Gürcistan’da “yabancı etki ajanları” yasa tasarısı protestoları sürüyor
Rus yasasına benzetiliyor
Gürcistan’da “yabancı etki ajanları” yasa tasarısı protestoları sürüyor
Gürcistan’da "yabancı etki ajanları" yasa tasarısına karşı halkın tepkisi dinmezken, hükümet de geri adım atmıyor.
Önceki gün yaklaşık 50 bin kişinin başkent Tiflis’te, ülkenin 1991'de Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasından bu yana en büyük protesto gösterilerinden birine imza atmasının ardından tekrar konuşan Başbakan Irakli Kobakhidze, tasarıyı yasalaştırmak için kararlı olduklarını söyledi.
Onbinleri sokağa döken yasa tasarısı, mali kaynaklarının yüzde 20’den fazlasını yurtdışından sağlanan kurumları “yabancı etki ajanı” olarak sınıflandırılmasını ya da para cezasına çarptırılmalarını öngörüyor.
TASS haber ajansı: "Gözaltına alınanlar arasında iki ABD vatandaşı ve bir Rus da var"
Rus devlet haber ajansı TASS'ın bugünkü haberine göre protestolar sırasında gözaltına alınan 20 kişi arasında iki ABD vatandaşı ve bir Rus da var.
Gürcistan muhalefeti dün tasarı karşıtlarını, milletvekillerinin bugün parlamentoya girmesini engellemek için parlamento dışında tüm gece sürecek bir protesto düzenlemeye çağırmıştı.
TASS'ın görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre polis sabah erken saatlerde protestocuları parlamento binasının servis girişlerinden uzaklaştırmaya başladı ve bazı itiş kakışlar yaşandı.
İktidar partisi yasanın, sivil toplum kuruluşlarının şeffaflığını arttırmak ve ülkeyi dış müdahalelerden korumak için gerekli olduğunu savunuyor.
Rus yasasına benzetiliyor
Batılı ülkeler ve Gürcistan muhalefeti ise yasa önerisini otoriter ve Rusya'dan esinlenmiş olmakla suçluyor. Eleştirmenler tasarıyı, Vladimir Putin'in Kremlin'ini eleştirenlerin peşine düşmek için kullanılan Rusya'da 2012’de kanunlaşan "yabancı ajan" yasasına benzetiyor.
Tasarı üzerindeki anlaşmazlık, Batı ile geleneksel olarak sıcak ilişkileri olan Gürcistan'ın Avrupa Birliği ve NATO üyeliği için çabalamaya devam edip etmeyeceği ya da bunun yerine Rusya ile bağlar kurup kurmayacağı konusunda anahtar olarak görülmeye başlandı.
Aralık’ta Gürcistan'a adaylık statüsü veren AB, defalarca tasarının Tiflis'in blokla daha fazla bütünleşmesini tehlikeye atabileceğini söyledi.
Rus RIA haber ajansı, Gürcistan parlamentosunun yargı komitesinin bugün tasarının üçüncü okumasını onayladığını ve bu hafta yasama organından geçişinin tamamlanması için tüm parlamentonun oy kullanmasının önünü açtığını bildirdi.
VOA
What's Your Reaction?