İsrail'in Gazze'ye bombardımanı yoğunlaştı: Gazzeliler sığınacak yer arıyor

Gazze’de can kaybı 15 bin 400’ü geçti

İsrail'in Gazze'ye bombardımanı yoğunlaştı: Gazzeliler sığınacak yer arıyor

İsrail'in Gazze'ye bombardımanı yoğunlaştı: Gazzeliler sığınacak yer arıyor

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli siviller Pazar günü İsrail'in havadan, denizden ve karadan bombardımanını arttırması üzerine güneyde, giderek daralan bir alana sığınmış durumda.

Bölge sakinleri bombardımanların güneyde Han Yunus ve Refah'ta yoğunlaştığını söyledi. Hastanelerin yaralı akınıyla başa çıkmakta zorlandığı belirtildi.

Reuters haber ajansı vurulan yerler arasında Hamas yönetimindeki bölgenin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampının da olduğunu bildirdi. Gazzeli bir sağlık yetkilisi İsrail'in kampa düzenlediği hava saldırısında çok sayıda kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin de yaralandığını söyledi.

Filistin İstatistik Bürosu'na göre, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği ve 1200 İsraillinin öldüğü, 200'den fazlasının da rehin alındığı saldırısının ardından başlayan ve yaklaşık iki ay süren savaşta Pazar günü itibariyle 15 bin 400'den fazla Gazzeli yaşamını yitirdi.

Gazze sakinleri, İsrail'in güney bölgelerine yönelik bir kara saldırısı baskısı altında. Tankların Gazze'nin merkezindeki Han Yunus ile Deyr El-Belah arasındaki yolu kestiğini belirten bölge sakinleri, Gazze Şeridi'nin fiilen üçe bölündüğünü söyledi.

Gazze’de can kaybı 15 bin 400’ü geçti

İsrail ordusu bir bildiri yayınlayarak Filistinliler’den Han Yunus ve çevresindeki yarım düzine bölgeyi derhal tahliye etmelerini istedi. Bildirilerde Han Yunus'un batısında ve güneyde Mısır sınırındaki Refah'a doğru gitmeleri gereken sığınakları gösteren bir harita yayınlandı.

Ancak bölge sakinleri kendilerine gitmeleri söylenen yerlerin saldırı altında olduğunu söyledi. Bölgenin kuzeyinde İsrail'in kara harekatından kaçan yüz binlerce kişinin ardından güneyde daha fazla yerinden edilmiş insan için neredeyse hiç yer kalmadığını söylediler.

BM: Tahliye emirleri ve bölgesel koşullar gerçekçi değil

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ve bölge sakinleri, internet erişiminin düzensiz olması ve düzenli elektrik sağlanamaması nedeniyle İsrail'in tahliye emirlerine uymanın zor olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'deki siviller için "güvenli bölgeler" belirlemek üzere ABD ve uluslararası kuruluşlarla koordinasyon halinde olduğunu açıklamıştı.

Han Yunus ve Refah son günlerde hava saldırılarında en fazla vurulan bölgelerden.

İsrail-Hamas savaşının ilk günlerinde Gazze’nin kuzeyinde yaşayan binlerce kişiye İsrail tarafından güneye gitmeleri söylenmişti.

Tüneller vuruldu

İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada savaş uçakları ve helikopterlerinin Hamas'ın tünel kuyuları, komuta merkezleri ve silah depolama tesisleri gibi hedeflerini vurduğunu söyledi. Deniz kuvvetlerinin de kıyıda Hamas’a ait botları vurduğu belirtildi.

Ordu, gerçekleştirilen hava saldırılarının sayısına ilişkin rakam vermekten kaçındı.

Filistinli sağlık yetkilileri hava saldırılarının gece boyunca Han Yunus yakınlarındaki El-Karara kasabasında birkaç evi yıktığını ve aralarında çocukların da bulunduğu bazı kişilerin öldüğünü söyledi.

Bölge sakinleri ve Hamas medyası, Gazze Şehri'ndeki Zeytun'un doğusunda ve Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Tel Al-Zaatar'da yoğun bombardıman olduğunu bildirdi.

Han Yunus'ta hala faaliyette olan bir avuç hastane yaralılarla ve ölen yakınlarının yasını tutan insanlarla dolmuş durumda.

Hamas, İsrail'in kıyı kenti Tel Aviv'i roket yağmuruna tuttuğunu açıkladı. Herhangi bir hasar bildirilmedi, ancak sağlık görevlileri İsrail'in merkezinde bir kişinin şarapnel yaralanması nedeniyle tedavi edildiğini söyledi.

Ateşkes çabasına dönük umutlu mesajlar yok

Yeniden geçici bir ateşkes için yürütülen müzakereler ise çökmüşe benziyor.

İsrail Cumartesi günü müzakerelerin yürütüldüğü Katar’da Mossad istihbarat servisindeki müzakerecilerini geri çektiğini açıkladı.

Hamas da şu anda müzakerelerin yapılmadığını belirtiyor ve savaş bitene kadar rehinelerin serbest bırakılmayacağını kaydediyor.

Örgüt, savaş bitene kadar İsrail’le rehinelere karşı cezaevindeki Filistinliler'in takasının olmayacağını belirtti.

Geçici ateşkes süresince 240 İsrailli rehineden 110’u serbest bırakılmıştı. Karşılığında da İsrail çoğu kadın ve çocuk 240 Filistinli'yi serbest bırakmıştı.

VOA