Erdoğan ve Bahçeli’den yargıya “hazır olun” uyarısı

8. Yargı paketi mecliste

Erdoğan ve Bahçeli’den yargıya “hazır olun” uyarısı

Erdoğan ve Bahçeli’den yargıya “hazır olun” uyarısı

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararları ve Danıştay’ın en son verdiği FETÖ’den ihraç edilmiş hakim ve savcıları yeniden işlerine iade etme kararı üzerine açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’de görüşmelere başlanan 8. Yargı paketini işaret etti ve düzenlemelerin yeterli olmadığını belirterek Anayasa değişikliği sinyali verdi.

Erdoğan 20 Şubat’ta Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri kura töreninde yaptığı konuşmada  “yüksek yargı kurumlarımızın Anayasa’daki sınırları konusunda bir belirsizlik konusudur. Bu kurumlarımız arasında eskiden beri bir hiyerarşi sorunu yaşandığını biliyoruz. Yüksek yargı kurumlarımız arasındaki ihtilafı gidermek durumundayız,” dedi.

Erdoğan’ın açıklaması, Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında yargı kararları ile ilgili sert sözlerinin ardından geldi.

Bahçeli, 20 Şubat’taki açıklamasında “özellikle Anayasa Mahkemesi ile Danıştay’ın verdiği bazı kararların doğrudan devlet onuruna, milli varlık ve güvenliğimizin ruhuna zarar verdiği açıktır,” ifadesiyle yargı kararlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Erdoğan: “Anayasa değişikliği için uzlaşma yolu arayacağız”

Erdoğan, geçtiğimiz hafta Anayasa Mahkemesi tarafından verilen ihlal kararları ve Danıştay 5. Dairesi’nin 387 hakim ve savcı hakkında verilen ihraç kararını iptal etmesiyle ilgili konuşmuş, AYM’nin kararlarını “hazmedemediğini,” bu kararların “ciddi manada rahatsız ettiğini” belirterek, Danıştay’ın kararına “sessiz kalmamız mümkün değil” demişti.

Danıştay’ın bu kararı ile ilgili tekrar konuşan Erdoğan, “Danıştay’ın FETÖ’den ihraç edilen yargı mensuplarından bazılarıyla ilgili verdiği tartışmalı kararlar da bazı hususların daha kesin bir şekilde ortaya konulmasının şart olduğuna işaret ediyor” dedi.

Mecliste görüşmelerine başlanan 8. Yargı paketi ile düzenlemelerin yapıldığını belirten Erdoğan, yeniden Anayasa değişikliği sinyali verdi.

Cumhurbaşkanı, “Anayasa değişikliği gerektiren hususlarda Meclis’te geniş bir uzlaşma zemini oluşturulması gerekiyor. Ülkemizin yeni bir Anayasa ihtiyacı olduğunu dile getiriyorum. Yaşadığımız her hadise, böyle bir anayasanın demokrasinin selameti açısından ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor.Yeni anayasa mümkün olmasa bile yargıdaki sorunu giderecek bir anayasa değişikliği için de uzlaşma yollarını arayacağız. Amacımız, ülkemiz bu gereksiz ve yargıya zarar verecek tartışmalardan bir an önce kurtulmalıdır,” dedi.

Bahçeli: “AYM ve Danıştay’ın verdiği kararlar devlet onuruna zarar veriyor”

Erdoğan’ın açıklamaları MHP lideri Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamaların hemen ardından geldi.

Bahçeli, AYM ve Danıştay kararlarına işaret ederek. “özellikle Anayasa Mahkemesi ile Danıştay’ın verdiği bazı kararların doğrudan devlet onuruna, milli varlık ve güvenliğimizin ruhuna zarar verdiği açıktır,” dedi.

Bahçeli, “Milletimizin sinir uçlarını tahriş eden, FETÖ’cülerle PKK’lılara alan açan sözü geçen yüksek mahkemelerin, sıra fiyat istikrarını hedef alan fiyat anarşistleriyle ilgili önleyici kararlar almaya geldiğinde üç maymunu oynaması işgüzarlık ve ikiyüzlülüktür,” dedi.

Danıştay kararına değinen MHP lideri, “Danıştay 5.Daire’nin FETÖ’den ihraç edilen 387 hakim ve savcıyı tekrar mesleğe iade eden kararı çok tehlikelidir, çok sakıncalıdır, hukuki bir temeli yoktur.  FETÖ’cüleri aklamak vatana, millete ve adalete ihanet değil midir?  Danıştay 5. Dairesi adalet ve hukuka göre karar vermemiştir. Allah’tan Hakimler ve Savcılar Kurulu devreye girmiş ve mesleğe iadesi yapılan 387 kişi hakkında yeni bir inceleme başlatmış, aynı zamanda Danıştay İdari Davalar Genel Kurul’una da gerekli itirazlar yapılmıştır,” dedi.

8. Yargı paketi mecliste

TBMM Adalet Komisyonu, 45 maddelik düzenlemeleri içeren ve torba yasa şeklinde TBMM’ye sunulan 8. Yargı paketi hakkında görüşmelerine başladı.

Torba yasada Anayasa Mahkemesi’ne uzun yargılamalar sebebiyle yapılan bireysel başvurularla ilgili düzenleme de bulunuyor.

Yargı Paketi ile ilgili 16 Şubat’ta bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “bu başvurular nedeniyle yığılma oluştuğu için Anayasa Mahkememiz, ara müessese olarak Tazminat Komisyonu‘na farklı görevler yüklemiş oluyoruz. 6384 sayılı kanunun amacı kapsamı genişliyor, adını da değiştiriyoruz. Bu komisyona yeni bir görev vermiş oluyoruz. Ceza Hukuku kapsamındaki soruşturma ve kavuşturma, özel hukuk ve idari hukuk kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddiasıyla manevi tazminat talepleri bundan sonra Anayasa Mahkemesi yerine Tazminat Komisyonu’na yapılacak” dedi.

YETKİN REPORT