Fransa İçişleri Bakanı : “Toprak hakkını kaldırmak için anayasa değişikliğine gideceğiz”

Sağ alkışladı: “Nihayet !”

Fransa İçişleri Bakanı : “Toprak hakkını kaldırmak için anayasa değişikliğine gideceğiz”

Fransa İçişleri Bakanı : “Toprak hakkını kaldırmak için anayasa değişikliğine gideceğiz”

Fransız hükümeti, aşırı denizlerdeki Fransa toprağı sayılan ve göçmen akınına uğrayan Mayotte’ta şiddet sarmalını ve protestoları sona erdirmek için; “toprak hakkını” yani “doğduğu ülkenin vatandaşı olma” hakkını, Anayasa değişikliği ile kaldıracaklarını açıkladı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, “Fransız bir ailenin çocuğu değilseniz, artık Fransız olmanız mümkün olmayacak. Mahorais takımadalarının çekiciliğini kıracağız” diye konuştu.

Darmanin, bir süredir aşırı göç nedeniyle büyük bir güvenlik ve sosyal kriz yaşanan, “güvensizliği ve kontrolsüz göçü protesto etmek için vatandaş gruplarının barikatları tarafından üç haftadır günlük hayatın tıkandığı Fransa’ya ait Mayotte adasına gitti.

Hint Okyanusu’nda, Madagaskar’ın hemen yakınında yer alan Mayotte’tan açıklama yapan Bakan Darmanin, “ciddi bir göç kriziyle karşı karşıya olan Mayotte’ta toprak haklarını ortadan kaldıracak anayasa değişikliğini” getireceklerini açıkladı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, göçmenlerin Avrupa’ya giriş yapmak için akın ettikleri Mayotte’da göçmen akınını durdurmak için anayasal revizyona giderek, “Mayotte’da toprak haklarının sona ermesini” de reforma ekleyeceklerini dile getirdi. Darmanin “Bu adım, Fransız ebeveynlerin çocuğu değilseniz, Mayotte’da doğsanız bile, Fransız vatandaşlığı almanızın mümkün olmayacağı anlamına geliyor. Eğer Mayotte'de bazı şeyleri kökten değiştirmek istiyorsak, Anayasa'daki toprak hakkı ve vatandaşlığa erişim kurallarını değiştirmek zorundayız” dedi.

Darmanin, “Böylece, son zamanlarda, özellikle Comores adalarından gelen büyük bir göçmen akınına uğrayan adanın çekiciliğinin sona ereceğini düşünüyoruz. Bu son derece güçlü bir önlem olacak. Burada çocuk doğurmak ve bu şekilde Fransız olmayı ummak artık mümkün olmayacak. Mamoudzu hastanesinde doğan çocukların yüzde 90’ı Mayotte doğumlu değil” diye konuştu.

Fransız Bakan, “bölgeselleştirilmiş oturma izinleri ve toprak hakkının kaldırılmasını” düzenleyen reformun, Başbakan Gabriel Attal tarafından daha önce açıklanan Mayotte Reformu içerisinde, önümüzdeki haftalarda, hızla Ulusal Meclis’in gündemine getirileceğini de ekledi.

Sağ alkışladı: “Nihayet !”

Bakan Darmanin “toprak hakkının” kaldırılmasına ilişkin düzenlemeye sağ ve aşırı sağdan destek geldi. Aşırı sağın birkaç yıldır önerdiği düzenlemeye ilk desteği veren Cumhuriyetçiler’in (LR) lideri Eric Ciotti, “Nihayet ! Adada yaşayanların yüzde 50'si yabancı. Bizim teklif ettiğimiz Anayasa kanunu bunu bir yıldır istiyor” dedi.

LR'nin Mayotte milletvekili Mansour Kamardine de "Mayotte'un Mayotte olarak kalması, yani Fransız halkının yaşadığı bir Fransız bölgesi olmasını arzuluyoruz” dedi. LR Senato Grup Başkanı Bruno Retailleau da, “Biz bunu göç yasası sırasında getirdik ancak kaldırıldı. Bir kez daha, Senato dinlenseydi zamandan tasarruf edebilirdik” görüşünü paylaştı.

Fransız aşırı sağının önemli isimlerinden Reconquête hareketinin Avrupa Parlamentosu liste başı ismi Marion Marechal, BFM TV’ye yaptığı açıklamada, “Neredeyse on yıldır masaya yatırılmış olması gereken bariz bir gerçeği nihayet fark ettiğiniz için bravo diyorum” diye konuştu.

