Hollanda'da Türkiye'nin İzleri: Bir Türk Bile Yaşamıyor Ama Köyün Adı Turkeye

Osmanlı'dan Bugüne Diplomatik İlişkiler

Sep 13, 2024 - 18:53
 0
Hollanda'da Türkiye'nin İzleri: Bir Türk Bile Yaşamıyor Ama Köyün Adı Turkeye

Hollanda'da Türkiye'nin İzleri: Bir Türk Bile Yaşamıyor Ama Köyün Adı Turkeye

ŞEHİTLER ÖLMEZ / TÜRKİYE

Hollanda'nın Belçika sınırındaki Zeeland eyaletinde yer alan Sluis Belediyesi'ne bağlı Turkeye köyü, Osmanlı İmparatorluğu ile 400 yılı aşkın geçmişe dayanan bağları nedeniyle dikkat çekiyor. İlginç olan ise, bu köyde bir tek Türk bile yaşamıyor. Ancak, köyün adı, kültürel bağları ve geçmişi, onu “Hollanda’daki Türkiye” olarak tanınır kılıyor.

Köyün Köklü Geçmişi

Turkeye köyü, 1796'dan 1970'e kadar Waterlandkerkje Belediyesine bağlıydı, ardından Oostburg'a, daha sonra da Sluis Belediyesi'ne dahil oldu. Köyün sokaklarında "Turkeijeweg" (Türkiye Yolu) gibi tabelalar ve otobüs duraklarında “Turkije” yazıları dikkat çekerken, girişte Hollanda ve Türk bayraklarının yer aldığı levha, köyün Osmanlı mirasına işaret ediyor.

Barış Manço’nun Ziyareti

Ünlü Türk rock sanatçısı Barış Manço, 1989 yılında Turkeye köyünü ziyaret etti. Manço, köyde yaşayan Monique Sturm ve eşinin evinde bir sohbet gerçekleştirdi ve bu buluşma, Manço’nun popüler programı “7’den 77’ye” ile ekranlara taşındı. Sturm, Türkiye'den getirdiği Türk eşyalarıyla süslediği evinde, köyün tarihçesini misafirlerine anlatıyor. Evin kapısındaki “Türkiyeli Elçilik No:16” tabelası ise dikkat çekiyor.

Kültürel Bağların Derinliği

Monique Sturm, Türkiye’den getirdiği kilimler, lambalar ve Türk bayraklı süslerle evini bezemekten büyük keyif aldığını belirtiyor. Köyde yaşayan sakinlerden Iske Geertman, köyde 22 evin bulunduğunu ve son yıllarda nüfusun artmasıyla köy yaşamının canlandığını ifade ediyor.

İsminin Kökeni: Efsaneler ve Gerçekler

Köyün adının “Turkeye” olmasının ardında birkaç rivayet var. Bir rivayete göre, köy ismini, Hollanda'nın kurucusu Willem van Oranje'nin oğlu Prens Maurits van Oranje vermiş. Seksen Yıl Savaşları sırasında Osmanlı donanmasının desteği, İspanyolların geri çekilmesine neden olmuş ve köye minnet göstergesi olarak bu isim verilmiş. Diğer bir rivayete göre ise, Osmanlı'nın Hollanda'ya verdiği destek nedeniyle köy bu adı almış.

Osmanlı'dan Bugüne Diplomatik İlişkiler

Köy, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1612’de Hollanda Cumhuriyeti'ni tanımasıyla başlayan ilişkilerin bir sembolü olarak kabul ediliyor. 1924'te imzalanan Dostluk Anlaşması ve 1964'teki İşgücü Anlaşması ile bu ilişkiler daha da güçlendi. Bu yıl, Türkiye ve Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yıl dönümü kutlanıyor.

Sluis Belediyesi’ne bağlı bu küçük köy, köklü geçmişiyle Osmanlı-Hollanda ilişkilerinin yüzyıllardır süregelen derin bağlarını yansıtıyor. İçinde bir tek Türk yaşamasa da, Turkeye köyü, iki ülke arasındaki kültürel dostluğun sembolü olmaya devam ediyor.

www.sehitlerolmez.com

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow