Erdoğan-Özel görüşmesinde konu başlıkları netleşti: Görüşmeden neler bekleniyor?

Yeni bir dönemin başlangıcı mı?

Erdoğan-Özel görüşmesinde konu başlıkları netleşti: Görüşmeden neler bekleniyor?

Erdoğan-Özel görüşmesinde konu başlıkları netleşti: Görüşmeden neler bekleniyor?

AYŞE SAYIN / ANKARA

Yerel seçimler sonrasında iç siyaseti hareketlendiren başlıca gündem maddelerinden birisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta yapması kararlaştırılan görüşme olacak. Henüz randevu tarihi kesinleşmedi, ancak CHP’deki beklenti 2 veya 3 Mayıs’ta olacağı yönünde.

CHP lideri, yargı krizinden ekonomik sorunlara, dış politikadan partisine geçen belediyelerin borçlarına kadar kapsamlı bir dosya ile masaya oturmaya hazırlanıyor. Erdoğan’ın gündeminde ise “yeni anayasa” başlığı var.

CHP Genel Başkanı Özel’in, Erdoğan’dan randevu talebi, iktidar partisinde olumlu karşılanırken, siyasi kulislerde de “iktidar ve muhalefet ilişkileri açısından yeni bir dönemin başlangıcı olup olmayacağı” tartışılıyor. Görüşmenin olumlu geçmesi ve devamının gelmesinin “siyasi iklimi” yumuşatabileceği yorumları yapılıyor.

Özel, Kılıçdaroğlu ile görüşecek mi?

Ancak, bu görüşmeye beklenmedik itiraz, CHP içinden geldi.

Özel, Erdoğan’la görüşme öncesinde, CHP’nin önceki genel başkanlarının da görüşlerini alacağını ifade etmişti.

Özel bu konuda harekete geçmeye hazırlanırken, CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sosyal medya üzerinden paylaştığı “Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir” ifadesi, Özel’e “görüşme kapılarını kapatması” olarak yorumlandı.

Bu açıklama sonrasında, Kılıçdaroğlu ile görüşüp görüşmeyeceği merak edilen Özel, henüz bu konuda açıklama yapmadı.

Ancak parti kaynakları, Özel’in zaten telefonla bir görüşme planlandığını ve karşı tutumuna rağmen Kılıçdaroğlu ile de görüşeceği ve ziyaretinin nedenlerine ilişkin bilgi vereceği beklentisini dile getiriyorlar.

Uyarı: BBC üçüncü taraf sitelerin içeriğinden sorumlu değildir.

Twitter paylaşımının sonu

'Anayasa bizim değil Erdoğan’ın gündemi'

Erdoğan, geçen Salı günü "Türkiye'nin yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya" kavuşması yönünde bir teklifi Özel’e iletebileceklerini açıklamıştı. Özel ise Erdoğan’dan, “öncelikle mevcut anayasaya uyulması" talebinde bulunacağını ifade etmişti.

CHP kurmayları, yeni anayasa konusunda kapıları şimdiden kapatma yaklaşımı içinde olmayacaklarını belirtmekle birlikte, “Yeni anayasa bizim değil Erdoğan’ın gündemi; ama elbette Özel dinleyecek ve buna göre tutumumuzu netleştiririz” görüşünü dile getiriyorlar.

İlk nabız yoklaması Kurtulmuş’tan

Erdoğan-Özel görüşmesi öncesinde, yeni anayasa konusunda görüşmeleri başlatmak için inisiyatif alan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasa ve içtüzük değişikliği konusunda yapacağı liderler turuna Özel'i ziyaret ederek başlayacak.

Son anda bir tarih değişikliği olmazsa, Kurtulmuş 30 Nisan Salı günü Özel’i Meclis’te ziyaret edecek ve yeni anayasa konusunda diyalog zemini için nabız yoklayacak.

Yargı, ekonomik kriz, dış politika, belediyeler masada olacak

Özel, Erdoğan görüşmesine birden çok konu başlığını taşımayı planlıyor.

