İsrail Gazze’yi bombalamaya devam ederken savaş sonrası bölgenin yönetimi tartışılıyor

Gazze Şeridi'nde iletişim kesintisi ve artan açlık durumu daha da kötüleştiriyor

İsrail Gazze’yi bombalamaya devam ederken savaş sonrası bölgenin yönetimi tartışılıyor

İsrail Gazze’yi bombalamaya devam ederken savaş sonrası bölgenin yönetimi tartışılıyor

İsrail Gazze’nin kuzeyi ve güneyini bombalarken onlarca Filistinlinin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı belirtiliyor. Bu arada savaş sonrası ABD’nin Gazze’nin yönetimi için Filistin Yönetimi’nden kendini yenilemesini ve yolsuzluğa son vermesini istediği yönünde haberler kamuoyuna yansıyor.

Han Yunus’a yönelik İsrail bombardımanında 20 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Kadın ve çocukların da aralarında olduğu onlarca kişinin yaralandığı kaydediliyor.

WAFA haber ajansı, Cibaliye Mülteci Kampı’na yönelik hava saldırısında da 30’dan fazla kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Kurtarma ekipleri enkaz altında kalanların olduğunu belirterek can kaybı sayısının tam öğrenilemeyeceğini kaydetti.

Gazzeliler bölgenin kuzeyinde çeşitli alanlarda şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtti.

Bu arada Reuters’da yayınlanan analize göre, üst düzey ABD'li yetkililer, İsrail ile Hamas arasındaki savaşta seyirci pozisyonuna düşen 88 yaşındaki Mahmud Abbas'ın, savaştan sonra Gazze'yi yönetebilecek kapasitede olmadığı görüşünde.

Bir heyet Filistin Yönetimi’nin revizyonu umuduyla son haftalarda Mahmud Abbas ile görüşmek üzere Batı Şeria'ya gitmişti.

Uzmanlara göre İsrail'le 1993'te imzalanan ve Filistin devletine dair umutları arttıran Oslo Barış Anlaşması’nın mimarlarından olan Abbas, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da inşa ettiği ve kendisinin de denetlediği yerleşimler nedeniyle meşruiyetinin giderek zayıfladığını görüyor. Pek çok Filistinli artık Abbas'ın yönetimini yolsuzluğa bulaşmış, antidemokratik ve temassız olarak görüyor.

Ancak Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıların ardından Başkan Joe Biden, Abbas'ın 2005'ten bu yana yönettiği Filistin Yönetimi'nin çatışmalar sona erdiğinde Gazze'de yönetimi devralmasını ve Batı Şeria ile birleşmesini istediğini açıkça ifade etti.

Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Cuma günü Abbas'la bir araya gelerek, hızlı bir değişim gerçekleştirmesini isteyen en son üst düzey ABD'li yetkili oldu. Dışişleri Bakanı Antony Blinken Kasım ayı sonunda Filistin lideriyle görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada yolsuzlukla mücadele, sivil toplumun güçlendirilmesi ve özgür basının desteklenmesi için reform ihtiyacını ele aldıklarını söylemişti.

Abbas, Ramallah'taki ofisinde Reuters'a verdiği mülakatta, bir Filistin devletinin kurulmasını sağlayacak bağlayıcı bir uluslararası anlaşma olması halinde Filistin Yönetimi'ni yeni liderlerle yenilemeye ve Hamas'ın 2006'daki son oylamayı kazanıp Filistin Yönetimi'ni Gazze'den çıkarmasından bu yana askıya alınmış olan seçimleri yapmaya hazır olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve aşırı sağcı koalisyonu bunu kabul etmeyi reddetti.

Abbas geçen haftaki röportajda ABD'nin önerileri sorulduğunda "Sorun politikacıların değişmesi ve yeni bir hükümet kurulması değil, sorun İsrail hükümetinin politikalarıdır" dedi.

Abbas uzun iktidarının sonuna yaklaştığını kabul etse de, kendisi ve diğer Filistinli liderler İsrail'in en önemli stratejik müttefiki olan ABD'nin Netanyahu hükümetine Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü kapsayan bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermesi için baskı yapması gerektiğini söylüyor.

ABD'li yetkililer Abbas'a herhangi bir isim önermediklerinde ısrar ederken, bölgesel kaynaklar ve diplomatlar Washington ve İsrail'de bazılarının üst düzey bir FKÖ yetkilisi olan Hüseyin el-Şeyh'i olası bir yardımcı ve gelecekteki halef olarak tercih ettiğini söylüyor.

Gazze Şeridi'nde iletişim kesintisi ve artan açlık durumu daha da kötüleştiriyor

Telefon ve internet bağlantılarını kesen uzun süreli bir iletişim kesintisi, bir Birleşmiş Milletler ajansının son günlerde açlık seviyesinin arttığını söylediği kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ndeki durumu Cumartesi günü daha da kötüleştirdi.

İnternet erişimini savunan NetBlocks.org'a göre Perşembe akşamı kesilen ve Cumartesi sabahı da erişilemeyen internet ve telefon hatları, İsrail'in Gazze'de iktidardaki militan grup Hamas'a karşı yürüttüğü savaş 11. haftasına girerken yardım sevkiyatını ve kurtarma çalışmalarını engelledi.

Grubun direktörü Alp Toker, "İnternet kesintisi devam ediyor ve kayıtlarımıza göre bu, iki ayı aşkın süredir devam eden savaştaki en uzun süreli kesinti" dedi. Birleşmiş Milletler'in insani işler departmanı, güneydeki telekomünikasyon hatlarının zarar görmesi nedeniyle Gazze ile iletişimin "ciddi şekilde kesintiye uğradığını" söyledi.

VOA