Gazetecilerden AB’ye “İsrail’e Karşı Harekete Geç” Çağrısı

Gazetecilere Yönelik Şiddet ve Kısıtlamalar

Aug 26, 2024 - 21:09
 0
Gazetecilerden AB’ye “İsrail’e Karşı Harekete Geç” Çağrısı

Gazetecilerden AB’ye “İsrail’e Karşı Harekete Geç” Çağrısı

Basın ve insan hakları örgütleri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sırasında gazetecilere yönelik artan şiddet ve hak ihlallerine dikkat çekerek, Avrupa Birliği’ni (AB) harekete geçmeye çağırdı. Aralarında Türkiye’den de basın kuruluşlarının yer aldığı 60’tan fazla örgüt, AB’yi İsrail ile imzalanan Ortaklık Anlaşması’nı askıya almaya ve hak ihlallerinden sorumlu İsrailli yetkililere yaptırım uygulamaya davet etti.

Bu çağrı, AB Dışişleri Bakanları’nın Brüksel’de gerçekleştireceği toplantı öncesine denk geldi. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Türkiye’den DİSK Basın-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) gibi kuruluşların imzaladığı mektupta, İsrail’in gazetecilere yönelik uygulamaları eleştirildi ve gazetecilerin öldürülmesinin “savaş suçu” olduğu vurgulandı.

Gazetecilere Yönelik Şiddet ve Kısıtlamalar

Mektupta, 7 Ekim'den bu yana 130’dan fazla Filistinli medya mensubunun İsrail güçleri tarafından öldürüldüğü ve gazetecilere yönelik kısıtlamaların eşi benzeri görülmemiş boyutlara ulaştığı belirtildi. Bağımsız gazetecilerin Gazze’ye girişinin tamamen yasaklandığına dikkat çeken basın kuruluşları, bu durumun savaş dönemlerinde gazetecilere yönelik alışılmadık bir sınırlama olduğunu ifade etti.

AB’ye Çağrı

Basın ve insan hakları örgütleri, AB’nin İsrail’in Gazze’deki saldırılarını henüz oybirliğiyle kınamamasını eleştirerek, AB liderlerinden İsrail’e karşı daha güçlü bir duruş sergilemelerini talep etti. Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınması ve İsrailli yetkililere yaptırım uygulanması talepleri dile getirildi.

RSF Brüksel Bürosu şefi Julie Majerczak, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın insan haklarına saygı üzerine kurulduğunu hatırlatarak, AB’nin bu ihlallere karşı somut adımlar atması gerektiğini belirtti.

www.yerelgundem.com

Kaynak: DW

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow