Evlendirme dairelerinde çipli kimlik kartları ile parmak izi doğrulama dönemi başladı

Nikah işlemlerinde güvenlik artıyor

Evlendirme dairelerinde çipli kimlik kartları ile parmak izi doğrulama dönemi başladı

Evlendirme dairelerinde çipli kimlik kartları ile parmak izi doğrulama dönemi başladı

Yerelgundem.com
 
Evlendirme dairelerinde evlilik işlemlerinin güvenliğini sağlayan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi kullanılmaya başlandı. Türkiye'nin ilk onaylı mobil kimlik doğrulama cihazı biOnay, çipli kimlik kartı kullanımıyla parmak izi doğrulamasını sağlayarak evlendirme dairelerinde olası sahteciliğin önüne geçilmesi sağlayacak. Uygulama ilk olarak Bayrampaşa Belediyesi Evlendirme Dairesinde kullanılmaya başlandı.
 
Evlendirme dairelerinde Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi dönemi başladı. Bugüne kadar başvuru aşamasında kişilerin kimlikleri üzerinde bulunan fotoğraf ve imzaların kontrolleri gözden geçirmek suretiyle yapılırken; artık KEC cihazları ile T.C. Kimlik Kartı doğrulaması yapılacak. Uygulama ilk olarak Bayrampaşa Belediyesinde başlandı.
 
Nikah işlemlerinde güvenlik artıyor

Bayrampaşa evlendirme memurları artık KEC cihazları ile T.C. kimlik kartı doğrulaması yapıyor. Evlilik için müracaata gelen çiftlerin çipli kimlik kartı ile T.C. Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kimlik Paylaşım Sistemi üzerindeki kimlik doğrulama sistemine ve Belediye AKOS sistemine bilgilerinin kaydedilmesinin ardından, evlenecek olan çiftlere talep ettikleri tarihler için nikâh randevuları oluşturuluyor. Böylece nikâh işlemleri öncesi ve nikah günü oluşabilecek herhangi bir sahteciliğin önüne geçilmiş olunuyor.
 
Uygulama sahte kimliklerin önüne geçmek için çok önemli

Çipli kimlik kartı kullanımı ile parmak izi doğrulamasının olası sahteciliğin önüne geçmek için çok önemli olduğunu belirten Bayrampaşa Belediyesi Evlendirme Şefi Metin Kutbay, başvuru aşamasında kişilerin kimliklerindeki fotoğrafı ile fiziki değişimleri (saç ekimleri, estetik operasyonlar, küçük yaşlarda çekilmiş olan fotoğraflar, imza uyuşmazlığı) gibi nedenlerden dolayı kişinin kimliği üzerinde şüpheye düşüldüğünü söylüyor ve ekliyor: “Sahte kimliklerle başvurunun önüne geçmek, evlilik işlemlerinin daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde yürütebilmesinin sağlanması, büyük önem arz ediyor. Bu sistemle birlikte evlenecek olan çiftlerin ve nikah işlemlerini yürüten evlendirme memurlarının güvenliğini sağlamış oluyoruz. Bu uygulama vatandaşlarımız tarafından da memnuniyetle karşılanıyor.”
 
KEC kullanan evlendirme dairelerinin sayısı artacak

EGA iştiraki olan biOnay'ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Bu yıl kart erişim cihazı (KEC) kullanan kurumların sayısında hızlı bir artış yaşanacağını ve önümüzdeki süreçte Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kimlik doğrulama cihazı ihtiyacının olacağını öngörüyoruz. 2022 yılından bu yana Ziraat Bankası, Halkbank, İşbank gibi bankaların yanı sıra Türkiye genelinde 973 tapu ve kadastro müdürlüğünde, yaklaşık 300 noterde, bazı sınav merkezleri, belediyeler ve ziyaretçi kabul noktalarında kullanılan cihazların, bu yıl Bayrampaşa Belediyesi Evlendirme Dairesinin yanı sıra diğer evlendirme dairelerinde, SGK, ÖSYM, kolluk kuvvetleri gibi pek çok kurumda kullanılmasını bekliyoruz.”

www.yerelgundem.com