Ziyarete ilişkin BBC Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Özel’in ziyaretinde dile getireceği konuları üç temel başlık altında sıraladı:

“Birincisi halkımızın içinde bulunduğu temel sorunların gündeme getirilmesi.

"İkincisi Türkiye'de özellikle anayasal düzeydeki hak ihlalleri. Anayasa’nın hiçe sayıldığı durumlar yaşandı. Aynı şekilde AYM kararlarına uyulmadığını da biliyoruz. Bazı konularda yargıda adım atılması gerekiyor.

"Üçüncüsü de şu anda Türkiye’nin uluslararası alanda yaşadığı sıkıntıların farkındayız. Genel Başkan, 'Türkiye’de muhalefet görevimizi yaparız ama yurtdışına gittiğimizde de Türkiye partisiyiz' diyor. Bunun gereği olarak da olası işbirliklerini konuşacaklardır.”

Özel’in bu temel başlıklar altında, emeklilerin sorunlarını dile getirerek, partisinin “en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi” önerisini Erdoğan’a iletmesi bekleniyor.

Ayrıca Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararının uygulanması, Gezi davası tutuklularına ilişkin hak ihlallerine dikkat çekerek, mevcut anayasaya uyulması talebini dile getireceği ifade ediliyor.

Görüşmede, Özel’in Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını da gündeme getirmesi ve anayasal hak olan toplantı, gösteri yürüyüşlerine ilişkin kısıtlamaların kaldırılması yönündeki görüşlerini de dile getirebileceği ifade ediliyor.

'Yerel yönetimlerin borç dosyası da gündemde'

CHP Lideri’nin yerel yönetimler ve belediyelerin gelirlerinin artırılması, tasarruf önlemleri kapsamında hayati kaynaklarının kısılmamasını da istemesi bekleniyor.

Ayrıca belediyelerin borçları da masada olacak. Bu konuda parti yönetimi de, AKP ve MHP’den devralınan belediyelerin borçlarına ilişkin bir dosya hazırlıyor. AKP ve MHP’den CHP’ye geçen belediyelerin borç yükünün 100 milyar liranın üzerinde olduğu tahminini dile getiriyorlar.

CHP yönetimi, kamudaki tasarruf tedbirleri çerçevesinde, belediyelerin gelir kaynaklarında kısıtlamaya gidilebileceği endişesi taşıyor ve “Eğer tasarrufa başlanacaksa öncelikle bakanlıklardan başlansın, CHP’li belediyeler zaten tasarruf kararlarını uygular, ancak tasarruf diyerek, belediyelerin yasal hakkı olan kaynak aktarımında kısıntıya gidilmesi kabul edilemez” görüşünü dile getiriyorlar.

Özel’in hem bu konudaki görüşlerini paylaşacağı hem de belediyelerin gelir kaynaklarının artırılmasına dönük önerileri de ileteceği ifade ediliyor.

Yeni bir dönemin başlangıcı mı?

Erdoğan-Özel görüşmesinin iktidar ve muhalefet arasında yeni bir dönemin başlangıcı olup olmayacağı da merak konusu.

CHP kurmayları, Özel’in “yapıcı” bir adım attığını, ancak Erdoğan’ın tutumunun şimdiden öngörülememesi nedeniyle, bu konuda daha temkinli ifadeler kullanıyorlar.

Erdoğan’ın talebinin “yeni anayasa” için zemin oluşturmak istediğine işaret eden bazı CHP kurmayları şu değerlendirmelerde bulunuyorlar:

“Mevcut anayasayı uygulamayan, hak ihlallerinin devam ettiği bir ortamda, Erdoğan’la yeni anayasa konuşmak çok mümkün görünmüyor.

"Elbette seçimlerden birinci çıkan partinin genel başkanı ile ülkeyi yöneten Erdoğan’ın bir araya gelmesi kıymetlidir. Sonuçta bu da bir başlangıçtır, umutlu olmak istiyoruz.”

BBC TÜRKÇE