Golan Tepeleri saldırısının ardından İsrail-Lübnan sınırında gergin bekleyiş sürüyor
Dünya liderlerinden itidal çağrıları
Golan Tepeleri saldırısının ardından İsrail-Lübnan sınırında gergin bekleyiş sürüyor
İsrail, Lübnan sınırında yer alan, işgali altındaki Golan Tepeleri'nde çoğu çocuk 12 kişinin öldürüldüğü roket saldırısının ardından, Hizbullah hedeflerini vurduğunu açıkladı. ABD seyahatini erken bitirip ülkesine dönen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu güvenlik konseyini topluyor.
İsrail, Cumartesi günü Mecdel Şems adındaki Dürzi kasabasındaki bir futbol sahasını vuran saldırıdan Lübnanlı militan grubu sorumlu tutuyor, ancak Hizbullah bunu kesin bir dille reddediyor ve saldırıyı İsrail'in gerçekleştirdiğini iddia ediyor.
İsrailli Times of Israel gazetesinin haberine göre, cenaze törenine katılan İsrailli bakanlar Nir Barkat ve Idit Silman, kalabalık tarafından yuhalandı.
Kalabalıklardan, "Hiç utanmıyorsunuz. Futbol oynamaya giden bir çocuk evine dönemedi" seslerinin yükseldiği aktarıldı.
Artan gerginlik, Ekim ayından bu yana sınırda çatışmaları süren Hizbullah ile İsrail arasında topyekun bir savaşı tetikleme potansiyeline sahip.
Ne olmuştu?
İsrail ordusu Pazar sabah erken saatlerde, "Lübnan topraklarının derinliklerinde" yedi Hizbullah hedefine hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.
Cumartesi günü futbol sahasına yapılan saldırı, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in kuzey sınırı çevresinde meydana gelen en ölümcül saldırı olarak kayıtlara geçti.
İsrail saldırıda hayatını kaybeden 12 gencin 11'inin kimliklerini açıkladı. Buna göre öldürülenlerin en küçüğü 10, en büyüğü 16 yaşında.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cumartesi günkü saldırının hemen ardından Hizbullah'a karşı misilleme sözü vererek grubun "ağır bir bedel ödeyeceğini" söylemişti.
İsrail'in Kanal 12 televizyonuna konuşan Dışişleri Bakanı Israel Katz "Topyekun bir savaşla karşı karşıyayız" dedi.
İsrail Cumhurbaşkanı İzak Herzog da olayı "korkunç ve şoke edici bir facia" diye tanımlarken, "İsrail devleti vatandaşlarını ve egemenliğini sıkı bir şekilde savunacak" ifadelerini kullandı.
İsrail Hava Kuvvetleri Pazar erken saatlerde gece boyunca "silah depoları ve terörist altyapıları" gibi "terör hedeflerine" saldırı düzenlediğini açıkladı.
Hizbullah sözcüsü Mohamad Afif saldırının sorumluluğunu reddetmiş ve Birleşmiş Milletler'e patlamanın İsrail füzesi kaynaklı olduğunu iddia etmişti, BBC bunu doğrulamaya çalışıyor.
Saldırı haberleri duyulduğunda Hizbullah dört farklı saldırının sorumluluğunu zaten üstlenmişti. Buna Hermon Dağı eteklerinde bulunan Hermon Tugayı'nın karargahı da dahildi. Karargah, patlamanın gerçekleştiği futbol sahasına üç kilometre mesafede.
Roket saldırıları, Lübnan'da dört Hizbullah üyesinin öldüğü saldırının ardından geldi.
Dünya liderlerinden itidal çağrıları
Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Birleşmiş Milletler, tüm taraflar için "azami itidalin" hayati önem taşıdığını ve "tüm bölgeyi büyük bir felakete sürükleyecek" daha geniş çaplı bir çatışma riski olduğunu belirtti.
Lübnan hükümeti de açıklama yapıp, "sivillere karşı tüm şiddet ve saldırıların kınandığını ve tüm cephelerde çatışmaların sona ermesi çağrısı yapıldığı" belirtildi. Açıklamada ayrıca "Sivillerin hedef alınması uluslararası hukukun bir ihlali ve insanlık ilkesine karşı" denildi.
AFP haber ajansında göre İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanani, İsrail'in Lübnan'da herhangi bir yeni askeri "macerasının" "bölgede istikrarsızlığa, güvensizliğe ve savaşın kapsamının genişlemesine" yol açabileceğini söyledi.
İran ayrıca İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurmasının "öngörülemeyen sonuçlara" yol açabileceği uyarısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, "tüm göstergelerin" Golan Tepeleri'ne isabet eden roketin Hizbullah tarafından fırlatıldığına işaret ettiğini söyledi.
Blinken ayrıca ABD'nin İsrail'in ülkesini savunma hakkını savunduğunu ve Gazze'de ateşkesin İsrail ile Lübnan arasındaki sınıra kalıcı bir barış getirmek için bir fırsat olacağını söyledi.
ABD'nin İsrail ile görüştüğünü ve çatışmanın tırmanmasını istemediğini de sözlerine ekledi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Golan Tepeleri'ne yapılan saldırıyı kınadığını ve "tansiyonu daha fazla yükseltme ve istikrarsızlık" riskinden endişe duyduğunu açıkladı.
Bir diğer kınama mesajı da Fransa Dışişleri Bakanlığından geldi. Ülke, "yeni bir askeri gerilimden kaçınmak için mümkün olan her şeyin yapılmasını talep ettiğini" belirtti.
Mısır, İsrail ile Lübnan arasında yeni bir cephenin açılmasının tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu. Ülkenin Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'ı desteklemenin ve "savaş belasının savmanın" önemini vurguladı.
Mecdel Şems, Golan Tepeleri'ndeki dört köyden biri ve burada Arapça konuşan Dürzi etnik grubunun yaklaşık 25 bin üyesi yaşıyor.
Bölgenin ilhak edildiği 1981'de buralarda yaşayanlara İsrail vatandaşlığı önerildi ancak, çok küçük bir kesim bunu kabul etti.
Halkın çoğu Suriye'ye bağlılıklarını sürdürdü. Golan Tepeleri'ndeki Dürziler İsrail'de çalışabiliyor ve eğitim görebiliyor, ancak sadece vatandaşlığı olanlar oy verip, askerlik görevi yapıyor.
Uluslararası toplumun çok büyük bir çoğunluğu İsrail'in bölgeyi ilhakını tanımıyor.
Dürziler Lübnan, Suriye ve İsrail'in kuzeyinde yaşayan ve Arapça konuşan bir grup. İsrail'de nüfusun % 1,5'ini oluşturuyorlar.
Gazze'de ateşkes görüşmeleri Roma'da başlıyor
Gazze'de ateşkes ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik yeni bir anlaşma için görüşmeler İtalya'nın başkenti Roma'da başlıyor.
Görüşmelere Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) Direktörü William Burns, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Mısır ve İsrail istihbarat servislerinin başkanları katılıyor.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, geçen hafta İsrail'in Hamas ile savaşını bitirmeye yönelik görüşmeler için Roma'ya bir heyet göndereceğini söylemişti.
BBC TÜRKÇE
What's Your Reaction?