Erdoğan’ın 10 Yıllık Cumhurbaşkanlığı Döneminin Basın Bilançosu: 131 Gazeteci Tutuklandı, 40’ı Mahkum Edildi
Sürgündeki Gazetecilere Sınır Tanımayan Baskılar
Erdoğan’ın 10 Yıllık Cumhurbaşkanlığı Döneminin Basın Bilançosu: 131 Gazeteci Tutuklandı, 40’ı Mahkum Edildi
YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 yıllık Cumhurbaşkanlığı dönemine ilişkin basın ihlalleri raporunu yayımladı. Raporda, bu dönemde Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik ağır ihlallerin yaşandığı vurgulanırken, 131 gazetecinin tutuklandığı, 40’ının mahkum edildiği belirtildi. Ayrıca, üçü Suriyeli olmak üzere beş gazetecinin öldürüldüğü kaydedildi.
RSF’den Sert Eleştiriler
RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde medya özgürlüğünün yanı sıra hukukun üstünlüğünün de ciddi darbe aldığını ifade etti. Önderoğlu, “Son 10 yıllık baskı dönemi, bağımsız gazeteciliği açıkça yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Medya sahipliği üzerindeki baskılar, hukukun üstünlüğünü tehlikeye atacak şekilde bilgi edinme hakkını tehdit etti. Türkiye bu kabustan uyanmalı ve yeni bir sayfa açmalıdır” dedi.
RSF, Erdoğan’a çağrıda bulunarak, bağımsız gazetecileri korumak ve ülkede bilgi edinme hakkını güvence altına almak için kapsamlı reformların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Sosyal Medya Platformlarına Yasaklar
Raporda, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde Twitter, Wikipedia gibi pek çok sosyal medya platformunun yasaklandığı, son olarak Instagram’ın da yasaklanan platformlar arasına girdiği hatırlatıldı. Bu yasakların, Türkiye’deki bilgiye erişim hakkını ciddi şekilde kısıtladığı belirtildi.
Gezi Direnişi ve 15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası
Raporda, Gezi Parkı olayları sırasında 150’den fazla gazetecinin kolluk kuvvetlerinin saldırısına uğradığı, ancak sadece üçünün hakkını arayabildiği ifade edildi. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrasında ise Cumhuriyet, Sözcü, Zaman gibi gazeteler çevresinde gerçekleştirilen kitlesel tutuklamaların Türkiye’yi “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi” haline getirdiği belirtildi. Son dönemde tutuklu gazeteci sayısının azalmasıyla bu durumun kısmen değiştiği ancak medya çalışanlarına yönelik yargı tacizinin hala sürdüğü vurgulandı.
Sürgündeki Gazetecilere Sınır Tanımayan Baskılar
RSF, Erdoğan yönetimi altındaki Türkiye’de sürgündeki gazetecilere yönelik baskıların da devam ettiğini belirtti. Can Dündar, Erk Acarer, Hayko Bağdat ve Fehim Taştekin gibi gazetecilerin örnek gösterildiği raporda, bu kişilere yönelik kovuşturma ve idari baskılarla “sınır tanımayan baskılar” kurulduğu ifade edildi.
RSF, Cumhuriyet Gazetesi’nde 2015 yılında çıkan “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” haberi nedeniyle Erdoğan’ın Can Dündar’a yönelik tehditlerini ve bu tehditlerin ardından Dündar’ın 27 yıl 6 ay hapse mahkum edilmesini hatırlattı. Ayrıca, RSF temsilcisi Erol Önderoğlu, TTB’nin önceki Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci Ahmet Nesin hakkında verilen beraat kararlarının Erdoğan’ın müdahalesi sonrası iptal edildiğine dikkat çekildi.
RSF raporu, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı dönemindeki basın özgürlüğü ihlallerini gözler önüne sererken, Türkiye’deki medya çalışanlarının üzerindeki baskıların devam ettiğini ve hukukun üstünlüğünün zayıfladığını vurguluyor. Bu rapor, Türkiye’nin uluslararası basın özgürlüğü sıralamalarında neden sürekli gerilediğini de ortaya koyuyor.
What's Your Reaction?