Reconquête hareketinin lideri Fransız aşırı sağının en sağındaki ismi Eic Zemmour ise, “Neden tüm Fransız halkı Mahorailerin hak ettiğini hak etmiyor? Fransa’daki toprak haklarını kaldırmalıyız” diye konuştu.

Ülkenin en büyük partisi aşırı sağ Ulusal Bütünleşme (RN) hareketi milletvekili Laure Lavalette de, toprak hakkının kaldırılmasının liderleri Marine Le Pen'in programında yer aldığını hatırlatarak, “Diğer tüm Fransız illerinin savaş bölgesine dönüşmesini beklemeyelim” uyarısında bulundu.

Soldan “Tarihi bir kopuş” eleştirisi

İçişleri Bakanı'nın açıklamasını sert eleştiren sol kanattan, “tarihi bir kopuş ve geri adım” eleştirisi geldi.

Radikal sol Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) AP seçimleri liste başı ismi AP milletvekili Manon Aubry, BFM TV’ye yaptığı açıklamada, “Ulusal tercih tabusunu yıkan Macron ve ekibi, şimdi de vatandaşlık hakkına saldırıyor. Yıllardır aşırı sağın getirmek için uğraştığı bir düzenleme ile, tarihi bir kopuşa doğru ilerliyor ve tehlikeli sularda yüzüyorlar. Bu adımın, bütün Fransa’da toprak hakkının kaldırılması gibi bir sonuca doğru ilerleme riski büyük. Bütün sol partiler buna karşı birlik içinde sert yanıt vermeli” diye konuştu.

Sosyalist Parti (PS) Meclis Grup Başkanı Boris Vallaud da, bu anayasal revizyona karşı çıkacaklarını belirterek, “Toprak hakkı tartışılamaz. Zaten Mayotte'ta bir süredir deneniyor ve hiçbir şeyi değiştirdiği kanıtlanamadı. Bu değişiklik sorunu çözmeye yetmez” dedi.

Avrupa seçimlerinde Yeşiller (Les Verts) lhareketinin liste başı Marie Toussaint, “Bir cumhurbaşkanı, aşırı sağın önünde değerlerimizi birbiri ardına yıkıyor. Mayotte'taki toprak hakkını sona erdirmek bölgedeki sorunları çözmeyecek ama Cumhuriyetimize büyük zarar verecek” dedi.

Yeşiller partisinden Benjamin Lucas da, Macron’u “Ulusal toprakların geri kalanıyla tarihi bir kopuşu getirerek, ‘Le Penciliği’ hızlandırmakla” suçladı.

Şiddet olayları ve protestolar

Afrika ve Madagaskar arasına yer alan takım adalardan Comores’dan pek çok göçmen, balıkçı tekneleriyle “deniz aşırı Fransız ili” sayılan Mayotte adasına geçiyor.

Zaten “su krizinden” dolayı büyük sıkıntı yaşayan ada halkı, güvenlik sorunu ve kontrolsüz göçü protesto etmek amacıyla, “Yurttaş Kollektifleri” adıyla 22 Ocak’tan bu yana kurulan barikatlarla adada hayatı durdurdu.

Protestocular, “Büyük Göller” Afrika'sından gelen göçmenlerin sınır dışı edilmesini, suç eylemlerine ve çatışmalara son verilmesini talep ediyorlar.

İkinci “Wuambushu” operasyonu

2023 baharında başlatılan, Mayotte'da suçla, yasadışı göçle ve sağlıksız konutlarla mücadele etmeyi amaçlayan tartışmalı Wuambushu operasyonu (Mahorese dilinde ‘yeniden başlama’), özellikle komşu Komorlar'dan gelen göçmen akışını durdurmayı ve gecekondu mahallelerinde örgütlenen sağlıksız bangaları (kulübeleri) yok etmeyi amaçlıyordu.

Ancak sonuçlar, pek çok bölge sakininde hayal kırıklığı yarattı. Adada, yabancılar ve göçmenler arasında da bıçaklı, kamalı sert kavgalar yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl, rakip köylere mensup gençlerden oluşan çeteler arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda üç kişi hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanı adada, “suçluluğa ve yasadışı göçe karşı yeni bir büyük ölçekli operasyon" hazırladığını duyurdu. Darmanin, 2023 baharında başlatılan "Wuambushu" operasyonunun bir parçası olarak, Komorlar'dan gelen göçmen akışını durdurmak ve suçlarla ve sağlıksız barınmayla mücadele etmek için Mayotte'a yüzlerce ilave polis ve jandarma görevlendirildiğini açıkladı.

ARZU ÇAKIR / VOA