İklim Krizinin Ruh ve Beden Sağlığına Etkileri Tartışıldı
Yuvam Dünya Derneği’nin düzenlediği "İklim Krizinin Beden ve Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkileri" sempozyumu, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerini ele aldı. 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde Yuvam Dünya Derneği, Hacettepe ve Koç Üniversiteleri iş birliğiyle düzenlenen sempozyum, iklim değişikliğinin ruh ve beden sağlığına etkilerini tartıştı.
İklim Krizinin Ruh ve Beden Sağlığına Etkileri Tartışıldı
İYİ PSİKOLOG / İSTANBUL
Yuvam Dünya Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen "İklim Krizinin Beden ve Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkileri" sempozyumu, değişen iklimin bireyler üzerindeki olumsuz etkilerini farklı boyutlarıyla ele aldı.
Sempozyumda Neler Konuşuldu?
10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde düzenlenen bu anlamlı etkinlik, Yuvam Dünya Derneği’nin Hacettepe ve Koç Üniversitesi iş birliğiyle başlattığı Yuvam Dünya İklim Kliniği kapsamında, Viatris’in koşulsuz desteğiyle hayata geçirildi.
Etkinlik, Yuvam Dünya Eğitim Direktörü Banu Binbaşaran Tüysüzoğlu’nun moderatörlüğünde, Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık’ın açılış konuşmasıyla başladı. Türkiye ve dünyadan 16 konuşmacı, 6 farklı oturumda iklim krizi ve sağlık konularını derinlemesine inceledi.
İklim Değişikliği ve Sağlık İlişkisi
Sempozyumun ilk oturumu, İklim Kliniği Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver’in moderatörlüğünde gerçekleşti.
- Prof. Dr. K. Oğuz Karamustafalıoğlu, fosil yakıtların solunum sağlığı üzerindeki etkilerini paylaştı.
- Dr. Burçin İkiz ve Dr. Elif Altuğ, iklim değişikliğinin sinir sistemi üzerindeki uzun vadeli etkilerini açıkladı.
- Dilara Koçak, bireysel beslenme alışkanlıklarının gezegen üzerindeki etkilerini vurguladı.
Ruh Sağlığı Üzerine Derin Etkiler
“İklim Krizi Ruh Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?” başlıklı oturumda, uluslararası uzmanlar:
- Prof. Yoko Nomura, Prof. Marc Berman ve Dr. Emma Lawrance, ekstrem hava olaylarının ruh sağlığına etkilerini inceledi.
- Yeşil alanların azalmasının sadece gezegeni değil, bireylerin ruh sağlığını da olumsuz etkilediğini belirttiler.
Bilim insanları, yeşil alanların iyileştirici gücünü vurgulayarak, hastanelerde yeşil alan gören odalarda tedavi olan hastaların daha hızlı iyileştiğine dikkat çekti.
Eko-Anksiyete ile Başa Çıkma Yolları
Yuvam Dünya Üyesi Berivan Aslan Sungur, mindfulness ve regülasyon pratikleriyle eko-anksiyeteyi yönetmenin yollarını paylaştı. Bu oturum, bireysel direncin artırılmasına yönelik uygulamalı teknikler içerdi.
Gençler Gezegen Sağlığı İçin Çalışıyor
Son oturumda genç liderler söz aldı. Planetary Health Report Card Türkiye Lideri Sıla Gürbüz, Enes Beşir ve Görkem Gülsoy, üniversite kampüslerinde sürdürülebilirlik çalışmaları ve sağlık çalışanlarının yeşil uygulamaları teşvik etmedeki rollerini anlattı.
Kapanış Mesajı
Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık ve Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Sabancı, iklim krizine karşı olumlu alışkanlıklar edinmenin önemini vurguladı. Sempozyumun tamamını Yuvam Dünya YouTube kanalından izleyebilirsiniz.
www.iyipsikolog.com
What's Your Reaction?