulandı. "Hukuk, adalete yönelmiş bir toplumsal yaşam düzenidir. Dolayısıyla talebimiz, topyekûn adalettir," ifadelerine yer verildi.

'Artık Yeter' Sloganıyla Yargı Emekçileri Seslerini Yükseltti

Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi üyeleri de İzmir Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaparak yargı adaletsizliğinin derinleştiğini ifade ettiler. "Artık yeter. Çözüm istiyoruz. Yargı emekçileri açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında bir ücret almakta olup, 2009 yılından bu yana ekonomik haklarında hiçbir ilerleme sağlanmamıştır," diyen sendika üyeleri, yeni adli yılın başında taleplerini yüksek sesle dile getirdi.

İzmir’deki bu törende, yargının bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ve adaletin sağlanmasına dair dile getirilen endişeler, Türkiye’nin adalet sistemindeki sorunların daha da derinleştiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

www.yerelgundem.com

REKLAM: www.iyiavukat.net