İstanbul’da Kiralar Uçtu: Küçük Esnaf Zorda, Kepenk Kapatıyor
İstanbul’da kentsel dönüşümle birlikte kiralar yüzde 400’e kadar arttı. Küçük esnaf yüksek kiralar nedeniyle dükkân kapatıyor. İSTESOB Başkanı, mini sanayi siteleri kurulması gerektiğini söyledi. İstanbul’da kentsel dönüşümün etkisiyle artan kiralar, küçük esnafı zor durumda bıraktı. Esnaf, artan maliyetler ve kira sorunlarıyla boğuşuyor.
İstanbul’da Kiralar Uçtu: Küçük Esnaf Zorda, Kepenk Kapatıyor
YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE
İstanbul’da kentsel dönüşümle birlikte artan kira fiyatları, küçük esnafın belini büküyor. Yenilenen binalardaki işyerlerinden çıkmak zorunda kalan esnaf, aynı semtte yüzde 100 ila 400 oranında artan kiralarla mücadele ediyor.
Kentsel Dönüşüm Esnafı Vurdu
İstanbul’da mahallelerin simgesi olan bakkal, manav, terzi gibi küçük esnaf, artan kiralar nedeniyle dükkânlarını kapatmak zorunda kalıyor. İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, bu durumun esnafı büyük sıkıntıya soktuğunu vurguladı:
“İşini devam ettirmek isteyen esnaf, yüksek kiralara taşınıyor. Ancak maliyetleri karşılayamayan ve işine uygun dükkân bulamayanlar kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Bu süreçte birçok meslek kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya.”
İstanbul'da Kiralar 4 Kata Kadar Arttı
İSTESOB verilerine göre İstanbul’da 270 bin esnaf ve sanatkâr bulunuyor. Bu işletmelerin yüzde 80’i sokak aralarında faaliyet gösteriyor. Ancak kentsel dönüşümle yenilenen binalarda kiralar semtine göre yüzde 100 ila 400 oranında artmış durumda.
En yüksek kira artışı ise Bağdat Caddesi, Karaköy, İstiklal Caddesi ve Başakşehir Gölet Parkı bölgelerinde yaşandı.
Esnaftan Tepkiler: "Mesleği Bırakmak Zorunda Kaldık"
Bakkal Ercan Aslan, artan kiralar nedeniyle zorlandığını belirterek, “27 yıldır aynı yerde bakkallık yapıyordum. Eski dükkânımın yakınında bir yere taşınmak zorunda kaldım. Ancak kira 4 katına çıktı” dedi.
Marangoz Yavuz Karamürsel ise, “34 yıldır aynı dükkânda çalışıyordum. Şimdi müşterilerimden uzak bir dükkâna 45 bin TL kira ödeyeceğim” diye konuştu.
Bir başka esnaf ise, “30 yıldır aynı dükkânda lastikçilik yapıyordum. Aynı semtte uygun kira bulamayınca mesleği bırakmak zorunda kaldım” ifadelerini kullandı.
Çözüm Önerisi: Mini Sanayi Siteleri Kurulmalı
İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, mahallelerin ışığının sönmemesi için çözüm önerilerini dile getirdi: “Sokaklarımızın yediemini olan esnaf ve sanatkârımızı korumak için mini sanayi siteleri kurulmalı. Esnafımız için uygun maliyetli dükkânlar sağlanmazsa birçok meslek yok olabilir.”
What's Your Reaction?