Fener Rum Patrikhanesi tartışmasına Ruslar da girdi

Kilise savaşları... Bartholomeos’un kurduğu din dışı kilise

Fener Rum Patrikhanesi tartışmasına Ruslar da girdi

Fener Rum Patrikhanesi tartışmasına Ruslar da girdi: Kilise savaşları... Bartholomeos’un kurduğu din dışı kilise

İsviçre’de düzenlenen Ukrayna’da Barış konulu zirveye, Fener Rum Patriği Bartholomeos’ın ‘ekümenik’ sıfatıyla katılması ve sonuç bildirisine imza atması çok tartışıldı. Fener Rum Patrikhanesi'nin Ortodoks dünyası içindeki yerine dair Rusya'dan da bir yorum geldi.

Fener Rum Patrikhanesi zirveye devlet statüsünde katıldı iddiaları üzerine Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, anayasada Patrikhane’nin konumuna ilişkin değişiklik olmadığını belirterek "Türk anayasası ve kanunları himayesinde varlık gösteren Patrikhane'nin, gayrimüslim azınlıklara ait herhangi bir kilise veya sinagogdan daha fazla yetki veya hakkı bulunmuyor. Patrikler ise idari açıdan Fatih Kaymakamlığı ve İstanbul Valiliği'ne bağlı bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Fener Rum Patrikhanesi’nin izlediği siyasetler Rusya tarafından da yakından takip ediliyor. Ukrayna’da Rus Ortodokos Kilisesi’nden bağımsız bir kilise kurulmasına Fener Rum Patriği Bartholomeos’un destek vermesi Rusya tarafından sert biçimde kınanmıştı.

Peki Rus Ortodoks Kilisesi, Fener Rum Patrikhanesi’nin izlediği siyasetlerle ilgili ne düşünüyor?

Bu sorunun güncel cevabı Moskova’da yaşayan siyaset bilimci Onur Sinan Güzaltan’ın, geçtiğimiz hafta Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıkan kitabı “Vişne Bahçesi’nde Savaş – Rusya Nereye?”de saklı.

Güzaltan kitabı çerçevesinde Rus Ortodoks Kilisesi’nin dış ilişkilerinden sorumlu Stefan Igumnov’la kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirmiş.

Kitapta Igumnov, Fener Rum Patrikhanesi ve Ukrayna’da kurulan yeni kilise arasındaki bağlantıyı şu ifadelerle anlatıyor;
“Ukrayna’da çatışmanın sonlanmasını istemeyenler, 2018’de sözde yeni bir Ortodoks Kilisesi kurdular. Bu yeni kiliseyi kurma kararı Konstantinopolis Patriği (Fener Rum Patrikhanesi) Bartholomeos tarafından alındı. Fakat yeni kurulan bu kilise din dışıdır. Bakın, din alanı çok hassastır ve dini olarak bu durumun kabul edilemez olduğunu iyi anlamak gerekiyor. Kurulan yeni kilise, kiliseler arasındaki işleyişin dışındadır (…)
Basit bir şekilde anlatmam gerekirse, sokaktan geçen bir adamı alıp rahip yapamazsınız. Dini kurallar ve teamüller dahilinde yetkilendirilmesi gerekir. Aksi halde bir geçerliliği olmaz. Bu çerçevede Ukrayna’da alınan kararların dini kurallarla hiçbir ilgilisi yoktur. Yeni kurulan yapı bir kilise olarak kabul edilemez zaten doğru düzgün bir cemaati de yok. Fakat Ukrayna hükümeti yeni kurulan bu yapıyla yakından ilgileniyor. Zaten daha önce buna benzer bir yapı kurmayı denemişlerdi. O yüzden şimdi de yeni kurulan bu yapıya tam destek veriyorlar.”

Rus Ortodoks Kilisesi temsilcisi Igumnov, söyleşinin ilerleyen bölümlerinde Fener Rum Patrikhanesi’nin uluslararası faaliyetlerinin yanısıra Rusya ve dünyanın gidişatı, Sovyet dönemi, çok kutupluluk, Batı’nın gidişatı, Ukrayna’daki durum ve Kilise’nin Türkiye’ye bakışıyla ilgili de geniş değerlendirmeler yapıyor.

Güzaltan’ın yeni çıkan kitabı Rusya’daki gelişmeleri merak edenler için önemli bilgiler ve söyleşiler içeriyor.

Kitapta Donbas başta olmak üzere cephe hattından gözlemlerin yanı sıra dünyanın gündemindeki Rus düşünür Aleksandr Dugin, uzun yıllar Vladimir Putin’in ekonomi alanında danışmanlığını yapan ve BRICS’in dolara alternatif olarak oluşturmak istediği para biriminin arkasındaki isim olarak anılan Sergey Glazyev, Rusya Federasyonu Komünist Partisi’nin iki numaralı ismi Dimitri Novikov ve uzun yıllar Rusya Parlamentosu Başkanlığı yapmış Sergey Mironov gibi isimlerle kapsamlı söyleşiler mevcut.

Kitap, Türkiye’yi de yakından ilgilendiren, Rusya’yla ilgili şu sorulara cevaplar arıyor;

Rusya’da siyasetin bileşenleri milliyetçiler, Avrasyacılar, komünistler ve Kilise, Rusya’nın ve dünyanın gidişatını nasıl değerlendiriyor?

Moskova yeni bir ideolojik dönüşüme mi hazırlanıyor?

Kremlin’in penceresinden Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Avrupa’yla ilişkiler nasıl gözüküyor?

Rusya ve Batı arasındaki savaşta Türkiye’nin siyasetleri nasıl değerlendiriliyor?

Sovyetler Birliği tecrübesine dönüş mümkün mü?

Milliyetçiler, Avrasyacılar ve komünistler arasında ittifak olasılığı var mı?

Kilise Rusya siyasetinde nasıl bir rol oynuyor?

Çin’in Kuşak ve Yol Projesi Rusya’da nasıl karşılanıyor?

Yeni Dünya Rusya için ne anlam ifade ediyor?
Rusya’nın İslam dünyasına yönelik stratejisi neleri içeriyor?

Cephe hattında neler yaşanıyor?

Odatv.com