Erdoğan: “Netanyahu savaş suçlusu olarak yargılanacak”

Birleşmiş Milletler’e Gazze eleştirisi

Erdoğan: “Netanyahu savaş suçlusu olarak yargılanacak”

Erdoğan: “Netanyahu savaş suçlusu olarak yargılanacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun İsrail'in Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü askeri harekat nedeniyle bir savaş suçlusu olarak yargılanacağını söyledi. İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin İstanbul'da yapılan toplantısının açış konuşmasını yapan Erdoğan, Batılı ülkeleri İsrail'e verdikleri destek nedeniyle eleştirdi.

Batılı ülkelerin “İsrail’e daha fazla çocuk öldürmesi, hastane, okul ev vurması, daha fazla masum kanı dökmesi için şartsız destek verdiğini” söyleyen Erdoğan, “İsrail saldırılarında fiziken ölenler Filistinliler olabilir ama bu zulme destek vererek veya sessiz kalarak İsrail’in safında yer alan her kişi kurum ve ülkenin gururla önümüze koyduğu o şatafatlı ideolojileri, sözleşmeleri, beyannameleri, ilkeleri yerle yeksan olmuştur” şeklinde konuştu.

Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde soykırım ve insanlığa karşı işlenen savaş suçlarından yargılanan Yugoslavya'nın eski lideri Slobodan Miloseviç'e atıfta bulunan Erdoğan, “Şu anda Gazze kasabı olan Netanyahu bir savaş suçlusu olmanın ötesinde kesinlikle Gazze kasabı olarak aynen Milosevic nasıl yargılandıysa bu da yargılanacaktır” dedi.

“Fail Müslüman olunca ortalığı ayağa kaldıranlar kör ve sağır kesilmiş durumdalar

Konuşmasında “Bunca masumun ölümünü sessizce geçiştirmeye, hatta Hamas bahanesi ile meşrulaştırmaya çalışanların artık insanlığa söyleyecek tek bir sözleri dahil kalmamıştır. Arkasındaki riyakarlığı biliyor olsak da insanlığın ortak çıkarına hizmet edebileceği ümidiyse hüsnüniyet ile baktığımız bütün bir 20’nci yüzyıl tasarımının gözlerimizin önünde çöküşünü izliyoruz. Yazık demekten kendimizi alamıyoruz” ifadelerine yer veren Erdoğan, “Fail Müslüman olunca ortalığı ayağa kaldıranların hepsi bugün İsrail’in hoyratça sergilediği katliamlara kör ve sağır kesilmiş durumdalar” şeklinde devam etti.

Batılı müttefiklerinin çoğunun ve bazı Körfez Arap ülkelerinin aksine Türkiye, Hamas'ı bir terör örgütü olarak kabul etmiyor ve Hamas mensuplarına evsahipliği yapıyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği tarafından oluşturulan Temas Grubu'nun Batılı ülkeler ve diğer ülkelerle Gazze'yle ilgili görüşmeler yapmaya devam edeceğini de kaydeden Erdoğan, bu görüşmelerin Gazze'deki çatışmalar durana kadar süreceğini, ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini belirtti.

“Gazze’de akan kan duruncaya kadar bu görüşmeler devam edecek. Ayrıca başka adımlar da atmamız lazım. İsrailli yöneticilerin işledikleri savaş suçları dolayısıyla sorumlu tutulmaları bunlardan biridir. BM İnsan Hakları Konseyi’ni ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni bu kapsamda mutlaka değerlendirmeliyiz” diyen Erdoğan, İsrail'in “mevcudiyetini kabul ettiği nükleer silahlar meselesinin” de unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler’e Gazze eleştirisi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daha kapsayıcı bir hale gelecek şekilde reformdan geçmesi gerektiği çağrısını uzun zamandır yapan Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in Gazze'de sınavı geçemediğini vurguladı.

Erdoğan, “Genel Sekreter Sayın Guterres’in samimi gayretleri, maalesef bizzat güvenlik konseyi üyeleri tarafından sabote edildi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, 121 ‘evet’ oyuyla kabul edilen karar, insanlığın vicdanına tercüman olması bakımından kıymetli bir adımdır. Ancak bu karar Birleşmiş Milletler'in mevcut yapısı nedeniyle kadük kaldı. Akan kanın durması noktasında tesirli olamadı. Maalesef 40 çekimser oyla birlikte 161 ülkenin iradesi yok sayılıyor. Sadece bu tablo bile 2 milyarlık Müslüman alemi olarak nasıl bir cendereye sıkıştırıldığımızı göstermeye kafidir” dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın dünyayı temsil etmediğini yineleyen Erdoğan, “Bir tarafta ‘savaş dursun, daha fazla kan akmasın’ diyen 121 ülke var. Diğer tarafta İsrail’in saldırılarına açık çek veren 3-5 ülke var ve bu 3-5 ülke ne zaman ‘tamam’ derse ancak o zaman harekete geçen bir küresel mekanizma var. Böyle bir yapının ne barışı getirmesi ne çatışmaları durdurması ne de insanlığa umut olması mümkün değildir” şeklinde konuştu.

VOA